ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Τσίπρας: Απαιτούμε μείωση πλεονασμάτων μετά το 2018 και ρύθμιση του χρέους

Η ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδικεί αλλά «απαιτεί» από τους δανειστές τη μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, καθώς και τη ρύθμιση του χρέους, δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη Real News. Αναφέρεται στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και των γερμανικών αποζημιώσεων, απαντά στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές, για τον ανασχηματισμό, τη σχέση με την Τουρκία, το προσφυγικό και εάν υπάρχει σχέδιο Β για τη διαχείρισή του.
Αναλυτικότερα:
Για το θέμα του δημόσιου χρέους, ο κ. Τσίπρας δηλώνει : «Δεν διεκδικούμε απλά, απαιτούμε και αναμένουμε εκ μέρους της συμφωνίας που υλοποιούμε, τα συγκεκριμένα μέτρα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο. Αυτό προφανώς θα έχει ως συνακόλουθο τη μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, γεγονός που ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας». Ως προς το χρονοδιάγραμμα δε, ο πρωθυπουργός τονίζει πώς «ο ορίζοντας για τη συμφωνία αυτή είναι το τέλος του χρόνου»
 Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα διεκδικήσει μείωση των πλεονασμάτων για μετά το 2018, σημείωσε ότι η μείωση των πλεονασμάτων συναρτάται με την απόφαση που θα λάβει η ΕΕ , υπενθυμίζοντας ότι «έχει δεσμευθεί σε αυτήν την κατεύθυνση με τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου, και την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου, που αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και θα αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα συμμετάσχει ή όχι στο πρόγραμμα». Ερωτηθείς για τη  δεύτερη αξιολόγηση, ξεκαθαρίζει ότι «κόκκινη γραμμή μας είναι να μην πάμε πουθενά πίσω από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».

Στο ερώτημα πότε θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές ο πρωθυπουργός απαντά ότι ο κρίσιμος σταθμός είναι η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. «Αυτό θα συμβεί τους επόμενους μήνες. Τότε η χώρα θα μπορεί να βγει στις αγορές» προσέθεσε, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει με σοβαρό και μελετημένο τρόπο.

Για τη συνεργασία με τους Σοσιαλιστές και τις χώρες του Νότου
Με αφορμή τη συμμετοχή του στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, ο πρωθυπουργός παρομοιάζει την επί χρόνια πορεία της Ευρώπης με εκείνη του υπνοβάτη που βαδίζει προς τον γκρεμό, και επισημαίνει πως «το Brexit είτε θα ξυπνήσει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες είτε θα είναι η αρχή του τέλους της ΕΕ». Προσθέτει πως το Βερολίνο εξακολουθεί να λειτουργεί ως το ταμιευτήριο της Ευρώπης με τα υπερβολικά πλεονάσματα, τους «παγωμένους» μισθούς και τον χαμηλό πληθωρισμό, την ίδια στιγμή που ο ελλειμματικός Νότος έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ στην ανεργία και στην αποανάπτυξη. «Αν αυτό συνεχιστεί, θα δούμε πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και σε δημοψηφίσματα. Αν το δόγμα Σόιμπλε για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και ειδικές οικονομικές ζώνες υποβαθμισμένου εργατικού δυναμικού χαμηλού κόστους δεν εγκαταλειφθεί, η Ευρώπη θα βρεθεί στα όρια της αποσύνθεσης».  
Αναφερόμενος στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως είναι αναγκαίο «όχι να φτιάξουν τη δική τους ομαδοποίηση, αλλά σε συνεργασία και με άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας να μιλήσουν για την ανάγκη κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής με επείγουσες πρωτοβουλίες μεταφοράς πόρων προς την περιφέρεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας».

Για την προσέγγισή του με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι η συνειδητοποίηση του αδιεξόδου της πολιτικής στήριξης του νεοφιλελευθερισμού κατά τη δεκαετία του 1990 εγκαταλείπεται και «είναι εξαιρετικά σημαντική» η υιοθέτηση της πρότασής του από τους Σοσιαλιστές για συζήτηση προς εξεύρεση κοινών τόπων με την Αριστερά και τους Πράσινους. Προσθέτει  η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη προχωρά πέρα από αυτό το σκεπτικό διότι το ζήτημα της Ευρώπης δεν είναι μόνο ιδεολογικό, αλλά και ζήτημα διαφορετικών ταχυτήτων. Γι αυτό κατά τον κ. Τσίπρα, ο Νότος πρέπει πλέον να αναζητήσει δραστικότερους τρόπους παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική: «δεν θέλουμε να είμαστε η φτωχή περιφέρεια της ΕΕ, θέλουμε να είμαστε ένα νέο κέντρο με ατζέντα και θετικές προτάσεις για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».
Για τις εκλογές, τη ΝΔ, την ΕΛΣΤΑΤ και τον ανασχηματισμό
Για τη ΝΔ και το αίτημά της για εκλογές ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «έχουν εγκλωβιστεί και τώρα είναι αναγκασμένοι να γίνονται γραφικοί ζητώντας εκλογές μέχρι το 2019. Έως τότε, δηλαδή, που θα γίνει δεκτό το αίτημά τους». Προσθέτει ότι το αίτημα της ΝΔ για εκλογές «έχει γυρίσει μπούμερανγκ» διότι δεν της «βγήκε» η προεξόφληση αποτυχίας της πρώτης αξιολόγησης και η προσπάθεια να καρπωθεί το πολιτικό κόστος που υπολόγιζε ότι θα προκύψει.
Για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και τον πρώην επικεφαλής της Α. Γεωργίου, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι αυτή βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και δεν χρήζει περαιτέρω σχολίων. Ωστόσο, διαπιστώνει με αφορμή την υπόθεση αυτή πως έχει προκύψει σοβαρή - και καθόλου υπόγεια - εσωτερική ένταση στη ΝΔ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε υπόγειες συμμαχίες με οποιονδήποτε. Εμείς δεν κινούμαστε υπόγεια. Κάνουμε πολιτική ανοικτά και δημόσια, χωρίς να φοβόμαστε ούτε τις συγκλίσεις ούτε τις αντιπαραθέσεις».

Ερωτηθείς αν η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή είναι άλλη από εκείνη του Αντώνη Σαμαρά ή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «αυτό που βλέπουμε είναι η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη» και πρόσθεσε πως «ακολουθούν πρακτικές μιας διαρκώς έξαλλης και ασυνάρτητης αντιπολίτευσης. Νομίζω ότι αν συνεχίσουν έτσι θα έχουν μεγάλη δυσκολία να ανασυγκροτηθούν σε σοβαρό πολιτικό χώρο και είναι κρίμα γιατί ο τόπος χρειάζεται μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση».

Αναφορικά με τα κριτήρια ενδεχόμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού "που έχει προεξοφληθεί για μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ", ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «ο καλύτερος συντονισμός και η αποτελεσματικότητα είναι διαρκή ζητούμενα. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε όταν είναι η κατάλληλη στιγμή».

 Για τηλεοπτικές άδειες, γερμανικές αποζημιώσεις, Τουρκία και προσφυγικό
Ο  κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν παραιτείται σε καμία περίπτωση από το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, το οποίο χαρακτήρισε «εθνικό θέμα και θέμα τιμής για τη χώρα», προσθέτοντας ότι «θα διαμορφώσουμε έναν οδικό χάρτη με στόχο να κλείσει το θέμα αυτό με τον τρόπο που πρέπει».

Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δυστυχώς για το παρακράτος της διαπλοκής ο διαγωνισμός θα γίνει, και θα γίνει με τον πλέον αδιάβλητο και διαφανή τρόπο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Τουρκία και θεωρεί ότι «η ομαλοποίηση θα είναι επωφελής για όλους», υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και «στηρίξαμε την εκλεγμένη κυβέρνηση από θέση αρχής». Χαρακτηρίζει επίσης θετικό το γεγονός ότι «οι σχέσεις με τη γειτονική χώρα δεν έχουν διαταραχθεί και ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό εξακολουθεί να εφαρμόζεται».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει Plan B σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας για το προσφυγικό, είπε ότι «συνήθως για Plan B μιλούν όσοι δεν θέλουν ή δεν τους αρέσει το Plan Α και διστάζουν να το πουν καθαρά. Εμείς πριν από κάθε άλλη σκέψη παλεύουμε για να μην καταρρεύσει η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που μέχρι στιγμής έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά». «Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να συνεχίσει να λειτουργεί και αυτό είναι κάτι που αφορά τόσο την Τουρκία όσο και την ΕΕ. Δεν βλέπω κανέναν που να έχει συμφέρον να σταματήσει η εφαρμογή της Συμφωνίας. Η Ελλάδα έχει διαχειριστεί με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο την προσφυγική κρίση παρά τα προβλήματα και την πολυπλοκότητα της. Και θα συνεχίσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]