Μέσα Σε Δύο Χρονιές 1.000.000 Φορολογικό «Χαράτσι» Στο Δήμο Ιωαννιτών

Μέσα σε δύο χρονιές 1.000.000 φορολογικό «χαράτσι» στο Δήμο Ιωαννιτών

Περίπου 1.000.000 ευρώ είναι ο φόρος εισοδήματος που πληρώνει για τα έτη 2015και 2016 ο Δήμος Ιωαννιτών. Ένα φορολογικ
ό χαράτσι που  επιβαρύνει το Δήμο -και εμμέσως  τους δημότες του- με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Θωμά Γιωτίτσα, να εκφράζει την αγανάκτηση του ενημερώνοντας στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το  Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος η πολιτεία αντιμετωπίζει τους Δήμους στην ουσία ως επιχειρήσεις που έχουν σκοπό το κέρδος και όχι ως φορείς που προσφέρουν έργο και υπηρεσίες στους πολίτες. Πέρυσι ο Δήμος Ιωαννιτών πλήρωσε για πρώτη φορά 420.000 ευρώ φόρο εισοδήματος και φέτος ο φόρος αυξήθηκε ακόμη περισσότερο φτάνοντας στα 600.000 ευρώ. Η φορολογία αφορά τα έσοδα του Δήμου από μισθώματα και από τις καταθέσεις των χρημάτων του στην τράπεζα.
«Είναι ένα δυσθεώρητο ποσό. Στην ουσία  τιμωρούμαστε από το κράτος γιατί διαχειριζόμαστε καλά τα οικονομικά μας και έχουμε έσοδα», είπε ο κ. Γιωτίτσας. Σημείωσε ότι για δεύτερη χρονιά οι Δήμοι δέχονται  «ένα μεγάλο χτύπημα στα οικονομικά τους και αυτό είναι κάτι που πρέπει να στηλιτεύσουμε ως αυτοδιοίκηση και οι εκάστοτε κυβερνήσεις να αναρωτηθούν αν θα πρέπει να συνεχίσουν αυτή την πολιτική».
Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει τακτοποιημένα τα οικονομικά του και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο να πληρώσει τους φόρους, αλλά στην ουσία το ένα εκατομμύριο μέσα σε δύο χρόνια είναι ένα ποσό που θα μπορούσε να φτάσει ως έργο στους δημότες και από αυτούς το στερεί εν τέλει η πολιτεία με τη φορολογία που επιβάλλει στο Δήμο.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Για τη δυνατότητα να επιχορηγηθούν οι Δήμοι από το κράτος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους ενημερώθηκε ο Δήμος Ιωαννιτών με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Γιωτίτσας, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών έχει δείξει αυξημένη ετοιμότητα και ολοκληρώνει ταχύτατα τις διαδικασίες που απαιτούνται (καταγραφή οφειλών, σύνταξη φακέλου, έκθεση αιτιολόγησης  κ.λ.π.) για να υποβάλει το αίτημα της επιχορήγησης.
Το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους για το Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται στο 1.000.000 ευρώ και αφορά ρυμοτομίες.
«Το πόσο μπορεί να φαίνεται μικρό γιατί ήδη το προηγούμενο διάστημα ο  Δήμος Ιωαννιτών έχει φροντίσει να εξοφλήσει εκατομμύρια ευρώ από ρυμοτομίες. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ευνοεί Δήμους «μπαταχτσήδες» που συσσώρευσαν μεγάλες οφειλές προς τρίτους», όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Αναφέρθηκε  ακόμη και στην … αξιοπρόσεκτη δυσκολία που έχει ο Δήμος Ιωαννιτών για να πετύχει την έγκριση της επιχορήγησης και η δυσκολία – όσο κι αν φαίνεται περίεργο – έγκειται στο ότι είναι οικονομικά υγιής! «Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, επειδή έχουμε στα ταμεία μας 18 εκατ. ευρώ η δυσκολία μας είναι να εξηγήσουμε γιατί δεν θα χρησιμοποιήσουμε ίδιους πόρους για την εξόφληση των οφειλών προς τρίτους», εξήγησε ο Αντιδήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]