ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Νομοσχέδιο για την απεξάρτηση των φυλακισμένων


Kατατίθεται  τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη λειτουργία προγραμμάτων απεξάρτησης από τα ναρκωτικά στις φυλακές, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την Κυριακή τη Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ Προμηθέας στις φυλακές Διαβατών. Ταχύτερη αποφυλάκιση για όσους ολοκληρώνουν το πρόγραμμα.
Το σχέδιο προβλέπει τη λειτουργία σε κάθε φυλακή προγραμμάτων διάγνωσης, σωματικής αποτοξίνωσης και ψυχικής απεξάρτησης, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 31 έως 35 του νόμου 4139/2013.
«Η παρακολούθηση αυτών των προγραμμάτων είναι ένας όρος για να βγει ο κρατούμενος νωρίτερα», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι υπάρχει διάταξη για τη χορήγηση υποκαταστάτων, η οποία όμως έχει στόχο τη μείωση των επιπτώσεων από τα ναρκωτικά και δεν προσφέρει ταχύτερη αποφυλάκιση.
Ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι οι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά κρατούμενοι είναι πολύ περισσότεροι από τους διαγνωσθέντες, αλλά και από όσους κρατούνται για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά.
Μέχρι τις 16 Ιουνίου κρατούνταν στις 33 φυλακές της χώρας 9.896 άτομα, εκ των οποίων τα 2.049 για υποθέσεις που σχετίζονται ναρκωτικά, ενώ 1177 έχουν διαγνωστεί ως εξαρτημένοι. Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι υπάρχουν φυλακισμένοι που κρατούνται όχι γιατί καταδικάστηκαν για ναρκωτικά αλλά για ληστείες ή κλοπές στις οποίες ενεπλάκησαν λόγω κατάχρησης ναρκωτικών. Πρόσθεσε ακόμη ότι μόνο 808 από τους εξαρτημένους κρατούμενους βρίσκονται σε πρόγραμμα για ναρκωτικά.
«Το ΚΕΘΕΑ είναι εδώ και έχει την αμέριστη συμπαράσταση του υπουργείου» δήλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του προγράμματος ΚΕΘΕΑ Προμηθέας, Χρήστος Βέττας.

Για την καθυστέρηση στη δίκη της Χ.Α.
Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα με την καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, την οποία απέδωσε στην έλλειψη μεγάλων χώρων, στο μεγάλο αριθμό μαρτύρων, στα μεγέθη της δίκης αλλά και στην αποχή των δικηγόρων.
«Να σας διευκρινίσω κατ΄ αρχήν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση και γενικά η εκτελεστική εξουσία δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να καθορίζει τον τόπο και τον χρόνο της διεξαγωγής της δίκης. Αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Σε ερώτηση γιατί δεν παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη στις καταλήψεις ξενοδοχείων στην Αθήνα από αλληλέγγυους προκειμένου να στεγαστούν πρόσφυγες, ο κ. Παρασκευόπουλος έδωσε την εξής απάντηση: «Η Δικαιοσύνη δεν παρεμβαίνει γιατί είναι αναρμόδια. Οι αρμόδιοι να παρέμβουν, αν γίνεται μία παράνομη πράξη είναι οι διωκτικές αρχές, η αστυνομία. Η δικαιοσύνη δεν έχει αστυνόμους για να κάνουν παρεμβάσεις.
»Και επίσης ακόμη και η εισαγγελία, όταν υπάρχει μια παράνομη πράξη που πρέπει να παρέμβει, ενεργεί χωρίς υποδείξεις και εντολές από την κυβέρνηση, η οποία δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης όπως βεβαίως δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στο έργο της αστυνομίας».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]