ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Θετικές οι συνέπειες της συμφωνίας

Για το περιεχόμενο της τριμηνιαίας Έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2016 - Μαρτίου 2016, ενημέρωσαν την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, και το μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου, καθηγητής Πάνος Καζάκος. Οι κ.κ. Λιαργκόβας και Καζάκος εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι αποφάσεις του Eurogroup θα έχουν θετικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λιαργκόβας (φωτογραφία) είπε ότι «το κλείσιμο της συμφωνίας εκπέμπει το μήνυμα, ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις και συμβάλλει στην σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματα και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας». Ακόμη, σημείωσε πως η τελική έκβαση θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των συμφωνιών, την επίδραση αντίρροπων δυνάμεων που λειτουργούν, όπως είπε, υφεσιακά και κυρίως από την πορεία της συζήτησης για το χρέος.
«Δεν θα πρέπει να σταθούμε μόνο στην υλοποίηση αλλά να πάμε ένα βήμα παραπέρα, στην υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου και στη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της παραγωγής» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, η συναίνεση και η πολιτική σταθερότητα είναι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημιουργία του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων, ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού είπε ότι, «τα 99 χρόνια δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους των δανειστών και σημείωσε ότι τέτοιος όρος δεν θα είχε τεθεί, εάν είχαμε εγκαίρως αξιοποιήσει την δημόσια περιουσία Πολλές φορές ψηφίσαμε πράγματα που δεν υλοποιήσαμε».
Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία ενώ σημείωσε ότι μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης υπάρχει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά εφαρμόζεται όταν υπάρχει διαρθρωτικό έλλειμμα, ενώ στη χώρα μας ενεργοποιείται σε σχέση με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, λόγω της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πάνος Καζάκος, είπε ότι «μετά την απόφαση του Eurogroup, έχει δοθεί ένα μήνυμα προς όλους, πως η Ελλάδα εισέρχεται σε μια κατάσταση σταθερότητας και είναι σημαντικό ότι αυτό αποτελεί την εκτίμηση των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα», ενώ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις μελλοντικές εξελίξεις.
«Αποφύγαμε τα χειρότερα, μια κατάσταση κατά την οποία να είμαστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά να μην εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας υποχρεώσεις», πρόσθεσε ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί ο διαχωρισμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς διένεξη που, όπως είπε, μας εμπόδισε να δούμε τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων της χώρας που οδήγησαν στην κρίση. Κατηγόρησε επίσης τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι έπαιξαν «άθλιο ρόλο στην ενημέρωση της κοινής γνώμης».
Ο κ. Καζάκος είπε, ακόμη, ότι «είμαστε η μόνη χώρα που πάμε από μνημόνιο σε μνημόνιο. Απαιτείται θεσμικός εκσυγχρονισμός συμβατός με την ΕΕ και την οικονομική ορθοδοξία αν εξαιρέσουμε τους φόρους» και πρόσθεσε ότι, εάν ο νέος αναπτυξιακός νόμος κινείται με φορολογικά κίνητρα θα είναι άλμα γιατί θα μεταδώσει μήνυμα σταθερότητας στον επιχειρηματικό κόσμο.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν τέσσερα σενάρια που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από τις τέσσερις που μπήκαν σε «μνημόνια» και παραμένει σε αυτό.
• Το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Καζάκο, είναι «αμυντική» όπως την χαρακτήρισε, τήρηση των συμφωνιών με δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις αλλά και παράλληλη προσπάθεια να «διασωθούν πράγματα από το παρελθόν».
• Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την «διόρθωση του τρόπου εφαρμογής του Μνημονίου δηλαδή της οικονομικής πολιτικής εντός του πλαισίου που καθορίζει το μνημόνιο, και ταχύτερη επιστροφή στην ανάπτυξη».
• Το τρίτο, ρήξη με τους εταίρους έξοδος από την ευρωζώνη και ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιστροφή στη δραχμή και παράταση της κρίσης.
• Το τέταρτο σενάριο είναι το μοντέλο του πρώτου εξαμήνου του 2015, παράταση της κρίσης με την Ελλάδα στην εντατική.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του χρέους, ο κ. Καζάκος υποστήριξε ότι, «χρειάζεται μια πιο γενναία αντιμετώπισή του», ενώ το χαρακτήρισε «μείζον θέμα» για την εθνική οικονομία. «Πληρώνουμε το λογαριασμό του 2010», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι την εποχή εκείνη θα μπορούσε να γίνει η αναδιάρθρωσή του, με δεδομένο ότι αποτελούσε, μαζί με την υποτίμηση, που όπως είπε δεν μπορούσε να γίνει εντός ευρώ και την περιστολή των δημοσίων δαπανών, πάγια τακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]