Γ.Α.Δ.Η:Ανακοινώσεις για τη σύλληψη 39χρονου υπηκόου Αλβανίας που ενέχεται σε κλοπή εκκλησιαστικών κειμηλίων από εκκλησίες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.[EIKONEΣ-BINTEO]



Σήμερα στις 12:00΄, στον 5ο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου Ιωαννίνων, έγιναν ανακοινώσεις από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Αστυνομικό Διευθυντή Ιωάννη ΒΑΣΙΛΑΚΟ και τον Διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, Αστυνομικό Υποδιευθυντή Γεώργιο ΚΙΤΣΑΡΑ, σχετικά με τη σύλληψη 39χρονου υπηκόου Αλβανίας, μέλους εγκληματικής ομάδας, που ενέχεται σε κλοπή εκκλησιαστικών κειμηλίων από εκκλησίες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Συνελήφθη 39χρονος υπήκοος Αλβανίας, μέλος εγκληματικής ομάδας, κατηγορούμενος για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών σε εκκλησίες, κλοπή αυτοκινήτου, καθώς και διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα σε χωριά της Κόνιτσας
Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και έναν 31χρονο ομοεθνή συνεργό του, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται καθώς και τρεις ακόμη άγνωστους συνεργούς τους

Διακριβώθηκε η δράση τους σε (5) περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών σε εκκλησίες, ενώ εμπλέκονται και σε άλλες (9) περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων σε σπίτια και καταστήματα και σε (1) κλοπή αυτοκινήτου
Οι δράστες στοχοποιούσαν κυρίως εκκλησίες, με σκοπό την κλοπή εκκλησιαστικών κειμηλίων, την πώληση αυτών και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους

Συνελήφθη, προχθές (21-05-2016) το απόγευμα σε αγροτική περιοχή στη Μελισσόπετρα Ιωαννίνων, ύστερα από εκτεταμένες έρευνες αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, 39χρονος υπήκοος Αλβανίας, μέλος εγκληματικής ομάδας, που ενέχεται σε διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών σε Ιερούς Ναούς, κλοπή αυτοκινήτου καθώς και σε διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας Ιωαννίνων.
Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και έναν 31χρονο υπήκοο Αλβανίας, συνεργό του δράστη, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται καθώς και τρεις ακόμη άγνωστους συνεργούς τους. 


Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της κλοπής μεταφορικού μέσου και φθορών ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας περί Αλλοδαπών και Περί Βεγγαλικών.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων κλοπών, εντοπίστηκαν  από τους αστυνομικούς προχθές (21-05-2016) το απόγευμα οι δύο δράστες σε αγροτική περιοχή της Μελισσόπετρας Ιωαννίνων και μετά από καταδίωξη, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τον 39χρονο δράστη και τον συνέλαβαν ενώ ο 31χρονος συνεργός του διέφυγε της σύλληψης και αναζητείται.
Από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση – αξιοποίηση όλων των στοιχείων που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας, διακριβώθηκε  η εμπλοκή των κατηγορουμένων στις παρακάτω υποθέσεις κλοπών που έγιναν κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2015 – Μαΐου 2016 σε χωριά της Κόνιτσας και συγκεκριμένα:
κατά το χρονικό διάστημα από 02-12-2015 έως 02-03-2016, διέρρηξαν το εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου στην Αετόπετρα Κόνιτσας και αφαίρεσαν έξι εικόνες - αγιογραφίες.
κατά το χρονικό διάστημα από 21-02-2016 έως 26-02-2016, διέρρηξαν τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στην Αετόπετρα Κόνιτσας και αφαίρεσαν δώδεκα εικόνες - αγιογραφίες, μία υφασμάτινη εικόνα, μία λειψανοθήκη και ένα Ιερό Ευαγγέλιο.
κατά το χρονικό διάστημα από 15-05-2016 έως 22-05-2016, διέρρηξαν τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Αετόπετρα Κόνιτσας και  ερεύνησαν τους χώρους χωρίς να αφαιρέσουν κάτι.

κατά το χρονικό διάστημα από 19-05-2016 έως 20-05-2016, διέρρηξαν τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Ηλιόρραχη Κόνιτσας  και ερεύνησαν τους χώρους χωρίς να αφαιρέσουν κάτι.
κατά το χρονικό διάστημα από 20-05-2016 έως 21-05-2016, διέρρηξαν τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Μάζι Κόνιτσας  και  αφαίρεσαν δέκα εικόνες, ένα ασημένιο αρτοφόριο και έναν παλαιό επιτάφιο.
Κατά το μήνα Μάιο, διέρρηξαν πέντε σπίτια στα χωριά Αετόπετρα, Καλλιθέα και Αμάραντο Κόνιτσας και ερεύνησαν τους χώρους, χωρίς να αφαιρέσουν κάτι.
Κατά το χρονικό διάστημα από 08-05-2016 έως 19-05-2016, διέρρηξαν το κτίριο του πολιτιστικού συλλόγου στον Αμάραντο Κόνιτσας και αφαίρεσαν ένα πολιτιστικό έκθεμα (μεταλλική παλάσκα).
Κατά το χρονικό διάστημα από 15-05-2016 έως 21-05-2016, διέρρηξαν δύο σπίτια και ένα καφενείο, στην Καλλιθέα, στην Ηλιόρραχη και στο Μάζι Κόνιτσας,  αφαιρώντας διάφορα αντικείμενα και χρηματικό ποσό.
Τα ξημερώματα της 21-05-2016 αφαίρεσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο από το Μάζι Κόνιτσας, το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο κοντά στο χωριό
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης (modus operandi) που αφορούσε στην κινητικότητα των δραστών, την επιλογή των στόχων τους, όσον αφορά κυρίως στην κλοπή αντικειμένων θρησκευτικής λατρείας και εκκλησιαστικών κειμηλίων, με σκοπό την πώληση αυτών και την αποκόμιση οικονομικού οφέλους και σκιαγραφήθηκε το προφίλ (profiling) της εγκληματικής ομάδας που αφορούσε στα περιγραφικά χαρακτηριστικά της.
Στην κατοχή του συλληφθέντα βρέθηκαν, μέσα σε σάκο, κλεμμένα θρησκευτικά αντικείμενα (έξι εικόνες, ένας παλαιός Επιτάφιος και ένα μεταλλικό δισκοπότηρο), τα οποία αφού επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο, κρίθηκαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»  καθώς και άλλα κλοπιμαία, κινητά τηλέφωνα και οκτώ κροτίδες.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως, ενώ η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, για τον εντοπισμό των κλοπιμαίων, την ταυτοποίηση των υπολοίπων συνεργών και την πλήρη διερεύνηση της δράσης της ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]