[ΗΠΕΙΡΟΣ]Αγωνία ,φόβος και έκκληση απο τους γονείς και την Tοπική Κοινότητα Παρακαλάμου ..να μην κλείσουν νηπιαγωγεία στην ακριτική περιοχή ...

Στα μέσα περίπου του Απρίλη  η είδηση για μια νέα ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία εισάγεται για πρώτη φορά διαφοροποίηση του αριθμού των νηπίων σε περίπτωση που πρόκειται για νηπιαγωγείο απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης  ,δημιoύργησε μεγάλη αναστάτωση τόσο στους εκπαιδευτικούς κύκλους ,όσο και στους γονείς .. 
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου απο την νέα σχολική χρονιά  η  κατάσταση αναμένεται να διαμορφωθεί  ως εξής :
 α) ένας νηπιαγωγός για τουλάχιστον 14 νήπια για τα αστικά κέντρα 
β) πέντε νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων - παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης.

Αμεση υπήρξε τότε  η αντίδραση του Συντονιστικού  των νηπιαγωγών ,με  την  έκδοση σχετικής ανακοίνωσης μέσω της οποίας οι νηπιαγωγοί έκρουαν τον κώδωνα   του κινδύνου για το  πιθανό κλείσιμο πολλών νηπιαγωγείων στη χώρα .
"Αρχίζουν λοιπόν αθρόες συγχωνεύσεις- καταργήσεις Νηπιαγωγείων στην επαρχία  και ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές "σημείωναν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους οι νηπιαγωγοί για να πάρουν τη διαβεβαίωση απο το Υπουργείο πως η ρύθμιση αυτή δεν πρόκειται να κλείσει νηπιαγωγεία αλλά θα συμβάλλει   σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και  στην εξοικονόμηση δαπανών.
"Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διαβεβαιώνει ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μειωθεί ο αριθμός των 5224 Νηπιαγωγείων που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα."αναφέρονταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύτηκε στις 13/04 /2016 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου  με τίτλο "Κανένα νηπιαγωγείο δεν  κλείνει".

-Καλές οι διαβεβαιώσεις ..αλλά δεν διώχνουν τον φόβο για ενδεχόμενο κλείσιμο νηπιαγωγείων σε ακριτικές περιοχές ..

-Αγωνιούν οι  γονεις   και στον  Παρακάλαμο του Δήμου Πωγωνίου 

Ο πρόεδρος της Τ.Κ Παρακαλάμου επικοινώνησε με το epirus-tv-news και μας μετέφερε την αγωνία και τις ανησυχίες των γονιών απο την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης .
Οπως μας είπε χαρακτηριστικά  ο κ.Μπίκας ,σε μια ακριτική περιοχή  μια ανάσα απο τα ελληνοαλβανικά σύνορα ,με χωριά αραιοκατοικημένα και κάποια  μάλιστα εξ αυτών με μόλις 10 κατοίκους ,οι γονείς των νηπίων θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες καθώς σε περίπτωση που μπει λουκέτο σε κάποια νηπιαγωγεία της περιοχής ,θα κληθούν να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε νηπιαγωγεία άλλων δημοτικών διαμερισμάτων, με μεγαλύτερο πληθυσμό.

Πόσο εφικτό  είναι αυτό;
Ο κ.Μπίκας απαντώντας   στην παραπάνω ερώτηση  επισήμανε πως ήδη υπάρχουν  παιδάκια που κατοικούν στην οριογραμμή  των συνόρων με την Αλβανία  και  διανύουν καθημερινά  20-25 χλμ για να φτάσουν στο νηπιαγωγείο π.χ στο Δελβινάκι .
Τι θα γίνει αν κλείσει αυτό το νηπιαγωγείο;Διπλάσια χιλόμετρα ,διπλάσια ταλαιπωρία αλλά και κίνδυνοι απο την ασφάλεια του οδικού δικτύου κατά τους χειμερινούς μήνες  , για τους γονείς και τα παιδιά πρωτίστως .
"Σκεφτείτε πως οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι δύσκολες το Χειμώνα με τις πυκνές χιονοπτώσεις να καθιστούν τις μετακινήσεις έναν "Γολγοθά"
Πολύ φοβάμαι πως   ίσως  κάποιοι γονείς δεν θα είναι καν σε θέση να πάνε τα παιδιά τους  σε νηπιαγωγείο "σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Μπίκας, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε και προβληματισμένος για τις επιπτώσεις που θα έχει η  εφαρμογή της  συγκεκριμένης  διάταξης, στην ερημοποίηση των χωριών..
"Εμείς εδώ "φυλάμε Θερμοπύλες"
Δεν πρέπει να κλείσουν νηπιαγωγεία  όχι μόνο στον Παρακάλαμο , αλλά  ούτε στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πωγωνίου "υπογράμμισε ο  πρόεδρος της Τ.Κ Παρακαλάμου .

Να υπενθυμίσουμε πως πριν απο λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Πωγωνίου απέστειλε επιστολή στον κ.Φίλη δηλώνοντας την αντίθεσή του  στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε και επισημαίνοντας πως θα είναι στον πλευρό των γονιών ,των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα ,αφού αυτό  αφορά παιδιά  ..

Προβληματισμένος ο επικεφαλής  της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ 


Το epirus-tv-news επικοινώνησε και με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Δημήτρη Ντότη .
"Δεν θέλουμε να δούμε κανένα λουκέτο  σε νηπιαγωγείο ,όχι μόνο στον Παρακάλαμο αλλά ούτε και στους όμορους δήμους .
Αν όμως ισχύσει τελικώς αυτή η πρόταση  του Υπουργείου και δούμε συγχωνεύσεις, θαρρώ πως  ο κ.Φίλης θα πρέπει να εξαιρέσει κάποιες περιπτώσεις περιοχών όπου επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες ...
 Να σκεφτεί ο Υπουργός πως  η εφαρμογή της εν λόγω πρότασης σε ακριτικές περιοχές  μεταξύ αυτών και  τα χωριά του  Δήμου Πωγωνίου  ,  θα προσθέσει ένα ακόμη πρόβλημα στα ήδη πολλά προβλήματα  που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους οι κάτοικοι..που η αγάπη τους  για τον τόπο τους είναι αυτή που κρατά  τα  ακριτικά χωριά  μας  ακόμη ζωντανά ..

Για τα παιδιά των χωριών της περιοχής θέλουμε το καλύτερο και για αυτό θα είμαστε στο πλευρό των γονιών και στο δίκιο αιτημά τους να μην κλείσει κανένα σχολειό ....
Θα παλέψουμε ώστε να μην προστεθούν και άλλες δυσκολίες στα ακριτικά χωριά μας και δεν θα επιτρέψουμε καμμία επικινδυνότητα στις μετακινήσεις των παιδιών μας"σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Ντότης σε τηλεφωνική επικοινωνία με το epirus-tv-news..


Παπαθανασίου Στέλλα 
φωτο αρχείου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]