Φρέσκο γάλα γαϊδούρας από το Μέτσοβο

171
Στις αρχές της άνοιξης με μια παρέα φίλων βρέθηκα στο μπαρ «Γάιδαρος» στην οδό Σκουφά, ανεβαίνοντας προς Κολωνάκι. Ο bartender μας πρότεινε να δοκιμάσουμε ένα κοκτέιλ που στα συστατικά του είχε ξεχωριστή θέση το γάλα γαϊδούρας. Το κοκτέιλ σερβιρίστηκε σε ειδικό ποτήρι, το οποίο έμοιαζε με παλιό μπουκάλι του γαλατά - για όσους το θυμούνται... Παγωμένο, συνδύαζε το γάλα γαϊδούρας με λικέρ μαστίχας, σιρόπι μπαχαρικών, τεντούρα, χυμό από λάιμ και μια ιδέα από γιαούρτι.
Το όνομα του bar, «Γάιδαρος». Επρόκειτο για μια εμπειρία με θετικό πρόσημο την οποία θέλησα να μοιραστώ με τους φίλους από τη Φάρμα Μετσόβου όταν βρεθήκαμε σε μια έκθεση με προϊόντα της ελληνικής περιφέρειας στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Εκείνοι λοιπόν είχαν μια πρόταση για ένα διαφορετικό κοκτέιλ. Η πρώτη και βασική διαφορά ήταν η εξής: το προτεινόμενο κοκτέιλ γίνεται μόνο με γάλα γαϊδούρας που παράγεται στη δική τους Φάρμα Μετσόβου και πίνεται επιτόπου. «Ενα μέρος τσίπουρο, ένα μέρος γάλα γαϊδούρας και το κοκτέιλ είναι έτοιμο». Από την παραγωγή στην κατανάλωση!
Στο Περιστέρι δεν υπήρχε διαθέσιμο τσίπουρο και αρκέστηκα να δοκιμάσω παγωμένο γάλα γαϊδούρας σε σφηνάκι. Ηταν καλό, με γεμάτη γεύση.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Ο Θανάσης Μπούγιας έστησε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Μετσόβου μια εξειδικευμένη φάρμα εκτροφής γαϊδουριών και στο πλάι μια παραγωγική μονάδα. Αποτέλεσμα αυτής της καθετοποιημένης δραστηριότητας ήταν ένα κομψό μπουκαλάκι το οποίο περιέχει φρέσκο γάλα γαϊδούρας, διάρκειας 9 ημερών, που βρίσκεται στα ράφια πάνω από 20 καταστημάτων -μεταξύ των οποίων και γνωστά σούπερ μάρκετ- στην Αττική αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Το προϊόν, που είναι πιστοποιημένο από δέκα μεριές -και με την έγκριση του ΕΟΦ-, διεκδικεί το μερίδιό του σε μια αγορά καλά ενημερωμένων καταναλωτών που δεν αφήνουν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα οι θεραπευτικές ικανότητές του. Ετσι κι αλλιώς, κανείς δεν μπορεί, από τα βάθη της αρχαιότητας, να αμφισβητήσει τα πλούσια θρεπτικά του συστατικά.
Ο Θανάσης Μπούγιας (λίγο πάνω από τα 50 και με στρωμένη δουλειά, καθώς είχε μια βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας πέτρας) βρέθηκε να ασχολείται με φάρμες και με γαϊδούρια μόλις πριν από 2 χρόνια.
Η φάρμα, όπως μας ενημερώνει ο ίδιος, ιδρύθηκε σε μια έκταση 50 στρεμμάτων στη Χρυσοβίτσα του Μετσόβου το 2014. «Η δημιουργία της φάρμας ξεκίνησε από χόμπι: αγοράζοντας μερικά γαϊδουράκια στην αρχή. Περνώντας ο καιρός, μας τηλεφωνούσαν όλο και περισσότεροι ντόπιοι αλλά και από γειτονικές περιοχές με την πρόθεση να μας πουλήσουν και άλλα γαϊδουράκια. Τον Νοέμβριο του 2014 φτάσαμε να έχουμε στη διάθεσή μας στη φάρμα 30 ζώα και το πράγμα άρχισε σιγά-σιγά να σοβαρεύει. Οι άνθρωποι που μας είχαν πουλήσει ή ήθελαν να μας πουλήσουν γαϊδουράκια ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν: "Για γάλα τα θέλετε" και εμείς απαντούσαμε αρνητικά δίχως δεύτερη σκέψη. Συνεχίζοντας να αγοράζουμε γαϊδουράκια, το κόστος της συντήρησης του πληθυσμού αυτών των χαριτωμένων τετράποδων άρχισε να μεγαλώνει».
Τότε άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και οι δεύτερες σκέψεις. Οι σκέψεις για μια περαιτέρω αξιοποίηση στη βάση μιας επαγγελματικής ενασχόλησης και μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας με όλα τα στάνταρ της ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Ετσι ξεκίνησε να στήνεται και η καθετοποιημένη παραγωγική μονάδα. Τον περασμένο Νοέμβριο πήρε την πολυπόθητη άδεια λειτουργίας και με τις ανάλογες σφραγίδες. Σήμερα, ο πληθυσμός της αριθμεί 150 γαϊδουράκια.
Ο Θανάσης Μπούγιας και η Παναγιώτα Τσοβίλη δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τα μικρά επιτεύγματα της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους. Αλλωστε, δεν ξεχνούν ότι όλα ξεκίνησαν από ένα χόμπι για να καταλήξουν σε ένα προϊόν που από μόνο του είναι μια καινοτομία. Είναι συσκευασμένο και επώνυμο, ελεγμένο και πιστοποιημένο. Βρίσκεται στα ψυγεία των καταστημάτων και έχει διάρκεια 9 ημερών - πρόκειται δηλαδή για φρέσκο γάλα. Διατίθεται σε κομψή γυάλινη συσκευασία των 100 ml και στοιχίζει λίγο πάνω από τα 10 ευρώ. Εν ολίγοις, ένα νέο προϊόν δημιουργεί τις συνθήκες για την ύπαρξη μιας νέας αγοράς.
Οπως λέει ο εμπνευστής και δημιουργός της Φάρμας Μετσόβου, «το προϊόν μας αυτή τη στιγμή ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα σε επιλεγμένα καταστήματα. Ετσι, το χόμπι μας ολοκληρώθηκε και δημιουργήθηκε μια καινοτόμα επιχείρηση που είναι η πρώτη και μοναδική στην Ελλάδα. Το επόμενο βήμα είναι η διαμόρφωση των συνθηκών για την επισκεψιμότητα της φάρμας, για να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν από κοντά τα αξιολάτρευτα γαϊδουράκια. Εχουν ήδη ξεκινήσει εκπαιδευτικές εκδρομές από ΙΕΚ (ειδικά τα τμήματα Γαλακτοκομίας) αλλά και δημοτικά σχολεία».

Πριν από μερικά χρόνια οποιαδήποτε συζήτηση για επιχειρηματική δραστηριότητα που θα βασιζόταν σε ένα προϊόν όπως το γάλα γαϊδούρας θα φάνταζε ως εξωπραγματική. Κι όμως, η δραστηριότητα αυτή αντέχει και μάλιστα παράγει ένα υψηλής ποιότητας φρέσκο παστεριωμένο γάλα, ελεγμένο από πιστοποιημένο εργαστήριο, στο οποίο εμπεριέχονται όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν καταστήσει το γάλα γαϊδούρας το αμέσως πιο πολύτιμο διατροφικό προϊόν, ως προς τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά του, μετά το μητρικό γάλα.
Επιπλέον, είναι ένα εμπορεύσιμο προϊόν με αναγνωρισμένα τα θρεπτικά συστατικά του 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]