Χάνουν το ΕΚΑΣ

Ποιοι χαμηλοσυνταξιούχοι «τρώνε πόρτα» για το 2016

Αλλάζουν τα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ το 2016 με χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους να χάνουν για φέτος το δικαίωμα είσπραξής του.

Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, για την καταβολή του ΕΚΑΣ θα πρέπει οι συνταξιούχοι να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.972 ευρώ.

Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο έσοδα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ, ενώ το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000. Τα παραπάνω, γράφει η Καθημερινή, αφορούσε εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.

Τέλος το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται το 2016, στο οποίο και συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα να μην υπερβαίνει τα 664 ευρώ.

Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέας τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.

Το ΕΚΑΣ κόβεται σε χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν:

- πάνω από 7.972 ευρώ καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα. Εξαιρούνται συντάξεις αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου, τρομοκρατίας και προνοιακά βοηθήματα.

- 8.884 ευρώ ετήσιο ατομικό φορολογητέο

- 11.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο
- 664 ευρώ ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης
Dealnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]