[ΗΠΕΙΡΟΣ]Ιωάννινα:Απάντηση του Δήμου σε σχόλιο τοπικής εφημερίδας για τις βάρδιες αποκομιδής απορριμμάτων

Απάντηση σε σχόλιο της εφημερίδας Πρωινός Λόγος που δημοσιεύτηκε στις 9/2/2016 στη στήλη «διαδόσεις» με τίτλο «πισωγύρισμα» 

Απαντώντας σε σχόλιο της εφημερίδας σας που δημοσιεύτηκε στις 9/2/2016 στη στήλη «Διαδώσεις», με τίτλο «πισωγύρισμα» και αφορά στις βάρδιες αποκομιδής απορριμμάτων, ο Δήμος Ιωαννιτών σας ενημερώνει:
Καταρχήν η προσωρινή μη καταβολή των δεδουλευμένων για τα «νυχτερινά και εξαιρετέα» στους εργαζόμενους της νυχτερινής βάρδιας του τομέα καθαριότητας, δεν οφείλεται σε οικονομική αδυναμία του Δήμου, αλλά σε τεχνικό πρόβλημα για το οποίο δεν ευθύνεται ο Δήμος. Επίσης δεν πρόκειται να υπάρξει  απώλεια χρημάτων για τους εργαζόμενους, καθώς θα καταβληθούν αναδρομικά όλες οι οφειλές, όταν δημοσιευθεί η σχετική απόφαση στο ΦΕΚ η οποία έχει καθυστερήσει, όχι με ευθύνη του Δήμου.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες ακολουθήθηκαν εγκαίρως από το Δήμο Ιωαννιτών. Δηλαδή στις 16 Δεκεμβρίου 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση – όπως απαιτούνταν- εγκρίνοντας τη σχετική δαπάνη για την καταβολή των «νυχτερινών και εξαιρετέων» στους εργαζόμενους. 
Αμέσως υπεγράφη από το Δήμαρχο η απόφαση πληρωμής και εστάλη προς δημοσίευση στο ΦΕΚ. Είναι γνωστό πως η δημοσίευση στο ΦΕΚ απαιτεί να περάσουν κάποιες μέρες από τη στιγμή που αποστέλλονται οι αποφάσεις κάθε φορέα,  καθώς δίδεται σειρά προτεραιότητας.
Στις αρχές Ιανουαρίου και εν όσο εκκρεμούσε η δημοσίευση της απόφαση Δημάρχου στο ΦΕΚ, άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο. Τέθηκε σε ισχύ νέος νόμος για τα μισθολογικά που διαφοροποιούσε τη διαδικασία για τα νυχτερινά και τις υπερωρίες σε σχέση με τον προηγούμενο. Για την ακρίβεια  όριζε πως πριν την έκδοση απόφασης πληρωμής για νυχτερινά και υπερωρίες από το Δήμαρχο, έπρεπε να προηγηθεί η δημοσίευση στο ΦΕΚ, απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας για την έγκριση της από 16/12/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έτσι η Αποκεντρωμένη έστειλε προς δημοσίευση στο ΦΕΚ την απόφαση έγκρισης, η οποία όμως δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη, ώστε να υπάρξει η νέα απόφαση Δημάρχου για την πληρωμή των δεδουλευμένων νυχτερινών και εξαιρετέων. 
Στα τέλη Ιανουαρίου εργαζόμενοι της νυχτερινής βάρδιας κοινοποίησαν στην διεύθυνση Καθαριότητας την απόφαση τους να μην εργάζονται νυχτερινές ώρες, γιατί δεν θα πληρώνονταν εγκαίρως τα νυχτερινά του μηνός Ιανουαρίου.
Τόσο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, όσο και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας ενημέρωσαν λεπτομερώς τους εργαζόμενους για το πρόβλημα που υπήρξε, τους είπαν ότι ήταν μια άτοπη και άσκοπη απόφαση τους και ότι τα χρήματα τους θα καταβληθούν αναδρομικά χωρίς να χάσουν ούτε ένα ευρώ και πως δεν ήταν ευθύνη του Δήμου η καθυστέρηση που προκλήθηκε από την αλλαγή του νόμου και τη νέα διαδικασία δημοσιεύσεων στο ΦΕΚ.  
Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους της νυχτερινής βάρδιας αποφάσισαν να εμείνουν στην απόφαση τους, η υπηρεσία Καθαριότητας προχώρησε στην αναδιοργάνωση των ωραρίων και των δρομολογίων των απορριμματοφόρων, ώστε να μη δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή.  
Έτσι η κίνηση των απορριμματοφόρων μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων γίνεται προσωρινά από τις 6 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 8 το πρωί (που ξεκινάει ο μεγαλύτερος κυκλοφοριακός φόρτος στην πόλη) και ακολούθως ξεκινάει η αποκομιδή στα Δημοτικά Διαμερίσματα. 
Επαναλαμβάνουμε ότι αυτό είναι μια προσωρινή ρύθμιση στην οποία προχώρησε αναγκαστικά η υπηρεσία Καθαριότητας και πως δεν προκλήθηκε με ευθύνη του Δήμου Ιωαννιτών. Ανάλογο θέμα, δε, αντιμετωπίζουν πολλοί μεγάλοι δήμοι με τις νυχτερινές βάρδιες αυτό το διάστημα, εξαιτίας της καθυστέρησης που προκλήθηκε από την αλλαγή της διαδικασίας.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]