Αντιμέτωπο με ενεργειακή ανασφάλεια το 10% των νοικοκυριών στην Ευρώπη

Τουλάχιστον το 10% των νοικοκυριών στην Ευρώπη βρίσκονται σε κατάσταση ενεργειακής ανασφάλειας, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενέργεια πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την κοινωνική διάσταση.

«Παρότι η Ευρώπη είναι πιθανόν η ήπειρος με την περισσότερη ισότητα στον κόσμο, πιστεύω ότι είναι κοινώς παραδεκτό ότι τουλάχιστον το 10% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών ζει σε κατάσταση ενεργειακής ανασφάλειας», είπε ο Σέφτσοβιτς στη διάρκεια ομιλίας του στο κέντρο μελετών European Policy Centre, το οποίο εδρεύει στις Βρυξέλλες. 

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς δεν αποσαφήνισε τον ορισμό που δίνει στην έννοια της ενεργειακής ανασφάλειας (τις δυσκολίες των νοικοκυριών να πληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς ρεύματος), καθώς σε κάθε χώρα ισχύουν διαφορετικά κριτήρια.

«Τα νοικοκυριά έχουν προβλήματα όσον αφορά τη θέρμανση του σπιτιού ή του διαμερίσματός τους, συνταξιούχοι κοιμούνται στις κουζίνες τους διότι αυτό είναι το πιο ζεστό δωμάτιο του σπιτιού, παιδιά στην Ευρώπη δεν μπορούν να μελετήσουν το βράδυ, απλούστατα διότι το ρεύμα έχει κοπεί στα σπίτια τους», συνέχισε ο Σέφτσοβιτς. Σε ορισμένες χώρες, επισήμανε, το επίπεδο της ενεργειακής ανασφάλειας «ξεπερνά το 30%» των νοικοκυριών. 

«Πρέπει να εγγυηθούμε ότι κάθε σχέδιο νόμου που κατατίθεται λαμβάνει υπόψη την κοινωνική διάσταση», επέμεινε.

Αυτό «δεν είναι αδύνατον», έκρινε, αναφερόμενος στο παράδειγμα 17 κρατών-μελών που ήδη έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κυρίως ώστε να μη βρίσκονται αντιμέτωπα με διακοπές της ηλεκτροδότησής τους.
 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]