Αντιδράσεις για την ένταξη της Τουρκίας στις «ασφαλείς χώρες»

Η Επιτροπή σχεδιάζει να βάλει την Τουρκία στον κατάλογο «ασφαλών χωρών», όπου οι μετανάστες θα μπορούν να επιστραφούν γρήγορα, καθώς δεν θα έχουν τον κίνδυνο «καταπίεσης», βρήκε αντίθετες αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσαν πηγές την Πέμπτη (8 Οκτωβρίου).

Αντιμέτωπη με την επιτάχυνση της μεταναστευτικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο μήνα να μπει η Τουρκία και έξι βαλκανικές χώρες εκτός ΕΕ στη λίστα, προκειμένου να καταστούν ευκολότερες οι απελάσεις.

Αλλά οι διαιρέσεις σχετικά με το σχέδιο για την Τουρκία είναι το ίδιο «τοξικές», όπως με το σχέδιο αναδιανομής δεκάδων χιλιάδων προσφύγων γύρω στην ΕΕ, είπε ευρωπαϊκή πηγή.

Αρκετά κράτη μέλη αρνούνται να προστεθεί η Τουρκία – όπου βρίσκονται σήμερα δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία – λόγω της ανεπάρκειάς της στη δικαστική ανεξαρτησία, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και της ελευθερίας της έκφρασης, αρκετές διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και υπεύθυνος για τη Μετανάστευση, Ζαν Άσελμπορν, ανέφερε ότι «δεν έχει επιτευχθεί οριστική θέση» για το θέμα και πλέον τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει το λόγο σχετικά με το «πολύ ευαίσθητο θέμα των ασφαλών χωρών».

Η Τουρκία, το Κοσσυφοπέδιο, η Αλβανία, η Βοσνία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι οι προτεινόμενες ασφαλείς χώρες.

EurActiv με Γαλλικό Πρακτορείο

*φωτογραφία [Patrick Denker/Flickr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]