Τα μηνύματα κειμένου βοηθούν στη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η αποστολή μηνυμάτων κειμένου σε επιζώντες από καρδιακή προσβολή, ενθαρρύνοντάς τους να κάνουν επιλογές πιο υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, εξέπληξε ακόμα και τους ερευνητές.

Σε μια περίοδο έξι μηνών, το ήμισυ μιας ομάδας περίπου 700 επιζώντων από καρδιακή προσβολή έλαβε την κανονική ιατρική περίθαλψη καθώς και τέσσερα γραπτά μηνύματα την εβδομάδα. Κάθε ένα από αυτά τα μηνύματα περιείχαν εξατομικευμένες συμβουλές για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου του ασθενούς για καρδιαγγειακή νόσο, όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και το κάπνισμα.

Το άλλο μισό της ομάδας έλαβε μόνο τη συνήθη ιατρική θεραπεία, χωρίς πρόσθετη βοήθεια.

Ψυχολογικός αντίκτυπος

Αν και απλό, αυτό το σύστημα αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικό. Οι ερευνητές παρατήρησαν μια ελαφρά μείωση στα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και μια απότομη πτώση σε άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (αρτηριακή πίεση, η σωματική αδράνεια, κάπνισμα, κλπ) στους ασθενείς που έλαβαν τα μηνύματα κειμένου.

Οι γιατροί παρατήρησαν επίσης βελτιώσεις στην ψυχολογική κατάσταση των ασθενών. 91% των ατόμων που έλαβαν τα μηνύματα είπε ότι αισθάνθηκε ότι υποστηρίζονται στην ανάκαμψή τους- ένα ουσιαστικό στοιχείο για την αποτελεσματική θεραπεία.

Σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές, εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος είναι μόλις 10 € ανά ασθενή.

EurActiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]