ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Στοιχεία ΣΟΚ για τη φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ: Χάσαμε 37 δις ευρώ στα χρόνια της κρίσης!

Το αστρονομικό ποσό των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ έχασε μέσα στα χρόνια της κρίσης το δημόσιο ταμείο στην Ελλάδα μόνο από την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή του ΦΠΑ. Τα στοιχεία σοκ για το ύψος των απωλειών κρατικών εσόδων από τον ΦΠΑ έφερε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχετική έκθεσή της, που ανακοινώθηκε σήμερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση:

-η απώλεια κρατικών εσόδων από τον ΦΠΑ διαμορφώθηκε στην πενταετία 2009-2013 στα 37,04 δισεκατομμύρια ευρώ.

-σε απόλυτο αριθμό απωλειών και παρά την κρίση και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα, οι απώλειες από τον ΦΠΑ ήταν το 2009 στα 7,5 δις. ευρώ για να περιοριστούν το 2013 στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μείωση αυτή όμως δεν αντανακλά μείωση της φοροδιαφυγής, αλλά μείωση του εθνικού εισοδήματος λόγω της μεγάλης ύφεσης στην οικονομία.

-ως ποσοστό η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ ήταν 34% το 2009 και με ορισμένες διακυμάνσεις (30% το 2010, 28% το 2011, 33% το 2012) παρέμεινε στο 34% το 2013. Το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι από τα 100 ευρώ ΦΠΑ που θα έπρεπε να εισπράττονται από το ελληνικό δημόσιο εισπράττονται τελικά 64 ευρώ. Τα 34 ευρώ που χάνονται πηγαίνουν στις τσέπες επιτήδειων μέσω φοροκλοπής ή σε φορολογούμενους που νομίμως απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ λόγω θεσπισμένων εξαιρέσεων.

-Η Ελλάδα έχει την τέταρτη χειρότερη επίδοση στην φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ, καθώς βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από την Ρουμανία, Λιθουανία και τη Σλοβακία.
πηγη star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]