Κάλπες: Εκτιμήσεις για την στρατηγική των κομμάτων στις εκλογές

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Ο κύβος ερρίφθη και μετά απο την παράδοση και της τρίτης διερευνητικής εντολής την Πέμπτη απο τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου προκειμένου να της δώσει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής Κυβέρνησης προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Το ερώτημα είναι ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα, διότι υπάρχει το οικονομικό και το μεταναστευτικό ζήτημα που είναι ανοιχτά και χρήζουν άμεσης λύσης. Παρόλα αυτά το διακύβευμα των εκλογών είναι να εκλεγεί το κόμμα που εχει την δυνατότητα να συνασπισει τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να εχει την πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται για να πετύχει τους όρους της συμφωνίας. Το σχήμα που θα προκύψει θα πρέπει να είναι ικανό να ανεβάσει την αξιοπιστία της χώρας προκειμένου με διάφορα ισοδυναμα μέτρα να περιοριστούν κάποια αλλα μέτρα.

Τι στρατηγική πρόκειται να εφαρμόσουν τα κόμματα σε αυτές τις εκλογές και σε ποια κατάσταση βρίσκονται.

Αν ξεκινήσει κανείς απο τον ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει πως το κόμμα αυτό βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, διότι μετά απο την δημιουργία του κόμματος του κυρίου Λαφαζάνη έχουν αποχωρήσει πολλά απο τα βαριά στελέχη του κόμματος σε όλες τις βαθμίδες και οι βουλευτές που έχουν αποχωρήσει είναι εκείνοι με του περισσότερους σταυρούς στις περιφέρειες τους.

Η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος θα είναι ότι διαπραγματεύτηκε και το αποτέλεσμα ήταν το τρίτο μνημόνιο, θα προσπαθήσει να υποδείξει κάποια απο τα θετικά σημεία του προγράμματος και τέλος θα εχει μια μετριοπαθή διένεξη με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ως προς τα αλλα κόμματα και συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ θα προσπαθήσει να δείξει πως τα κόμματα αυτά αντιπροσωπεύουν το παλιό κομματικό σύστημα και ότι εκείνος είναι η μοναδική λύση γιατί είναι ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο.

Η ΝΔ βρίσκεται σε μια φάση ανασυγκρότησης του κόμματος της μετά και την αποδοχή του νέου Προέδρου απο το σύνολο των οργάνων του κόμματος και ήδη ο νέος Πρόεδρος εχει καταφέρει να αυξήσει τους δείκτες της συσπείρωσης. Η στρατηγική του κόμματος θα είναι να αποδείξει τι ψέμματα εχει πει ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, αλλα και να καταθέσει μια πλατφόρμα απο ιδέες σχετικά με το μείζον πρόβλημα της μετανάστευσης, το οποίο η Κυβέρνηση δεν φρόντισε να λύσει.

Ως προς την οικονομία το κόμμα θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μια σειρά απο οικονομικές προτάσεις απο ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να καταφέρει την ελάφρυνση των φόρων που επιβάλλει το νέο μνημόνιο. Οι φόροι του τρίτου μνημονίου εμπίπτουν στην κατηγορία των έμμεσων φόρων, αυξάνοντας κατα ένα μεγάλο βαθμό το κράτος και πλήττοντας τον ιδιωτικό τομέα.

Το ποτάμι είναι ένα νεο κόμμα, το οποίο δεν εχει προσδιοριστεί ακόμα ιδεολογικά και θα ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με οποίο κόμμα καταφέρει να έρθει πρώτο στις εκλογές και θα αναπτύξει μια ρητορική με προτάσεις σχετικά με διάφορες πτυχές της πολιτικής.
Η χρυσή αυγή θα βρίσκεται στην γραμμή ότι το μνημόνιο θα πρέπει να καταργηθεί, διότι συμβάλλει στην ολοκληρωτική καταστροφή της πατρίδας και θα αναπτύξει μια ρητορική για τους μετανάστες, ένα θέμα που αναμένεται να την κάνει πιο ισχυρή απο τους πολίτες που έχουν κουραστεί απο την μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται στην χώρα.

Το ΚΚΕ θα εχει την ίδια τακτική που εχει εδώ και παρά πολλά χρόνια ότι η χώρα θα πρέπει να αποχωρήσει απο την ευρωπαϊκή ένωση και απο την ευρωζώνη προκειμένου να μπορέσει να αποφορτιστεί απο τα χρέη της και να κοινωνικοποιήσει τις οικονομικές της δομές.

Το κόμμα της λαϊκής ενότητας θα προσπαθήσει να αποδείξει πως το μνημόνιο είναι ένα κείμενο που θα πρέπει να καταργηθεί ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως η χώρα μας θα πρέπει να αποχωρήσει απο το Ευρώ και θα προσπαθήσει να παρουσιάσει ένα σχέδιο εξόδου της χώρας απο το κοινό νόμισμα. Ακόμη, θα χτυπήσει το ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ότι δεν κράτησε τις υποσχέσεις του ο κύριος Τσίπρας και θα κατηγορήσει τα υπόλοιπα κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο ως κόμματα του παλαιού κομματικού συστήματος προκειμένου να πλήξει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτά.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα προσπαθήσουν να αποδείξουν πως το μνημόνιο είναι ένας ελιγμός που έκανε η Κυβέρνηση και πως ακόμα μπορούν να αποτελέσουν τον σταθεροποιητικό παράγοντα στην Κυβέρνηση. Ακόμη, θα αναφερθούν σε διάφορες υποθέσεις που έχουν καταφέρει όπως ο νόμος για τις άδειες των μέσων ενημέρωσης, ένας νόμος που ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Σε αυτές τις εκλογές είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εισέλθει η ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη ένα κόμμα το οποίο θα προσπαθήσει να ακολουθήσει την γραμμή πως θα συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα βρίσκεται στην πρώτη θέση προκειμένου να αποτελέσει τον σταθεροποιητικό παράγοντα.

Το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με το κόμμα του κυρίου Παπανδρέου και την Δημοκρατική Αριστερά, προσπαθώντας να ένωσει την κεντροαριστερά και να αυξήσει τις πιθανότητες εκλογής του κόμματος. Η στρατηγική του θα είναι ότι θα πρέπει η χώρα να κυβερνηθεί και ότι θα πρέπει να βρεθούν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του οικονομικού ζητήματος.

Έν κατακλείδι, οι εκλογές γίνονται σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα με πολλά προβλήματα να μην έχουν επιλυθεί. Το διακύβευμα είναι η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομίας, η οποία θα πρέπει να γίνει συλλογικά απο όλα τα κόμματα, διότι κάθε φορά που έβλεπαν οι δανειστές δείγματα πολιτικής αστάθειας ζήταγαν πράγματα εξωφρενικά, όποτε το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να λυθεί απο το σύνολο του πολιτικού συστήματος, αν και εφόσον αυτό είναι έτοιμο να αφήσει πίσω του τις διάφορες ιδεολογικές διάφορες που εχει.
 rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]