Αγαπητέ κ. Τσίπρα, “it’s a matter of national security”

Ακούω και διαβάζω πως γίνεται προσπάθεια το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών να καταλήξει σε ένα κείμενο που θα το υπογράφουν όλοι πλην Κουτσούμπα και θα διατυπώνει την ελληνική πρόταση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι σωστό αλλά εδώ που έχουμε φτάσει από μόνο του δεν φτάνει, με δεδομένη την αρνητική υποδοχή που έτυχε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ευρώπη.

Κατά τη γνώμη μου αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει τις ΗΠΑ να τη βοηθήσουν περισσότερο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της Ε.Ε. Ηθελημένα ή αθέλητα ωστόσο ξεχνάμε πως η Ελλάδα δεν είναι μόνον μέλος της Ε.Ε αλλά και του ΝΑΤΟ. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν είναι απλά ένας στρατιωτικός μηχανισμός όπως ίσως έχουν κάποιοι στο μυαλό τους. Πρωτίστως είναι μια ένωση κρατών – μελών που μέσα από την ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας διασφαλίζει την εθνική ασφάλεια ενός εκάστου.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μείζονα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Δέχεται ένα πρωτοφανές κύμα παράνομης μετανάστευσης την ίδια στιγμή που η γειτονιά της φλέγεται εξαιτίας της δράσης του ISIS στη Συρία και όχι μόνο. Τυχόν πτώχευση της χώρας την καθιστά εκ των πραγμάτων ανήμπορη να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ως εκ τούτου είναι δικαίωμά της να προσφύγει στο ΝΑΤΟ ζητώντας από τους συμμάχους της να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στη Συμμαχία.

Φρονώ λοιπόν πως ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να απευθύνουν κατεπείγουσα επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και όλους τους αρχηγούς των κρατών – μελών της Συμμαχίας με την οποία θα ζητούν την έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ακόμη και αύριο αν είναι δυνατόν.

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι απλά χρηματοπιστωτικό. Θα έλεγα δεν είναι καν πρόβλημα το αν θα έχει ευρώ ή δραχμή. Το πρόβλημα αφορά στην εθνική ασφάλεια της χώρας καθώς η οικονομική κατάρρευση θα μεταφραστεί σε εθνική κατάρρευση για την Ελλάδα και πρωτοφανή απειλή για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. Η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ όταν όλες οι χώρες της ευρωζώνης είναι και κράτη – μέλη της Συμμαχίας είναι αυτή τη στιγμή η πλέον ενδεδειγμένη πολιτική πρωτοβουλία μεγάλης κλίμακας με δεδομένη την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιληφθεί το πραγματικό διακύβευμα.

Αντίθετα οι ΗΠΑ είναι ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο που κατανοεί άριστα το γεγονός πως όταν τίθεται ζήτημα εθνικής ασφάλειας δεν τίθεται θέμα κόστους για την προάσπισή της. Η κατανόηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για την Ελλάδα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ο χρόνος τρέχει. Όσο πιο σύντομα κατατεθεί το αίτημα με τις υπογραφές σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε έστω και στο «και πέντε» να αποφύγουμε τα χειρότερα που φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται επαρκώς η τυπολατρική και γραφειοκρατική Ευρώπη παίζοντας με το μέλλον της.
Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Αρχηγοί, κάντε το εθνικό καθήκον σας. Τώρα!
rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]