Ασχημα νέα από το Eurogroup

Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, αναφέρουν πως η Ελλάδα «πήγε» στο Eurogroup χωρίς...
προτάσεις και πιθανότατα θα υποβάλλει νέο αίτημα και προτάσεις την Τετάρτη, όπως μεταδίδει και η ανταποκρίτρια της Καθημερινής, Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Παρά τις προσδοκίες ότι η ελληνική πλευρά θα κατέθετε νέα πρόταση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο εν εξελίξει Eurogroup, τελικώς σύμφωνα με διαρροές η ελληνική αντιπροσωπεία έχει πάει στη συνεδρίαση χωρίς προτάσεις –τουλάχιστον για σήμερα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα υποβάλει αύριο την τελική πρότασή της.

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αναμένεται να καθορίσει την πορεία που θα ακολουθηθεί, ενώ ήδη στις Βρυξέλλες εξετάζονται τρία πιθανά σενάρια. Σύμφωνα με την γερμανική Sueddeutsche Zeitung, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δε διαφέρουν σημαντικά από την πρόταση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γκιούνκερ. Χωρίς να αναφέρει πηγή, η Sueddeutsche σημειώνει ότι οι προτάσεις περιλαμβάνουν την διατήρηση της έκπτωσης του ΦΠΑ για τα νησιά και ΦΠΑ 13% για τα εστιατόρια.

Επίσης, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει περιορισμένες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, διατήρηση του ΕΚΑΣ  και δέσμευση για μείωση χρέους.

Ομόφωνο το μήνυμα πριν το Eurogroup: Θέλουμε προτάσεις, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη

Τη θέση πως ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα πρέπει να διασφαλίζει την αξιοπιστία της ευρωζώνης εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τη συνοχή της ευρωζώνης. Το όποιο πακέτο λύσης θα πρέπει να είναι αξιόπιστο και αυτό είναι απαραίτητο τόσο για την αξιοπιστία της ευρωζώνης, όσο και για την Ελλάδα. Ελπίζω να φτάσουμε σε λύση», ανέφερε.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως η ευρωζώνη αναμένει αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική πλευρά.

«Περιμένουμε νέες αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα. Αναμένουμε ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προτάσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις», ανάφερε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος Επίτροπος για το ευρώ Βλάντις Ντομπρόβσκις είπε πως χρειάζεται μια καθαρή και αξιόπιστη στρατηγική για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και μόνο τότε θα κοιτάξουμε προς τα εμπρός. Εμείς εργαζόμαστε για συμφωνία. Αν δεν υπάρξει ένα αξιόπιστο πακέτο συμφωνίας, το Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί», ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup σκεπτικός για το κατά πόσο θα βρεθεί μια συμφωνία. «Πρέπει τις επόμενες ώρες και τις επόμενες εβδομάδες να δούμε ποιον δρόμο θα πάρουμε, τον έναν ή τον άλλον», είπε.

Ο ίδιος μάλιστα δεν άφησε περιθώρια για διευθέτηση του ελληνικού χρέους. «Είμαστε απογοητευμένοι αλλά σεβόμαστε το δημοψήφισμα. Έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη. Είναι κόκκινη γραμμή για τη χώρα μου το θέμα του χρέους» είπε.

Ο ιταλός υπουργός Πιερ Κάρλο Παντοάν δήλωσε: «Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις και τις δεσμεύσεις της Αθήνας και θα τις μελετήσουμε πολύ προσεκτικά».

Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά, αλλά όλοι αναμένουν να ακούσουν τις προτάσεις της Αθήνας.

O φινλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στουμπ απέκλεισε το πρόγραμμα-«γέφυρα», σημείωσε ότι απόψε γίνεται καταγραφή των θέσεων της ελληνικής πλευράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αφού εξήγησε ότι το πρόβλημα ρευστότητας είναι πολύ μεγάλο, επανέλαβε ότι το Eurogroup περιμένει να ακούσει τις ελληνικές προτάσεις.

Την ελπίδα του η πρόταση της Αθήνας να έχει τη μορφή επίσημου αιτήματος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, υπογραμμίζονυας πάντως ότι πρέπει να γίνουν πολλά σε πολύ σύντομη περίοδο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]