ΕΣΡ: Μην παραπληροφορείτε τον κόσμο!

Τυπολογίες:Όταν φθάνει στο σημείο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να βγαίνει και να καλεί τους δημοσιογράφους να μην παραπληροφορούν τους πολίτες και να μην προκαλούν πανικό μεταδίδοντας ειδήσεις που δεν έχει ελεγχθεί η αξιοπιστία τους, σημαίνει ότι μας… πήραν χαμπάρι! Έγιναν αντιληπτά τα παιγνίδια που παίζουν κάποιοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι σε αυτήν τη φάση ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν. Και αυτό το επισημαίνει ωμά το ΕΣΡ, λέγοντας στην ανακοίνωσή του ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι αντικειμενικοί και να μην εμπλέκουν τις προσωπικές πεποιθήσεις τους στη μετάδοση των ειδήσεων. Κάτι αυτονόητο, δηλαδή, που όμως έχει πεταχτεί στον «κάλαθο των αχρήστων»! Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε προβεί το ΕΣΡ σε τέτοιες επισημάνσεις.
Συγκεκριμένα, στο δελτίο Τύπου του ΕΣΡ τονίζονται τα εξής:

 Μην προκαλείτε σύγχυση και πανικό
«Εν όψει του προκηρυχθέντος δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, το ΕΣΡ καλεί τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να τηρούν τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ιδίως  να μεταδίδουν με αίσθημα ευθύνης και με πληρότητα κάθε είδηση ή άποψη  που σχετίζεται με το ερώτημα που διατυπώθηκε με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και το οποίο θα τεθεί στην κρίση του Ελληνικού λαού την ερχομένη Κυριακή.
 Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να παρουσιάζουν τις ειδήσεις με τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία που επιβάλλουν οι συνθήκες, ανεπηρέαστοι από τις τυχόν προσωπικές τους πεποιθήσεις, ώστε να διαφυλάσσεται η αντικειμενικότητα και να μην προκαλείται αναίτια σύγχυση και πανικός στο κοινό. Οφείλουν επίσης να αποφεύγουν τη μετάδοση μη εξακριβωμένων ειδήσεων, να αναγνωρίζουν και να σέβονται έμπρακτα τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων και να συμβάλλουν στην ελεύθερη μετάδοσή τους, υπερασπιζόμενοι έτσι τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της γνώμης». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]