Ντέρμπι στο δημοψήφισμα βλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Ένα ντέρμπι με αμφίβολο αποτέλεσμα φαίνεται να είναι το δημοψήφισμα της Κυριακής σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Οριακό προβάδισμα 1,4% του «Ναι» έναντι του «Όχι» καταγράφει η πανελλαδική δημοσκόπηση της ALCO για το «Έθνος». Από την άλλη με 0,5% προηγείται το «Όχι» σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του Bloomberg.Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Alcov επί των εγκύρων, το ναι λαμβάνει 44,8% και το όχι 43,4%. Στο 11,8% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ ή να συνεχίσει με δικό της νόμισμα», το 74% απαντά ευρώ, το 15% εθνικό νόμισμα, ενώ 11% είναι στο «δεν ξέρω-δεν απαντώ».

Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «όχι», υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη», το 61% απαντά «ναι», το 30% «όχι), ποσοστό 9% «δεν ξέρω-δεν απαντώ».

Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι σε περίπωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «όχι», θα αλλάξει η στάση των δανειστών και θα πετύχουμε τη συμφωνία που θέλουμε», το 51% απαντά «όχι», το 30% «ναι» και 19% «δεν ξέρω-δεν απαντώ».

Στο ερώτημα «θεωρείτε την απόφαση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σωστή ή λανθασμένη», το 46% απαντά «λανθασμένη», το 44% «σωστή» και 10% «δεν ξέρω- δεν απαντώ».

Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η ουσία του ερωτήματος στο δημοψήφισμα είναι ναι ή όχι στην πρόταση των θεσμών ή ναι ή όχι στο ευρώ, το 43% απαντά ναι ή όχι στην πρόταση των θεσμών και 43% ναι ή όχι στο ευρώ, 14% απαντά «δεν ξέρω-δεν απαντώ».Προβάδισμα του «Όχι» σε δημοσκόπηση του Bloomberg

Οριακή διαφορά υπέρ του «Όχι» δείχνει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το Bloomberg ενόψει της κάλπης την Κυριακή 5 Ιουλίου για την πρόταση των δανειστών.

Ειδικότερα, το 43% των ερωτηθέντων επιλέγει το «Όχι» απορρίπτοντας την πρόταση των πιστωτών, ενώ το 42,5% υποστηρίζει το «Ναι».

Υπέρ της παραμονής στο ευρώ απαντούν οι πολίτες σε ποσοστό 81%. Το 12% θέλει επιστροφή στη δραχμή, ενώ στο 7% είναι το ποσοστό του «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το δημοψήφισμα είναι πολύ πιθανό να μην επιλύσει εν τέλει κανένα πρόβλημα, καθώς οι ψηφοφόροι ερμηνεύουν διαφορετικά το ερώτημα που τίθεται, ενώ παράλληλα βαθαίνει η οικονομική και πολιτική κρίση που ταλανίζει την χώρα, σχολιάζει το Bloomberg.

Την έρευνα σε σύνολο 1.042 ατόμων διενέργησε το Ινστιτούτο Έρευνας Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το περιθώριο λάθους είναι 3%.
 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]