ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

(ΗΠΕΙΡΟΣ)Αρτα:Μια μοναδική συναυλία στην Παναγία-Παρηγορήτισσα

Μια μοναδική συναυλία στην Παναγία-Παρηγορήτισσα
Τα Βυζαντινά μνημεία της Άρτας, δυναμώνουν το μήνυμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας


Το μήνυμα της συνεργασίας και του κοινού βηματισμού για την ανάδειξη του πολιτισμού της Ηπείρου, έστειλε η πρώτη εκδήλωση που έγινε στην Άρτα στο δρόμο της διεκδίκησης του τίτλου «ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΗΠΕΙΡΟΣ, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». 
Η συναυλία κλασσικής μουσικής την Τετάρτη το βράδυ στον υποβλητικό, μνημειακό χώρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Παρηγορήτισσας της Άρτας, συγκέντρωσε χορωδίες, μουσικά σύνολα και μουσικούς της Ηπείρου και πρόσφερε μοναδικές στιγμές στο κοινό.
Το πολιτιστικό δυναμικό της Ηπείρου δίνει το στίγμα μίας ζωντανής και δρώσας κοινωνίας, μίας περιοχής που υποστηρίζει και διεκδικεί την υπέρβαση, της Ηπείρου που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μίας νέας, σύγχρονης, ευρωπαϊκής πρότασης για τη δημιουργία και τον πολιτισμό.
Θερμός υποστηρικτής της υποψηφιότητας των Ιωαννίνων και της Ηπείρου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2021 δήλωσε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ενώ από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, Κώστας Γκόγκος, έδωσε έμφαση στη συνεργασία των Ηπειρωτών και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου, και ιδιαίτερα των διεθνούς ακτινοβολίας βυζαντινών μνημείων όπως η Ιερά Μονή Παρηγορήτισσας. 
Δίκτυο δράσεων σε όλη την Ήπειρο
Με νέες δράσεις που θα αναληφθούν από κοινού, τα Ιωάννινα και η Άρτα θα δυναμώσουν το μήνυμα της υποψηφιότητας «ΙΩΑΝΝΙΝΑ- ΗΠΕΙΡΟΣ», ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις αναλόγου υψηλού επίπεδου στις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου. 
Δημιουργείται έτσι  ένα δίκτυο που θα τροφοδοτεί διαρκώς την υποψηφιότητα και θα εμπλουτίζει την ταυτότητα της διεκδίκησης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, Παντελής Κολόκας και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αρταίων, Νίκος Λιόντος, ενώ θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν στην Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου για την παραχώρηση του χώρου της Παρηγορήτισσας.
Στο κυρίως πρόγραμμα της εκδήλωσης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού και Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, Φοίβου Παπαδόπουλου, με τις χορωδίες «Αρμονία» της Πρέβεζας, Λυκείου Ελληνίδων των Ιωαννίνων και Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, με διευθυντή χορωδιών τον Βαλεντίν Στεφάνωφ και σολίστ τη σοπράνο Ηλιάνα Αντωνίου και τη μεσόφωνο Άννα Φιλανδριανού, ερμήνευσαν την «Γκλόρια» του Αντόνιο Βιβάλντι.
Η βροχή δεν πτόησε μουσικούς και κοινό που μεταφέρθηκαν από τον αύλειο χώρο στο εσωτερικό του ναού, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τις αισθήσεις και εμπλουτίζοντας την εμπειρία όλων με την εξαιρετική ακουστική του μνημείου, την αρχιτεκτονική του και τις μοναδικές αγιογραφίες του. 
Ένα υπέροχο έργο της μουσικής φιλολογίας ερμηνεύθηκε με επιτυχία και αυθεντικό θρησκευτικό συναίσθημα, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό γεγονός που θα μείνει στη μνήμη όσων το παρακολούθησαν.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε με τη χορωδία Det Danske Drengekor από τη Δανία και τη Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «Ο Μακρυγιάννης», με τη διδασκαλία και διεύθυνση των Emil Ritter και Θεόδωρου Γραμματικόπουλου αντίστοιχα.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Αρταίων, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.
Εκδηλώσεων συνέχεια στην Πρέβεζα 
Σήμερα Πέμπτη στις 9.30 μ.μ, στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», στην Πρέβεζα, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών και οι χορωδίες Αρμονία Πρέβεζας, Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων και Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, θα παρουσιάσουν επίσης την Γκλόρια του Αντ. Βιβάλντι στο πλαίσιο του 33ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας. 
Σολίστ η σοπράνο Ηλιάννα Αντωνίου και η άλτο Άννα Φιλανδριανού. Τη διδασκαλία και τη διεύθυνση των χορωδιών επιμελείται ο Βαλεντίν Στεφάνωφ, ενώ διευθύνει ο αρχιμουσικός Φοίβος Παπαδόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]