Στοιχεία ΟΗΕ: 800 εκατ. άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Οκτακόσια εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και υποφέρουν από την πείνα παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετηρίδας (MDGs) αποτελεί το πλέον επιτυχημένο στα χρονικά για την καταπολέμηση της φτώχειας, γνωστοποίησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και διαθέτουν με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα έχει ελαττωθεί κατά 50%, και ανέρχεται πλέον σε 836 εκατομμύρια από 1,9 δισεκ. το 1990, επισήμανε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του στην οποία αναφέρεται στους οκτώ αναπτυξιακούς στόχους που είχε θέσει ο διεθνής οργανισμός στη Διακήρυξη για τη Χιλιετηρίδα το 2000.

"Έπειτα από βαθιά και σταθερά κέρδη, γνωρίζουμε τώρα ότι η ακραία φτώχεια μπορεί να εξαλειφθεί μέσα σε ακόμη μια γενιά" τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σε ανακοίνωσή του. Ωστόσο η πρόοδος είναι άνιση ανάλογα με την περιοχή και τη χώρα, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ, και η νέα ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη θα πρέπει να επικεντρώνεται στις ανισότητες ώστε να βελτιωθεί η ζωή των φτωχότερων και πιο ευάλωτων ανθρώπων.

Οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας αναμένεται να εγκρίνουν τους νέους αναπτυξιακούς στόχους - που είναι γνωστοί ως Στόχοι για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDGs) - σε μία σύνοδο του ΟΗΕ που θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο. Στόχος είναι η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας έως το 2030.

Οι συρράξεις, που το 2014 είχαν ως αποτέλεσμα τον ξεριζωμό 60 περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Νιγηρία ή το Πακιστάν, παραμένουν η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη ανάπτυξη, ενώ οι ευάλωτες και πληγείσες από τους πολέμους χώρες καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, τόνισε ο ΟΗΕ.

Στη Μέση Ανατολή καταγράφηκε αύξηση των ποσοστών φτώχειας, έπειτα από χρόνια προόδου, που αναμένεται να φθάσει στο 2,6% από 1,5% το διάστημα μεταξύ 2011 και 2015, αναφέρει η έκθεση. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι γυναίκες συνεχίζουν να βιώνουν διακρίσεις σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην εργασία, αλλά και όσον αφορά τους μισθούς και το δικαίωμα στη λήψη αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι κέρδισαν έδαφος στην αντιπροσώπευση στα κοινοβούλια του 90% των 174 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση. Ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν πριν κλείσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους έχει μειωθεί περισσότερο από 50% από το 1990 κι όμως ακόμα και σήμερα 16.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από αίτια που θα μπορούσαν να προληφθούν, επισημαίνεται.
apo o offsite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]