ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

(ΗΠΕΙΡΟΣ)Ιωάννινα:Υποδοχή στο Δημαρχείο συνέδρων του Διεθνούς Συνεδρίου για τις εβραϊκές κοινότητες(photos)

Υποδοχή στο Δημαρχείο συνέδρων του Διεθνούς Συνεδρίου για τις εβραϊκές κοινότητες
Tους συνέδρους του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διεξάγεται στα Γιάννενα, με θέμα:  «Εβραϊκές κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος – 20ος αιώνας: οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός», υποδέχθηκε χθες το βράδυ στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», Άρης Μπαρτζώκας.
Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Μωυσής Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, πρόεδροι και εκπρόσωποι κοινοτήτων ανά την Ελλάδα και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συμμετέχουν στο συνέδριο, επισκέφτηκαν το Δημαρχείο, με τον κ. Μπέγκα να τους καλωσορίζει  «στην πόλη που αποτέλεσε κέντρο του ρωμανιώτικου εβραϊσμού, την πόλη που διατηρεί ζωντανό το αποτύπωμα μιας από τις αρχαιότερες ισραηλιτικές κοινότητες της Ελλάδας».
Ο πρόεδρος του ΚΙΣ κ. Κωνσταντινίδης ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και προσκάλεσε το Δήμαρχο να επισκευφτεί στην Αθήνα το ΚΙΣ, πρόσκληση που ο κ. Μπέγκας αποδέχθηκε. Οκ. Κωνσταντινίδης αναφερόμενος στη σημασία του συνεδρίου ευχήθηκε συνέδρια αυτού του επιπέδου να επαναληφθούν στις πόλεις τις Ελλάδας όπου υπήρξαν εβραϊκές κοινότητες που ξεκληρίστηκαν με το Ολοκαύτωμα.


Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου :

Ιωάννινα 21 Μαΐου 2015
Υποδοχή στο Δημαρχείο των συνέδρων του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Εβραϊκές κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος – 20ος αιώνας: οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός»
Καλωσόρισμα Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα


Κύριε Πρόεδρε της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι σύνεδροι

Με χαρά σας υποδέχομαι στο Δημαρχείο και στην πόλη των Ιωαννίνων που αποτέλεσε κέντρο του ρωμανιώτικου εβραϊσμού. 
Την πόλη που διατηρεί ζωντανό το αποτύπωμα μιας από τις αρχαιότερες ισραηλιτικές κοινότητες της Ελλάδας, η οποία πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στο Ολοκαύτωμα. 

Όπως γνωρίζετε, στις 25 Μαρτίου του 1944, η κοινότητα στα Γιάννενα ξεκληρίστηκε. Οι Ναζί συνέλαβαν 1850 άτομα, τους οδήγησαν στο κολαστήριο του Άουσβιτς κι από αυτούς επέστρεψαν ζωντανοί μόλις 163 άνθρωποι. 

Στα στρατόπεδα εξόντωσης έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι κι εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Διώχθηκαν κι εξοντώθηκαν ομάδες κοινωνικές, πολιτικές, θρησκευτικές, άνθρωποι που χαρακτηρίστηκαν από τους Ναζί «φυλετικά κατώτεροι»

Γι’ αυτό έχει για μας ιδιαίτερη σημασία το συνέδριο που πραγματοποιείται αυτό το τριήμερο στα Γιάννενα. Γιατί εκτός από ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό γεγονός που φωτίζει τις πτυχές της ιστορίας των εβραϊκών κοινοτήτων, αποτελεί μια ακόμη αφορμή υπενθύμισης της ευθύνης που έχουμε όλοι μας: 
-ευθύνη να επαγρυπνούμε ώστε να μην επαναλαμβάνονται τέτοια φρικιαστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
-ευθύνη να εμποδίσουμε να «ανθίζουν» στην κοινωνία μας ο ρατσισμός, η βία, η προκατάληψη, η όποια προπαγάνδα που «κατηγοριοποιεί» τους ανθρώπους. 

Είναι μια ευθύνη που έχουμε απέναντι στους εαυτούς μας και τις επόμενες γενιές. 
Απέναντι σε αυτό το χρέος- αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς – θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν τα έχουμε καταφέρει και πολύ καλά μέχρι σήμερα. 
Θρησκευτικοί, φυλετικοί, εθνικοί φανατισμοί «φουντώνουν» σε πολλές γωνιές του πλανήτη μας, προκαλώντας θύματα και πρόσφυγες, ενώ την ίδια ώρα είτε οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται, είτε πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, υποδαυλίζουν τον ρατσισμό την προκατάληψη και τη βία.   

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια διαρκή υπενθύμιση, μια διαρκή επαγρύπνηση, μια διαρκή προσπάθεια.  

Σ’ αυτή την προσπάθεια, πιστεύω ότι βοηθάει η ανίχνευση ιστορικών παραδειγμάτων ειρηνικής συνύπαρξης. 
Τα Γιάννενα αποτελούν ένα τέτοιο παράδειγμα, μιας πόλης όπου συνυπήρξαν ειρηνικά, δημιούργησαν και καθόρισαν την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία της, ορθόδοξοι, εβραίοι και μουσουλμάνοι.  

Ως Δήμαρχος των Ιωαννίνων είμαι περήφανος για την πολυπολιτισμική ταυτότητα αυτής της πόλης και προσπαθώ να την προβάλω σε κάθε ευκαιρία. 

Γιατί θεωρώ ότι αυτό το παρελθόν δεν είναι μόνο αποτυπωμένο στα μνημεία και τα κτίρια που συναντάει ο επισκέπτης και σήμερα - όπως είναι η εβραϊκή συναγωγή-  αλλά είναι αποτυπωμένο και στη συνείδηση των ανθρώπων της.

Κι αυτό το παρελθόν είναι το καλύτερο «διαβατήριο» μας για να οικοδομήσουμε το μέλλον μιας σύγχρονης, εξωστρεφούς  πόλης. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]