Η Ευρωβουλή πιέζει για πιο υγιεινή διατροφή στα σχολεία της ΕΕ

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υποστήριξαν την Τετάρτη (27 Μαΐου) τις προτάσεις της Επιτροπής για συγχώνευση δύο κοινοτικών προγραμμάτων για δωρεάν διάθεση φρούτων και το γάλακτος στα σχολεία, με σκοπό την προώθηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών μεταξύ των νέων ανθρώπων.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο τροποποίησε επίσης το σχέδιο κανόνων και αποφάσισε να δώσει εντολή στους νομοθέτες να διαπραγματευθούν με τα κράτη μέλη.

Στις αρχές του 2014, η Επιτροπή πρότεινε να ενοποιήσει δύο ξεχωριστά προγράμματα της ΕΕ για το γάλα και τα φρούτα κάτω από ένα κοινό πλαίσιο για την προώθηση πιο υγιεινών τρόπων ζωής και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας.

>>Διαβάστε: Το 77% των Ελλήνων ανδρών θα είναι υπέρβαροι μέχρι το 2030, προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

«Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι το θεμέλιο της καλής υγείας», δήλωσε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Marc Tarabella (Σοσιαλιστές).

«Ωστόσο, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών έχει μειωθεί σε όλη την ΕΕ, με πολλές αρνητικές συνέπειες για τους Ευρωπαίους. Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι γίνεται μεγαλύτερη προσπάθεια στα σχολεία μας, όχι μόνο για να δώσουμε στα παιδιά μας υγιεινά τρόφιμα, αλλά και να τα εκπαιδεύσουμε καλύτερα πάνω υγιεινές διατροφικές συνήθειες».

Πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά είναι υπέρβαρα και οι έφηβοι κατά μέσο όρο τρώνε μόνο το 30%-50% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης φρούτων και λαχανικών.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να προσθέσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, το πηγμένο γάλα και το γιαούρτι στον κατάλογο των τροφίμων που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ (με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν γεύση και δεν περιέχει πρόσθετα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή κακάο), με προτεραιότητα τα τοπικά και περιφερειακά προϊόντα.
euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]