ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Σε ποια μέρη τα παιδιά μεγαλώνουν πιο ευτυχισμένα;

Και αν ως ενήλικες δυσκολευόμαστε να προσεγγίσουμε εύκολα την ευτυχία, ο όρος εισβάλλει με την ίδια αμηχανία και στην παιδική ζωή. Νέα έρευνα προσπαθεί να ανιχνεύσει τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης στις ψυχές των παιδιών. Οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν τα πρωτεία τουλάχιστον στον τομέα της φιλίας.

Τα παιδιά των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης, φαίνεται πως ικανοποιούνται περισσότερο όσον αφορά τουλάχιστον τις φιλίες τους ενώ τα παιδιά που ζουν σε αφρικανικές χώρες τείνουν να είναι πιο χαρούμενα με τη σχολική τους ζωή. Μάλιστα, όσα παιδιά μεγαλώνουν στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες είναι δυσαρεστημένα με την εξωτερική τους εμφάνιση και έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.  Στην Ευρώπη, μια δυνατή παιδική φιλία είναι το συνώνυμο της ευτυχίας
Από τα 50000 παιδιά 15 διαφορετικών χωρών που κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ικανοποίηση που λαμβάνουν από τη ζωή τους στην κλίμακα από το 0 έως το 10, τα περισσότερα ανταποκρίθηκαν θετικά. Η περισσότερη ευημερία δε, διαπιστώθηκε σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Κολομβία και η Νότια Κορέα. Τα παιδιά που συμμετείχαν, ρωτήθηκαν κυρίως για όλους τους τομείς- κλειδιά που επηρεάζουν τη ζωή τους. Για τη σχέση τους με το οικογενειακό, το φιλικό, το σχολικό περιβάλλον, για τη σχέση τους με τον χρόνο, ακόμη και με τα χρήματα. 

Τα δύο φύλα μοιράζονται την ίδια ευτυχία

Η ευημερία των παιδιών διαπιστώθηκε πως είναι χαμηλή στις ηλικίες των δέκα και δώδεκα ετών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στη Νότιο Κορέα ενώ για χώρες όπως το Ισραήλ και η Αιθιοπία δεν συναντήθηκε κάποιο ηλικιακό όριο. Η συνολική ευτυχία που νιώθει ένα παιδί δεν διαφέρει σημαντικά, εξετάζοντας τα δύο φύλα αλλά αυτό δεν αποκλείει το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες σημαντικές γενετικές διαφορές ως προς τον τρόπο προσέγγισης του όρου. Για παράδειγμα, τα κορίτσια στην Ευρώπη και τη Νότια Κορέα λαμβάνουν διαφορετικά υπόψη τους σε σύγκριση με τα αγόρια, την εικόνα για το σώμα τους και γενικότερα για τον εαυτό τους.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει ωστόσο, για τα παιδιά που ζουν στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Πώς ξοδεύουν άραγε τον χρόνο τους τα παιδιά σε διάφορα σε σημεία του πλανήτη; Οι συνήθειες είναι ίδιες για όλα; Στην Εσθονία και στην Πολωνία, παρατηρήθηκε πως τα παιδιά διαβάζουν πολύ περισσότερο στο σπίτι σε σχέση με όσα ζουν στη Νότια Κορέα και στην Αγγλία. Τα παιδιά στη Νορβηγία, και το Ισραήλ περνούν τον περισσότερο τους χρόνο, κάνοντας διάφορα αθλήματα. Σε χώρες όπως στην Αλγερία, το Νεπάλ και τη Νότια Αφρική, τα παιδιά φροντίζουν μέσα στην ημέρα τα αδέρφια τους και άλλα μέλη της οικογένειας σε σύγκριση με χώρες όπως η Γερμανία, η Τουρκία, η Νότια Κορέα.

Σε ποια μέρη τα παιδιά μεγαλώνουν πιο ευτυχισμένα;
Ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της έρευνας ήταν εάν τα παιδιά έχουν πλήρη αντίληψη για τα δικαιώματά τους. Πάνω από το 77% στη Νορβηγία είπε πως γνωρίζει τα δικαιώματά του ενώ στην Αγγλία γνώση έχει μόλις το 36%. Όσο για τα παιδιά που μεγαλώνουν στη Νορβηγία, το 84% συμφώνησε ότι οι ενήλικες σε γενικές γραμμές σέβονται τα δικαιώματά τους, κάτι το οποίο ισχύει κάτω από το 50% σε επτά χώρες. Αναφορικά με τις συνθήκες του σπιτιού, τα παιδιά στο Νεπάλ ζουν κυρίως μαζί με τους γονείς τους και τους παππούδες ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και το Ισραήλ αυτό παρατηρείται σε ποσοστό κάτω του 10%.

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, εκείνο που παρατηρήθηκε μάλιστα είναι πως σημαντική μερίδα των παιδιών μεγαλώνουν σε δυο διαφορετικά σπίτια, πρότυπο που δύσκολα συναντάται σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Simon Sommer, “Τα ευρήματα αυτά θα αποτελέσουν μια πολύτιμη πληροφορία για τις πολιτικές αποφάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος που αναπτύσσονται τα παιδιά”. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Βουλή και πρόκειται να διαδοθούν μέσα στον μήνα, σε πολλά μέρη του κόσμου. 
πηγη pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]