Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες

Ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου Misao Okawa πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 117 ετών και είναι ...γυναίκα.

Η είδηση δεν αποτελεί έκπληξη, αφού στους 55 γηραιότερους της ανθρωπότητας, οι 51 είναι γυναίκες. Ακόμη κι αν αποτελούν παραδείγματα υπερβολικής μαρκοζωίας, δεν παύουν να εκπροσωπούν ένα γενικό φαινόμενο: οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
Ο μέσος όρος ζωής στη Γαλλία, για παράδειγμα,  είναι 85,5 έτη για τις γυναίκες και 79,3 έτη για τους άνδρες. Πώς εξηγούνται τα έξι χρόνια διαφοράς; «Τα κορίτσια είναι πιο ανθεκτικά από τα αγόρια, από τη μικρή ηλικία. Ακόμη και για ορμονικούς λόγους οι γυναίκες είναι πιο προστατευμένες απέναντι σε ορισμένες επικίνδυνες ασθένεις, όπως είναι η υπέταση και τα καρδιακά, έως την εμμηνόπαυση» δηλώνει στο Madame Figaro η France Mesle, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών.
«Οι ίδιες ορμόνες προστατεύουν και τις γυναίκες από τις καρδιακές παθήσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πλειονότητα των θανάτων στους άνδρες. Εχουν έναν οργανισμό για να διαρκεί περισσότερο. Οι γυναίκες, επιπλέον, επιβλέπουν καλύτερα τη χοληστερίνη τους και την υπέρτασή τους. Αντιδρούν καλύτερα στις φαρμακευτικές θεραπείες και επιτηρούν καλύτερα την διατροφή τους» προσθέτει η ερευνήτρια.
Πρώτες σε μακροβιότητα στον κόσμο είναι οι Γιαπωνέζες. Δεύτερες οι γυναίκες της Νότιας Ευρώπης. Αλλά η απόσταση ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες όσο πάει και μικραίνει. Οι γυναίκες καπνίζουν σήμερα πολύ περισσότερο και είναι πιο εκτεθειμένες σε ασθένειες που δεν τις πρόσβαλαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Πλέον οι άνδρες βλέπουν τη μακροβιότητα να τους χαρίζεται πιο εύκολα, γιατί ελέγχουν το κάπνισμα και τη διατροφή. Η απόσταση μικραίνει συνεχώς, αλλά οι άνδρες δεν θα ζουν ποτέ τόσο πολύ όσο οι γυναίκες, καταλήγει η ερευνήτρια.
πηγη iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]