Δεν υπάρχουν στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την μετάδοση του ιού Ebola μέσω της τροφικής αλυσίδας

Δεν υπάρχουν στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την μετάδοση του ιού Ebola μέσω της τροφικής αλυσίδας, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Eυρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Η έκθεση αξιολόγησης της EFSA, η οποία  δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2015,  αποτελεί το δεύτερο μέρος της αξιολόγησης που αφορά στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού Ebola μέσω της τροφικής αλυσίδας σε πολίτες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Η εν λόγω έκθεση αξιολόγησης αφορά στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού Ebola από την κατανάλωση ωμών τροφίμων και κυρίως φυτών, φρούτων και λαχανικών και προϊόντων τους, τα οποία εισάγονται νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες της Αφρικής με κρούσματα του ιού Έμπολα (ZEBOV) εκτός από  το παράνομα εισαγόμενο κρέας αγρίων ζώων στην ΕΕ, για το οποίο η αξιολόγηση έχει ήδη διεξαχθεί και ανακοινωθεί από την EFSA.

Κρούσματα του ιού Έμπολα (ZEBOV)  έχουν αναφερθεί από το 1976 έως τις 11 Μαρτίου 2015, σε εννέα χώρες της Αφρικής: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Δημοκρατία του Κονγκό, Γκαμπόν, Γουινέα, Λιβερία, Μαλί, τη Νιγηρία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Σενεγάλη. Μεγάλη ποικιλία  τροφίμων  εισάγεται στην ΕΕ από αυτές τις εννέα χώρες της Αφρικής. Οι ποσότητες των εισαγωγών είναι υψηλότερες για τις κατηγορίες «καφές, τσάι, κακάο, μπαχαρικά, υλικά κατασκευών», ακολουθούμενες από τα «λαχανικά και φρούτα» και στη συνέχεια «ψάρια, καρκινοειδή, μαλάκια και υδρόβια ασπόνδυλα και τα παρασκευάσματά τους».
Στην εν λόγω αξιολόγηση, συνδυάστηκαν προσεγγίσεις “top down” που βασίζονται στην επιδημιολογική επιτήρηση (surveillance-based) και “bottom up” που βασίζονται στο πρότυπο αξιολόγησης μικροβιολογικών κινδύνων, όπου ο παράγοντας ακολουθείται μέσω της τροφικής αλυσίδας για να παράγει μια πρόβλεψη του κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία σε σχέση με άλλους παράγοντες ή / και τα τρόφιμα. Χρησιμοποιώντας την προσέγγιση “top down” εξήχθη το συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα, εκτός από το κρέας αγρίων ζώων δεν έχει ποτέ εντοπιστεί να σχετίζονται  με τα ανθρώπινα κρούσματα του ιού Έμπολα σε οποιαδήποτε από τις επιδημικές εκρήξεις. Δεν υπάρχουν στοιχεία  τροφικής μετάδοσης του ιού Έμπολα (ZEBOV) στους πολίτες της ΕΕ.
Χρησιμοποιώντας την προσέγγιση “bottom up”, εξήχθη το συμπέρασμα ότι η απαραίτητη ακολουθία των γεγονότων ώστε να υπάρχει πιθανότητα κινδύνου περιλαμβάνει πολλά εμπόδια, όπως:

1) η ωμή τροφή που πρόκειται να εξαχθεί πρέπει να έχει μολυνθεί με τον ιό στο σημείο προέλευσης

2) τα εισαγόμενα τρόφιμα πρέπει να περιέχουν βιώσιμο ιό όταν φθάνουν στην ΕΕ,

3) τα άτομα πρέπει να εκτίθενται στον ιό μέσω του  χειρισμού και της παρασκευής (και οι δύο πραγματοποιούνται από τους καταναλωτές ή το προσωπικό που χειρίζεται το φαγητό στις κουζίνες αμέσως πριν από την κατανάλωση), καθώς και την κατανάλωση μολυσμένης τροφής και

4) το άτομο χρειάζεται  να μολυνθεί μετά την έκθεση.

Κάθε ένα από αυτά τα βήματα είναι αναγκαία προκειμένου να προκύψει η μόλυνση και η νόσος και κανένα από αυτά δεν έχει τεκμηριωθεί να έχει συμβεί στην πράξη. Λόγω της έλλειψης δεδομένων και γνώσης, η οποία οδηγεί σε πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, δεν είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί ο κίνδυνος τροφικής μετάδοσης του  ιού Έμπολα που προέρχεται από την κατανάλωση αυτών των εισαγόμενων τροφίμων, ή αν στην πραγματικότητα  αυτός ο τρόπος μετάδοσης θα μπορούσε να συμβεί.

Τα συνολικά συμπεράσματα από τις εν λόγω προσεγγίσεις είναι ενιαία και υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος τροφικής μετάδοσης του ZEBOV μέσω τροφίμων πλην του παράνομα εισαγόμενου κρέατος αγρίων ζώων στην ΕΕ που εισάγονται στην ΕΕ,  παραμένει μόνο μια θεωρητική δυνατότητα και δεν έχει ποτέ αποδειχθεί στην πράξη. Ωστόσο, η αβεβαιότητα της συνδυασμένης εκτίμησης θεωρείται υψηλή,  δεδομένης της έλλειψης στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]