ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

(ΗΠΕΙΡΟΣ)Στεφάνη στη μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού & επίσκεψη στο Δήμαρχο Ιωαννιτών από μαθητές Γερμανικού σχολείου(εικόνες)



Με ένα στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων του Ναζισμού στους Λιγγιάδες και μια επίσκεψη στο Δήμαρχο Ιωαννίτων Θωμά Μπέγκα, οι μαθητές του Γερμανικού σχολείου του Αγίου Στεφάνου από την πόλη  Άουγκσμπουργκ  (Augsburg) της Βαυαρίας, έστειλαν το δικό τους μήνυμα. Ένα μήνυμα ενάντια στη θηριωδία του Ναζισμού και υπέρ της συναδέλφωσης τω λαών και της ειρήνης, όπως οι ίδιοι είπαν.

Οι δέκα 15χρονοι Γερμανοί μαθητές, βρίσκονται στα Γιάννενα και φιλοξενούνται στα σπίτια των μαθητών του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής και φιλοξενίας που υλοποιούν τα δύο σχολεία. Όπως εξήγησαν στο Δήμαρχο Ιωαννιτών οι υπεύθυνες του προγράμματος, καθηγήτριες Γερμανικών του ελληνικού σχολείου, κυρίες Παπατόλη και Γκαδρή, ήταν τα ίδια τα παιδιά που ζήτησαν να καταθέσουν ένα στεφάνι μαζί με τους έλληνες μαθητές στο μνημείο του μαρτυρικού χωριού των Λιγγιάδων.

Στους Λιγγιάδες τους υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Παντελής Κολόκας και όπως είπε απευθυνόμενος στα παιδιά «η πρωτοβουλία τους είναι βάλσαμο στις πληγές που άνοιξε η Ναζιστική θηριωδία στο χωριό». 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στο σχολείο του Αγίου Στεφάνου η κύρια ξένη γλώσσα που διδάσκεται είναι τα αρχαία ελληνικά ενώ διδάσκονται και νέα Ελληνικά. 
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη των παιδιών κι όπως είπε «τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολες οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, όμως οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε».

Τόνισε πόσο σημαντική θεωρεί την πρωτοβουλία τους να επισκεφθούν ένα χωριό της περιοχής που ξεκληρίστηκε από τους Ναζί και υπενθύμισε ότι πριν από δύο χρόνια επισκέφθηκε τους Λιγγιάδες και ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών τόνισε πως είναι «ανοιχτό» το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων κι αυτό αντιμετωπίζεται σε επίπεδο κρατών και διεθνών οργανισμών. Όμως – όπως υπογράμμισε- «η ηθική αναγνώριση των εγκλημάτων του ναζισμού, ιδιαίτερα από νέα παιδιά, είναι για όλους μας πολύ σημαντική. Η νέα γενιά είναι αυτή που μπορεί να χτίσει ένα ειρηνικό μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]