Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα; Οι επιστήμονες εξέτασαν αν αληθεύει η παροιμία!

Η σοφή λαϊκή ρήση υπογραμμίζει τη διατροφική αξία των φρούτων για την υγεία μας, αρκεί όμως ένα μόνο μήλο καθημερινά για να αποφύγουμε την τακτική επίσκεψη στο γιατρό;
Σε αυτό ακριβώς το ερώτημα θέλησαν να απαντήσουν ερευνητές από τις ΗΠΑ!
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, τα άτομα που τρώνε καθημερινά μήλα είναι εξίσου πιθανό να περάσουν μια νύχτα στο νοσοκομείο ή να απευθυνθούν σε επαγγελματία ψυχικής υγείας σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν το φρούτο σε καθημερινή βάση, είναι όμως λιγότερο πιθανό να τους δώσει ο γιατρός τους συνταγή για κάποιο φάρμακο.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από δημοσκόπηση που περιελάμβανε 8.399 άτομα. Οι 753 από τους συμμετέχοντες τηρούσαν με ευλάβεια τη λαϊκή ρήση.
Η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων υπέδειξε ότι όσοι τρώνε τακτικά μήλα πραγματοποιούν λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό σε σύγκριση με όσους δεν τρώνε καθημερινά το φρούτο. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των δύο υποομάδων εξασθένησαν όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα ανάλογα με το βάρος, την εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο και τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των συμμετεχόντων αλλά και βάσει άλλων παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν τη συχνότητα των επισκέψεων στο γιατρό.
Η μόνη σταθερή συσχέτιση που παρατηρήθηκε αφορούσε στη συχνότητα λήψης συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς φάνηκε πως όσοι καταναλώνουν συχνά μήλα είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφθούν το γιατρό τους για να τους δώσει συνταγή.
Έτσι, θα πρέπει ίσως να αλλάξει λίγο η παροιμία και αντί για «Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» να λέει «Ένα μήλο την ημέρα το φαρμακοποιό τον κάνει πέρα»!
Πηγή:onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]