ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Τελετή Βράβευσης αριστούχων μαθητών Δ. Ιωαννιτών (photos)

Τελετή Βράβευσης αριστούχων μαθητών Δ. Ιωαννιτών (31-1-2015)
Ομιλία Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα


Αγαπητά μου παιδιά
Αγαπητοί γονείς 
Κυρίες και κύριοι επίσημοι προσκεκλημένοι 


Σας καλωσορίζω στην τελετή βράβευσης που οργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος μας, για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που αρίστευσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, καθώς και για τους μαθητές που επιλέχθηκαν στη Βουλή των Εφήβων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους πρωταγωνιστές της σημερινής μας εκδήλωσης, εσάς τους αριστούχους, γιατί μας δίνετε τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε. 
Το αναμνηστικό δίπλωμα που παίρνετε σήμερα, έχει ασήμαντη υλική αξία. Θα σας συντροφεύσει όμως στη ζωή σας αυτό που  συμβολίζει. Την αναγνώριση της προσπάθειας και του μόχθου  που κρύβεται πίσω από κάθε στόχο που κατακτάτε.  

Κι είναι μέσω της δική σας επιβράβευσης και μια αναγνώριση στους δασκάλους και τους γονείς σας  που στέκονται δίπλα σας, αφανείς ήρωες για να στηρίζουν τα όνειρα σας. 

Βραβεύουμε σήμερα τους μαθητές που αρίστευσαν, στην πόλη και στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας, ανάμεσα σας βραβεύουμε και παιδιά που οι οικογένειες τους ήρθαν από άλλες χώρες. Το ότι διάλεξαν τον τόπο μας, αρίστευσαν στη γλώσσα μας, κοινώνησαν την παιδεία μας είναι πλούτος για όλους μας. 


Αγαπητά μου παιδιά
Ξέρω ότι ακούγομαι λίγο κοινότυπος συμβουλάτορας, αλλά θέλω να σας δώσω μια συμβουλή: σε μια εποχή πολύ δύσκολη για όλους μας, το εφόδιο που έχετε είναι η ομορφιά και η τόλμη της νιότη σας. Είναι ο ενθουσιασμός  για τη μάχη της ζωής. Αυτή είναι η «μαγιά» που κρατάτε.

Στο σχολείο αποστηθίσατε με κόπο σύμβολα μαθηματικά και κείμενα ιστορικά για να βρίσκεστε σήμερα εδώ. Μην εξαντλείται όμως την αστείρευτη δυναμική του μυαλού σας στην προκαθορισμένη διδακτέα ύλη. 
Κάντε τη γνώση δύναμη μέσα από την κριτική σκέψη και διευρύνετε τους ορίζοντες σας

Η γνώση είναι ένα μεγάλο εφόδιο για τη ζωή που σας περιμένει. 
Να ξέρετε όμως ότι το μεγαλύτερο εφόδιο στη ζωή είναι το ήθος.
Είναι οι αξίες που επιλέγουμε, είναι οι φίλοι που κερδίζουμε.

Γιατί πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κρίση που ζούμε δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κρίση θεσμών και αξιών.
Για να μπορούμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι σε πείσμα των καιρών, πρέπει να ξανα-αναδείξουμε τις διαχρονικές αξίες που διδάσκει η Παιδείας κι ο Πολιτισμός μας: την ελευθερία της σκέψης, την ευγενή άμιλλα, τη βελτίωση της προσωπικότητας, τη δημιουργική φιλοδοξία, τον ανθρωπισμό,  την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία. 

Αξίες που επιτρέψαμε να ξεθωριάσουν και είναι η ώρα να τις ανακαλύψουμε ξανά για να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος. 

Ξέρω ότι θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο. Αλλά για να αλλάξουμε όσα γύρω μας οδήγησαν σε αδιέξοδα ως χώρα κι ως κοινωνία πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. 
Πρέπει να ξανα-πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, να ξανα-βρούμε την εμπιστοσύνη μας, να ελευθερώσουμε το δημιουργικό μας πνεύμα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.  

Η δική μου γενιά δεν το κατάφερε. Εσείς αξίζει να το προσπαθήσετε. 

Καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνετε 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]