ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Οι 5 τροφές που σου ανοίγουν την όρεξη

Μόλις φάγατε αλλά συνεχίζετε να πεινάτε. Μήπως αυτό που φάγατε περιείχε κάποια από τις τροφές που παρατίθενται στην παρακάτω λίστα και που αντί να σας χορτάσει, σας δημιούργησε την επιθυμία να φάτε κι άλλo;
Χυμοί του εμπορίου
Τα φρούτα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όμως η αφαίρεση των φυτικών τους ινών κατά την επεξεργασία ενός χυμού το μόνο που αφήνει είναι μπόλικη ζάχαρη. Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης των χυμών του εμπορίου θα σας κάνει να πεινάσετε εξαιτίας της απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα. Προτιμήστε λοιπόν φυσικούς, φρεσκοστυμένους χυμούς.
Λευκό ψωμί
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που βρίσκονται στο λευκό ψωμί έχουν ελάχιστες φυτικές ίνες και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα και αμέσως το ρίχνουν με αποτέλεσμα να ξαναπεινάτε. Επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης, που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες οι οποίες διασπώνται πιο αργά στο στομάχι και σας κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο.
Αλμυρά σνακ
Τα αλμυρά σνακ (κρακεράκια, ξηροί καρποί κ.α.) πέπτονται αρκετά γρήγορα στο στομάχι και αυξομειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης. Δεδομένου ότι οι γευστικοί κάλυκες δίνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι έχουν «χορτάσει» με αλμυρή τροφή, μετά θέλετε κάτι γλυκό. Έτσι καταλήγετε να τρώτε πολύ περισσότερο.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ δημιουργεί αίσθημα πείνας. Σύμφωνα με έρευνες, μόλις τρία ποτά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της λεπτίνης στο σώμα κατά 30%, μιας ορμόνης η οποία περιορίζει την πείνα και σας κάνει να νοιώθετε χορτασμένοι. Το αλκοόλ επίσης μπορεί να αδειάσει της αποθήκες υδατανθράκων στο σώμα, του γλυκογόνου δηλαδή, με αποτέλεσμα να θέλετε να φάτε επιπλέον υδατάνθρακες για να τις αναπληρώσετε.
Γλυκαντικά
Τα τεχνητά γλυκαντικά (ασπαρτάμη, σουκραλόζη, σακχαρίνη κ.α.) διεγείρουν τα κύτταρα του εγκεφάλου κάνοντάς τα να «νομίζουν» ότι θα λάβουν μια γλυκιά μερίδα ενέργειας (θερμίδες δηλαδή) και εν τέλει τα απογοητεύουν. Το αποτέλεσμα; Μπορεί να καταναλώσετε περισσότερα γλυκά κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]