Παγκόσμιο σοκ και αποτροπιασμός από τα όσα αναφέρει η έκθεση για τα βασανιστήρια της CIA

Εικονικοί πνιγμοί, απειλές βιασμών, ηλεκτρικά τρυπάνια, στέρηση ύπνου, ήταν μόνο μερικές από τις απάνθρωπες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι πράκτορες της CIA κατά τη διάρκεια ανακρίσεων υπόπτων για τρομοκρατία στην περίοδο 2001- 2009, σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη έκθεση που αποκάλυψε η αμερικανική Γερουσία και έχει ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Η ειδική επιτροπή με επικεφαλής την Δημοκρατικό Γερουσιαστή της Καλιφόρνια, Νταιάν Φάινσταιν, συνέταξε την 6.000 σελίδων έκθεση (σύνοψη 480 σελίδων δόθηκε στη δημοσιότητα) για τα βασανιστήρια που υπέβαλαν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ώστε να αναγκάσουν τους κρατούμενους για να αποκαλύψουν στοιχεία για τη δράση τους, μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους.

Ήδη από τις πρώτες σελίδες της αποκαλύπτεται πως οι τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι πράκτορες για τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» ήταν «αναποτελεσματικές», ενώ όπως επισημαίνεται από τη Γερουσία «οι μυστικές υπηρεσίες παραπλάνησαν το κοινό και το Κογκρέσο για τις τεχνικές ανάκρισης».

Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αποκαλύψει πως η φύση των βασανιστηρίων ήταν εξαιρετικά σκληρή, χωρίς ωστόσο να έχει αποδώσει καρπούς. Όλα αυτά, ενώ εκφράζονται φόβοι για πιθανές βίαιες αντιδράσεις με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός σε αμερικανικές πρεσβείες και στρατιωτικές βάσεις.

Αντιδράσεις και δήλωση Ομπάμα
Η περίληψη της έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας αναφέρει ότι η CIA παραπλάνησε τους Αμερικανούς για την αποτελεσματικότητα των «προωθημένων τεχνικών ανάκρισης». Η πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, Νταιάν Φαϊνστάιν, παρουσιάζοντας την περίληψη της έκθεσης είπε ότι καταγράφονται μέθοδοι «προωθημένης ανάκρισης» σε τουλάχιστον 91 άτομα. «Σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμούσαν (σ.σ. οι μέθοδοι ανάκρισης) με βασανιστήρια» είπε.

«Η ιστορία θα μας κρίνει για την δέσμευσή μας για μία δίκαιη κοινωνία, την οποία θα κυβερνά ο νόμος και την επιθυμία μας να αντιμετωπίζουμε την άσχημη αλήθεια και να λέμε: «Ποτέ ξανά»» είπε η Φαϊνστάιν.

«Αυτή η έκθεση είναι πολύ σημαντική για να τοποθετηθεί στο ράφι επ” αόριστον» τόνισε η ίδια.
Χαρακτηριστικό των μεθόδων ανάκρισης ήταν η κακή διαχείριση και το γεγονός ότι ήταν αναξιόπιστες, αναφέρει η έκθεση.

Παράλληλα, η έκθεση κατηγορεί τη CIA ότι έδινε ανακριβείς πληροφορίες για την λειτουργία του προγράμματος και για την αποτελεσματικότητά του. Στόχος της έκθεσης είναι να ρίξει φως στο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε κρυφά από τη CIA για την ανάκριση κρατουμένων υπόπτων για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, κυρίως με εικονικό πνιγμό ή στέρηση ύπνου.

Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε τέλος στο πρόγραμμα της CIA μόλις ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2009. Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα ανέφερε ακόμη πως η δημοσιοποίηση της έκθεσης ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι «κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ». Ο ίδιος ο Ομπάμα έχει πει ότι κατά την άποψή του, οι τεχνικές ανάκρισης ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια.

Πριν καλά-καλά ολοκληρώσει την τοποθέτησή της, η γερουσιαστής Ντάιαν Φάινσταϊν, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αποδίδεται στον Μπαράκ Ομπάμα. Σε αυτήν, το πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA χαρακτηρίζεται «προβληματικό».

«Απαγόρευσα με κατηγορηματικό τρόπο τα βασανιστήρια όταν ανέλαβα καθήκοντα» αναφέρει ο αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωση, χωρίς, ωστόσο, να χαρακτηρίσει ευθέως τις μεθόδους της CIA ως «βασανιστήρια».

«Η έκθεση καταγράφει ένα προβληματικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει προωθημένες μεθόδους ανακρίσεις σε υπόπτους για τρομοκρατία σε μυστικές εγκαταστάσεις έξω από τις ΗΠΑ και ενισχύει την άποψη που είχα εδώ και καιρό ότι αυτές οι σκληρές μέθοδοι δεν είναι μόνο ασυνεπείς με τις αξίες μας ως έθνος, δεν υπηρέτησαν τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας ή τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας.

Επιπλέον, αυτές οι τεχνικές έκαναν σημαντική ζημιά στη θέση της Αμερικής στον κόσμο και έκαναν πιο δύσκολο να επιδιώξουμε την προάσπιση των συμφερόντων μας έναντι των συμμάχων και των εταίρων μας. Γι” αυτό θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ την εξουσία μου ως πρόεδρος για να εξασφαλίσω ότι δεν θα καταφύγουμε σε αυτές τις μεθόδους ξανά» αναφέρει η ανακοίνωση.

Παγκόσμιες επιπτώσεις
Στο μεταξύ, οι επιπτώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν σε μεγαλύτερη κλίμακα τον κόσμο, καθώς σύμφωνα με χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα ο Independent τουλάχιστον 54 είναι οι χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της CIA, εκ των οποίων οι 25 βρίσκονται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου Open Society του Τζορτζ Σόρος, που δημοσιεύθηκε το 2013, στον παγκόσμιο χάρτη σημειώνονται οι χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «έκτακτης παράδοσης» που αφορούσε στην κράτηση και ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία.

Όπως αναφέρει παλαιότερο δημοσίευμα της Washington Post το ζήτημα για τις μυστικές υπηρεσίες ήταν η ανάκριση των υπόπτων χωρίς αυτοί να μεταφερθούν στις ΗΠΑ. Στην προσπάθεια επίλυσης αυτού του προβλήματος συνέβαλαν άλλες χώρες, όπου οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούσαν φυλακές από την Ταϊλάνδη, στην Ρουμανία, την Πολωνία και την Λιθουανία μέχρι και τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία για να πραγματοποιήσουν τις ανακρίσεις.

Ωστόσο, στη συνεργασία είπαν «ναι» και η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία, που επέτρεπαν μυστικές πτήσεις με τους υπόπτους από τα αεροδρόμιά τους.

Σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου του Σόρος, 54 κυβερνήσεις συμμετείχαν στις επιχειρήσεις με διάφορους τρόπους, από την παραμονή των κρατούμενων της CIA στα εδάφη τους, μέχρι την κράτηση, την ανάκριση, τους βασανισμούς, την κακοποίηση, τη μεταφορά τους, τη χρήση αερολιμένων για μυστικές πτήσεις.

Ανάμεσα στις 54 χώρες συμπεριλαμβάνονται οι: Αφγανιστάν, Αλβανία, Αλγερία, Αυστραλία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Τζιμπουτί, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Φινλανδία, Γκάμπια, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ, Ισλανδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιορδανία, Κένυα, Λιβύη, Λιθουανία, Σκόπια, Μαλάουι, Μαλαισία, Μαυριτανία, Μαρόκο, Πακιστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Σουηδία, Συρία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουζμπεκιστάν, Υεμένη, Ζιμπάμπουε.
πηγη hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]