(ΚΟΣΜΟΣ)Απαγόρευσαν τα… Χριστούγεννα στη Σιέρα Λεόνε λόγω Εμπολα

8.000 κρούσματα και 1.800 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μετρά η χώρα της Δυτικής Αφρικής από το ξέσπασμα της τελευταίας επιδημίας, ενώ τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκαν 1.320 νέες περιπτώσεις.

Εχει περάσει μια επταετία από τότε που ο μουσουλμάνος πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Αχμάτζι Τεχάν Καμπάχ, ευχόταν σε όλους τους συμπατριώτες του «Καλά Χριστούγεννα».

 «Τα Χριστούγεννα είναι περίοδος προσφοράς, ο καιρός που μοιραζόμαστε με τους άλλους τα ελάχιστα που διαθέτουμε», είχε πει σε ένα από τα χριστουγεννιάτικα διαγγέλματά του αυτός ο πιστός μουσουλμάνος. 

Συνήθιζε, μάλιστα, να τα κλείνει με την υπενθύμιση πως «οι Σιεραλεονέζοι είναι γενναιόδωροι άνθρωποι, γι’ αυτό κάθε φτωχός θα πάρει το μερίδιό του τούτες τις άγιες μέρες…». Το γεγονός ότι μόνο ένας στους τέσσερις κατοίκους της Σιέρα Λεόνε είναι χριστιανός και οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι και ανιμιστές δεν έχει και τόση σημασία. Αυτό που μετράει είναι η γιορτή, η ανθρώπινη επαφή μέσα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. 

Ο καλός πρόεδρος Καμπάχ παρέδωσε τη σκυτάλη το 2007 και πέθανε φέτος τον Μάρτιο πλήρης ημερών, στα 82 του χρόνια. Ο 60χρονος διάδοχός του Ερνστ Μπάι Κορόμα ζει έναν εφιάλτη, αφού η μοίρα το θέλησε να γίνει ο πρώτος ηγέτης της Σιέρα Λεόνε που απαγορεύει τα… Χριστούγεννα, εξαιτίας του Εμπολα! 

Την προηγούμενη Παρασκευή η κυβέρνηση απαγόρευσε πράγματι κάθε δημόσια εορταστική εκδήλωση για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, προκειμένου να μην εξαπλωθεί περισσότερο ο ιός που έχει μεταβληθεί σε εθνική μάστιγα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η χώρα της Δυτικής Αφρικής μετρά περίπου 8.000 κρούσματα και 1.800 νεκρούς από το ξέσπασμα της τελευταίας επιδημίας. Τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκαν 1.320 νέες περιπτώσεις, περισσότερες από ό,τι στις γειτονικές Λιβερία και Γουινέα. Οι τρεις αυτές χώρες πλήρωσαν και το βαρύτερο τίμημα του πρόσφατου κύματος, καθώς συγκεντρώνουν τη συντριπτική πλειονότητα των 18.000 κρουσμάτων και των 6.500 θανάτων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα φετινά Χριστούγεννα στη Σιέρα Λεόνε θα θυμίζουν σκηνικό από χολιγουντιανή ταινία καταστροφής.

Στρατιώτες θα περιπολούν στους δρόμους των πόλεων, προτρέποντας τον κόσμο να γυρίσει στα σπίτια του και διαλύοντας όσες παρέες κρίνουν πολυπληθείς. «Θα διασφαλίσουμε ότι όλος ο κόσμος θα μείνει στα σπίτια του για να συλλογιστεί σχετικά με τον Εμπολα», τόνισε ο υπεύθυνος της ειδικού κυβερνητικού κλιμακίου αντιμετώπισης της επιδημίας, Πάλο Κόντεχ. 

Αυτός ήταν που ξεκαθάρισε ότι «φέτος δεν θα γίνει κανένας χριστουγεννιάτικος ή πρωτοχρονιάτικος εορτασμός στο Φριτάουν», χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες γειτονιές θα δοθεί έμφαση. 

Αυτό ανέλαβε να το κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας την Τετάρτη, εγκαινιάζοντας μια εκστρατεία «ελεγχόμενου φόβου». Τις ημέρες των Χριστουγέννων ομάδες ενημέρωσης -με τη συμμετοχή ξένων αποστολών- θα γυρνάνε στις γειτονιές και… αντί για κάλαντα θα λένε στον κόσμο να μην πίνει, να μην οδηγεί μεθυσμένος και να αποφεύγει τα παραδοσιακά πάρτι, που έχουν την τιμητική τους στη Σιέρα Λεόνε τέτοια εποχή.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκστρατείας ο πληθυσμός θα κληθεί να μην κρατάει τους ασθενείς στο σπίτι του, αλλά να τους μεταφέρει στα ειδικά κέντρα. Εκεί οι μισοί θα πεθάνουν, όπως σημείωσε ο απεσταλμένος της «Guardian», αλλά τουλάχιστον θα σωθεί ο οικογενειακός και ο κοινωνικός τους περίγυρος. 

Αλλωστε, το 30% των ατόμων που αφήνουν την τελευταία πνοή στο στρώμα τους αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι έπασχε από Εμπολα. «Στόχος είναι να μειώσουμε το ποσοστό των μολυσμένων πτωμάτων στο 2%-3%», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής και της διεθνούς ειδικής αποστολής, Ντόναλ Μπράουν. 

Στις προηγούμενες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συναθροίσεων λόγω του Εμπολα, επιτρέπονταν οι εκδηλώσεις θρησκευτικής λατρείας και η μετάβαση του κόσμου στις «απαραίτητες εργασίες». Με βάση τα έως τώρα μέτρα, έχουν ήδη κλείσει τα μπαρ και άλλοι τόποι νυχτερινής διασκέδασης στο Φριτάουν, χωρίς ωστόσο να έχει επιβληθεί γενική απαγόρευση κυκλοφορίας ή μετάβασης του κόσμου στις δουλειές του. 

Πάντως, οι 6 εκατομμύρια Σιεραλεονέζοι έχουν συνηθίζει να ζουν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο μισός πληθυσμός ουσιαστικά βρίσκεται σε καραντίνα, με τα ειδικά συνεργεία να έχουν σφραγίσει ολόκληρες συνοικίες. Η κυβέρνηση επέβαλε αποκλεισμό δύο εβδομάδων, στην ανατολική περιφέρεια Κόνο, των αδαμαντωρυχείων, όταν ανακαλύφθηκαν 8 κρούσματα μέσα σε μία μέρα. «Οι γιατροί και οι νοσοκόμες βρίσκονται στα όρια των σωματικών και πνευματικών τους αντοχών», τόνισε στην «Global Post» ο τοπικός συντονιστής του ΠΟΥ, Ολου Ολουσάγιο. Δίκαια, λοιπόν, αναδείχτηκαν «Πρόσωπα της χρονιάς» από το «ΤΙΜΕ».

Οι δυσάρεστες αυτές εξελίξεις στάθηκαν αφορμή να μάθουμε ότι τα Χριστούγεννα στη Δυτική Αφρική (Σενεγάλη, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, ακόμη και στη Νιγηρία) γιορτάζονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Πρόκειται για μία από τις τελευταίες περιοχές του κόσμου όπου έφτασε ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ παραμένει κυρίαρχη θρησκεία. 

Ωστόσο, οι καλοκάγαθοι Αφρικανοί τα συνδύασαν με τις τοπικές παραδόσεις του «γιουλετίντε» - κάτι σαν καρναβάλι με μάσκες που κορυφώνεται τα Χριστούγεννα. Φέτος όμως ο Εμπολα επέβαλε σιωπητήριο στις μπάντες που γυρίζουν τους δρόμους και στις ομάδες παιδιών που συναγωνίζονται σε χορούς και τραγούδια. Ο φονικός ιός έκλεψε τα Χριστούγεννα από τη Σιέρα Λεόνε και ούτε ο Αγιος Βασίλης δεν μπορεί να τα φέρει πίσω… 
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]