Χριστουγεννιάτικο Δέντρο: Μπορούμε να το καλλιεργήσουμε;

Φυσικά, δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, κάποια μελέτη που να μας δίνει στοιχεία για τις πιθανές αποδώσεις, εκτιμούμε ωστόσο ότι όπου ευδοκιμεί από μόνο του το έλατο, μπορεί και να καλλιεργηθεί. 
Στη Δράμα υπάρχει αγροτικός συνεταιρισμός και ένα ολόκληρο χωριό που ζει και ακμάζει παράγοντας και πουλώντας φυσικά Χριστουγεννιάτικα Δέντρα. 
Τροφοδοτούν όλη την Ελλάδα, ενώ εξάγουν και σε χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα, ακόμη και η Ιταλία! Φυτεύουν τα έλατα και τα περιποιούνται για 4-5 χρόνια, μέχρι ν’ αναπτυχθούν και να φτάσουν στο μέγεθος που συνήθως ζητάνε οι καταναλωτές. Άλλα τα αφήνουν περισσότερα χρόνια, ώστε να μεγαλώσουν αρκετά για να στολίσουν πλατείες. Όσα δέντρα κόψουν πριν τα Χριστούγεννα, τόσα θα φυτεύσουν λίγο μετά, ώστε να ανανεώνεται ο πληθυσμός τους. 
Στο χωριό των Χριστουγεννιάτικων Δέντρων… δεν υπάρχει ανεργία!
 Αντίθετα υπάρχουν πολλοί νέοι που επιλέγουν να μείνουν εκεί και να συνεχίσουν την παραδοσιακή ασχολία. 
Στην Αιτωλοακαρνανία τώρα και στις περιοχές που μεγαλώνουν έλατα, …δεν μεγαλώνουν παιδιά. Τα ορεινά χωριά ερημώνουν και οι εκτάσεις, όπου θα μπορούσε ενδεχομένως να καλλιεργηθεί το έλατο, μένουν ανεκμετάλλευτες. 
Η Ένωση Αγρινίου εκτιμά ότι αν το αρμόδιο υπουργείο και η διεύθυνση δασών ήθελαν, θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα και να ενισχυθεί μια μικρή ομάδα αγροτών στο ξεκίνημα, μέχρι να έρθει η ώρα για την πρώτη συγκομιδή. 
Μην ξεχνάμε ότι οι ανάγκες του δικού μας μόνο νομού να καλυφθούν απ’ την ενδεχόμενη εντόπια παραγωγή, τα οφέλη σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο θα ήταν μεγάλα. Και ίσως…ακόμη μεγαλύτερα, αν συνδυαστεί η όλη προσπάθεια με τις ανάγκες που υπάρχουν σε ξυλεία  (η λαθροϋλοτομία, ως γνωστόν, οργιάζει). Βέβαια, η παραγωγική βάση της περιοχής είναι εντελώς διαφορετική. Σαφώς και δεν μπορεί να είναι αυτός ο προσανατολισμός. 
Η σκέψη για την καλλιέργεια ελάτων αφορά συγκεκριμένες περιοχές και μικρό αριθμό αγροτών. Μπορεί, όμως, μελλοντικά να εξελιχθεί. Μην ξεχνάμε ότι τα «καλλιεργούμενα δάση» από αγροτικούς συνεταιρισμούς, είναι συνήθης πρακτική σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Απ’ αυτές που κάναμε εισαγωγές! 
Όπως εισαγωγές κάνουμε και σε πληθώρα προϊόντων απ’ αυτά που θα βάλουμε σε λίγες μέρες στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα…
πηγη e-ea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]