Ήπειρος Ανατροπής :Παρέμβαση για την τροποποίηση του Προγράμματος των Περιφερειακών Έργων



Για την προτεινόμενη αναθεώρηση-έγκριση τροποποίησης  περιφερειακών προγραμμάτων γενικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν μπορεί να διαφωνήσει με την προσπάθεια μιας Περιφερειακής αρχής να μεγιστοποιήσει την απορρόφηση των κονδυλίων για τα προβλεπόμενα έργα. Εν τούτοις, ως παράταξη που δεν συμμετείχε στην κατάρτιση και την απόφαση ένταξης των έργων αυτών, μας δίνεται η ευκαιρία να τοποθετηθούμε σε ορισμένα ουσιαστικά ζητήματα που προκύπτουν από την μελέτη του καταλόγου των έργων. Έτσι έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Ο σχεδιασμός και η ένταξη των έργων δεν διέπεται από στοιχειώδη αναπτυξιακή λογική και αυτό γιατί γίνεται μια τεράστια κατάτμηση των πόρων σε έργα που δεν υπακούουν σε κριτήρια όπως:
Ιεράρχηση της αναγκαιότητας και της σημασίας του έργου 
αριθμός ωφελούμενων,
συμβολή σε μια αναπτυξιακή προοπτική,
επικέντρωση της χρηματοδότησης προκειμένου να ολοκληρώνονται τα έργα σε ανεκτό χρονικό διάστημα κλπ.
  Ο σχεδιασμός υπακούει και υλοποιεί μια πελατειακή πολιτική κεντρικά σχεδιασμένη και τοπικά υλοποιήσιμη. Πρόσφατα σε δημόσια παρέμβασή μας τονίσαμε ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο προκήρυξης των έργων και την πρακτική των συνεχών παρατάσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ολοκλήρωση των έργων, την απόδοση των επενδύσεων των πόρων του ελληνικού λαού και την οικονομική επιβάρυνση του δημοσίου. Δεχτήκαμε την επίθεση και μάλιστα προσωποποιημένη ότι είμαστε ανίδεοι, δεν καταλαβαίνουμε τι μας γίνεται κλπ. Το παραδεχόμαστε ότι δεν έχουμε  την εμπειρία από τον τρόπο λειτουργίας της Περιφέρειας αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι μαθαίνουμε πολύ γρηγορότερα από ότι πιστεύετε. Τρία παραδείγματα λοιπόν για να καταλαβαίνει και ο κόσμος που μας παρακολουθεί. Ισχυριστήκαμε ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι διαθέσιμο-δεσμευμένο  όλο το ποσό για ένα έργο προκειμένου να γίνει η προκήρυξή του. Μας διαψεύδετε μετά βδελυγμίας. Ας δούμε λοιπόν ποιος λέει την αλήθεια.
Παράδειγμα πρώτο.
Στις 15/12/14 προκηρύχτηκε η μελέτη για τον Ποδηλατοδρόμο της Πρέβεζας  Π/Υ 310.310,00€. Για το 2014 η προβλεπόμενη πίστωση στη ΣΑΜΠ030 είναι μόλις 50.000€ (3ο τρίμηνο) (και όχι όλο το ποσό)(ΑΔΑ:ΒΑΟΟΦ-ΓΕ8). Η συνολική διάρκεια υλοποίησης είναι 12 μήνες  και η καθαρή διάρκεια 6,5 μήνες (με βάση την προκήρυξη). Τι σημαίνουν αυτά: α) δεν είναι απαραίτητη η δέσμευση όλο του ποσού για την προκήρυξη όπως ισχυρίζεστε, β) με το ρυθμό αυτό χρηματοδότησης θα χρειασθούν τουλάχιστον 5-6 χρόνια για την ολοκλήρωση της μελέτης, γ) θα χρειαστεί να πάτε σε σειρά παρατάσεων με ότι αυτό σημαίνει δ) η υλοποίηση του έργου δεν προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από μια δεκαετία με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Τι δείχνει όμως ακόμα αυτή η πρακτική; Ανταποκρίνεται στις επικοινωνιακές-πελατειακές ανάγκες αφού ικανοποιεί το αίτημα μιας σημαντικής μερίδας πληθυσμού για ένταξη και εκκίνηση του έργου. Αποκρύπτει όμως τη βασική διάσταση της πρακτικής σας ότι δηλαδή εντάσσετε πληθώρα έργων προβλέποντας  μια πολύ μικρή πίστωση με αποτέλεσμα τα έργα να καρκινοβατούν για χρόνια. 
Παράδειγμα Δεύτερο.
Στη ΣΑΜΠ030 για το 2014 εντάχθηκε η μελέτη Σύνδεση της ΕΟ Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας με Εγνατία Οδό (Τμήμα Παραμυθιά-Μεσοπόταμος) Π/Υ 1.647.388,91€. Η πίστωση που προβλέπεται στη ΣΑΜΠ030 για το 2014 είναι 100.000,00 € (ΑΔΑ:ΒΑΟΟΦ-ΓΕ8). Δεν γνωρίζουμε αν έχει προκηρυχθεί. Σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση με τους ρυθμούς χρηματοδότησης θα χρειασθούν 16 χρόνια περίπου για να ολοκληρωθεί η μελέτη.  Το δε έργο ελπίζω να προλάβουν τα δισέγγονά μας να το χαρούν. Και το παράδειγμα αυτό επιβεβαιώνει τις προηγούμενες επισημάνσεις μας και ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι στο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση των έργων δεν υφίσταται η στοιχειώδης ιεράρχηση.

Παράδειγμα Τρίτο.
Το έργο 12 στη κατηγορία ΔΙΑΦΟΡΑ της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων εμφανίζεται το έργο «Αναστήλωση οικίας Πλακίδα στο ΔΔ Κουκουλίου (Ά φάση)». Το έργο αυτό εντάχθηκε το 2008. Προκηρύχθηκε στις 14/5/2013. Συμφωνητικό στις 5/9/2013. Λήξη έργου 4/3/2014. 1η Παράταση έως 31/12/2014. Νέα παράταση (στη συνεδρίαση της ΟΕ στις 15/12/2014) έως 30/6/2015. Αν δεχτούμε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στα χρονικά περιθώρια της νέας παράτασης τότε μιλάμε για μια χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου της τάξης των 7-8 ετών. Και μιλάμε για ένα μικρό έργο. Τα παραπάνω αποδεικνύουν με τον καλλίτερο τρόπο αυτό που με έμφαση τονίσαμε ως παράταξη στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015 ότι δηλαδή η πολιτική και πρακτική της Περιφερειακής αρχής είναι που οδηγεί τα έργα να καρκινοβατούν και να απαιτούν συνεχείς παρατάσεις με μέση διάρκεια υλοποίησης πάνω από 7-10 χρόνια.

Αν παρατηρήσει κανείς τον κατάλογο των έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας (και οι άλλοι στην ίδια λογική κινούνται) θα διαπιστώσει ότι από ένα σύνολο 151 έργων που είναι ενταγμένα τα 64  δηλαδή το 42,4% των έργων βρίσκονται 2 χρόνια μετά στη φάση ακόμα της Ωρίμανσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εντάσσουμε ένα έργο προβλέποντας μια μικρή πίστωση της τάξης του 10% του Π/Υ και ένας θεός ξέρει πότε θα πάρει σειρά για μελέτη, υλοποίηση κλπ. 
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους καλέσουμε να μην πέφτουν θύματα αποπροσανατολισμού μιας πρακτικής της Περιφερειακής Αρχής που κωδικοποιείται στο σλόγκαν ότι εκτελεί έργα. Στην πραγματικότητα η πρακτική της εκτατικής ένταξης έργων είναι πέρα για πέρα αναποτελεσματική και στρέφεται ενάντια στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και της όποιας αναπτυξιακής προσπάθειας.

Ιωάννινα 19/12/2014
Περιφερειακή Παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]