Οι κρυφοί κίνδυνοι από τρεις τροφές αν δεν μαγειρευτούν σωστά

Καθώς ο χρόνος για την σωστή προετοιμασία ενός γεύματος μικραίνει ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των εξαντλητικών ρυθμών της καθημερινότητας, διατρέχουμε τον κίνδυνο να μην προετοιμάσουμε και να μην μαγειρέψουμε τον σωστό τρόπο κάποιες τροφές.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το χειρότερο που μπορεί να πάθουμε είναι η δυσκολία στην πέψη και οι καούρες.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες τροφές που αν δεν μαγειρευτούν όπως πρέπει, μπορεί να αποδειχτούν πολύ επικίνδυνες για την υγεία μας. Δείτε τρεις τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με το onmed:

Σπόροι κία: Πρέπει πάντα να μουλιάσουν καλά προτού καταναλωθούν

Οι σπόροι από το φυτό κία είναι πολύ διαδεδομένοι τον τελευταίο καιρό και θεωρούνται από τους διατροφολόγους ως «υπερτροφή». Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι υπάρχει ο σωστός και ο (πολύ) λάθος τρόπος να τους μαγειρέψουμε.

Οι σπόροι κία απορροφούν νερό ίσο με έως και 27 φορές του βάρους τους. Όταν συμβαίνει αυτό, οι σπόροι μετατρέπονται σε μία συμπαγή μάζα που μοιάζει με τζελ και η οποία μπορεί να κολλήσει στον οισοφάγο του ατόμου. Ο σωστός τρόπος να καταναλωθούν οι σπόροι αυτοί, είναι να έχουν μουλιάσει πρώτα πολύ καλά προτού μπουν στο πιάτο σας. Έτσι θα έχουν ήδη διογκωθεί στον μέγιστον βαθμό και δεν διατρέχετε κίνδυνο αυτή η διόγκωση να γίνει στον οισοφάγο και να έχετε πρόβλημα να αναπνεύσετε.

Κόκκινα ξερά φασόλια (είδος red kidney beans): Επίσης πρέπει να έχουν μουλιάσει καλά προτού μαγειρευτούν

Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το κίνημα της κατανάλωσης ωμών τροφών (ωμοφαγία). Η ιδέα είναι ότι επειδή πολλά ένζυμα στις τροφές καταστρέφονται από τη θερμοκρασία του μαγειρέματος, δεν φτάνουν ποτέ στον οργανισμό μας. Επίσης, οι υποστηρικτές αυτής της διατροφής υποστηρίζουν ότι αυξάνεται η ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμάει ασθένειες.

Στη περίπτωση των φασολιών red kidney beans όμως, κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. Τα κόκκινα φασόλια περιέχουν από τη φύση τους τοξίνες που ονομάζονται λεκτίνες. Αυτή η χημική ουσία αναστέλλει την ικανότητα των κυττάρων του στομάχου να «αυτοεπισκευάζονται» μετά από φυσικές καταπονήσεις. Σε μικροβιολογικό επίπεδο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο των κυττάρων. Εκείνοι που καταναλώνουν τα φασόλια αυτά ωμά, θα αισθανθούν έναν πολύ έντονο πόνο στο στομάχι. Αρκούν πέντε ωμά ξερά κόκκινα φασόλια για να προκαλέσουν ναυτία και έμετο.

Για να είστε σίγουροι ότι δεν κινδυνεύετε, αυτά τα φασόλια πρέπει πρώτα να μουλιάσουν σε νερό για τουλάχιστον πέντε ώρες.

Ραβέντι: Τα φύλλα είναι δηλητηριώδη

Αν έχετε προσέξει, όταν προμηθεύεστε ραβέντι από τα καταστήματα, είναι συσκευασμένο χωρίς τα φύλλα του. Ο λόγος είναι ότι τα φύλλα του συγκεκριμένου λαχανικού περιέχουν ανθρακινονικούς γλυκοζίτες (anthraquinone glycosides) και οξαλικό οξύ. Βέβαια σε μικρές ποσότητες τα φύλλα αυτά δεν επιφέρουν τον θάνατο, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι δηλητηριώδη. Σε μικρή ποσότητα μπορούν σίγουρα να προκαλέσουν έντονα στομαχικά και άλλα προβλήματα.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από φύλλα ραβέντι περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, κάψιμο στο στόμα, διάρροια, πόνο στο μάτι, επιληπτικές κρίσεις και έμετο.
 rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]