Αυξήθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων

Κατά έξι σχεδόν χρόνια αυξήθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης στον πλανήτη την τελευταία 15ετία, ενώ στην Ελλάδα κατά 3 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».
Ειδικότερα, ο μέσος όρος ζωής στον πλανήτη 1990-2013, αυξήθηκε τις δύο τελευταίες δεκαετίες κατά 5,8 χρόνια στους άντρες και κατά 6,6 χρόνια στις γυναίκες, ενώ και στα δύο φύλα είναι 71,5 χρόνια έναντι 65,3 ετών που ήταν το 1990.
Στην Ελλάδα, η αντίστοιχη αύξηση είναι σχεδόν η μισή, με τους άντρες σήμερα να ζουν 3,1 χρόνια περισσότερα απ' ότι το 1990 και τις γυναίκες 3,2 χρόνια περισσότερα. Έτσι, για τους άντρες το προσδόκιμο επιβίωσης είναι πλέον 77,41 χρόνια από 74,53 που ήταν το 1990 και για τις γυναίκες είναι 82,24 χρόνια έναντι 79,44.
Στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου η αύξηση αποδίδεται στην μείωση κατά 15% των θανάτων από καρκίνο και κατά 22% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Στις λιγότερο εύπορες περιοχές του πλανήτη, η μείωση αποδίδεται στην ραγδαία ελάττωση των θανάτων από διάρροια, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (πνευμονία) και νεογνικά νοσήματα.
Μόνο σε μία περιοχή του πλανήτη, στην υποσαχάριο Αφρική, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, καθώς οι θάνατοι από την HIV/AIDSλοίμωξη είναι τόσο πολλοί ώστε μειώνουν το προσδόκιμο επιβιώσεως των κατοίκων κατά 5 χρόνια.
Η μελέτη έδειξε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνονται οι θάνατοι από σοβαρά χρόνια προβλήματα, όπως η ηπατίτιδα C (αύξηση 125% από το 1990), η χρήση ναρκωτικών (αύξηση 63%), η χρόνια νεφροπάθεια (αύξηση κατά 37%), ο διαβήτης (αύξηση κατά 9%) και ο καρκίνος του παγκρέατος (αύξηση κατά 7%).
Στην Ελλάδα, οι κύριες αιτίες θανάτου παραμένουν κατά σειρά τα καρδιαγγειακά νοσήματα (συμπεριλαμβάνονται καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά κ.ά.), ο καρκίνος, τα νευρολογικά νοσήματα και ακολουθούν οι αναπνευστικές παθήσεις, τα λοιμώδη νοσήματα, οι τραυματισμοί (συμπεριλαμβάνουν τροχαία, ατυχήματα όπως οι πτώσεις, αυτοκτονίες και βία), οι νεφροπάθειες, τα πεπτικά νοσήματα και ο διαβήτης
πηγη iatronea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]