Όλο και πιο κοντά στις εκλογές – Σενάρια για κάλπες στις 25 Ιανουαρίου

Τροφή για νέα σενάρια περί πρόωρων εκλογών έδωσε, όπως ήταν φυσικό, το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών της κυβέρνησης και αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρχαν και απουσίες βουλευτών οι οποίοι περιλαμβάνονται ανάμεσα σε αυτούς που θεωρείται ότι είναι πιθανό να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Δήμα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να υπάρχει πεποίθηση ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, άποψη την οποία φέρεται να μη συμμερίζεται το Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός φέρεται να απορρίπτει όλα τα σενάρια και τις προτάσεις περί συμφωνίας για εκλογές εντός του 2015 ή για το σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού όπως είχε γίνει με την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς φέρεται να λέει πως είτε θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου, είτε θα υπάρξουν άμεσα πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, ως πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών έχει ακουστεί η 25η Ιανουαρίου. Κύριος λόγος για τον οποίο ο κ. Σαμαράς απορρίπτει τα άλλα σενάρια, είναι το ότι θεωρεί πως αυτά θα παρατείνουν την πολιτική αβεβαιότητα. Έτσι, μέχρι και την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή, από τη ΝΔ αναμένεται να υπάρξουν νέες προσπάθειες προσέγγισης σε βουλευτές προκειμένου να τους πείσουν να επανεξετάσουν την κατάσταση.
Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για μία συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ο κ. Βενιζέλος φέρεται να πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί λύση έστω και την τελευταία στιγμή. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση που έκανε στο Σκάι ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, ο οποίος είπε ότι «η χώρα οδηγείται σε περιπέτειες, πρέπει να το αποτρέψουμε» και σημείωσε ότι στόχος είναι οι πρωτοβουλίες να βρουν ανταπόκριση από συγκροτημένους πολιτικούς χώρους, ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ρήγας τάχθηκε κατά της πρότασης για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, εκτός εάν πρόκειται για «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο εκλογών μέσα στο 2015, αλλά χωρίς να οριστεί ημερομηνία, αφού -όπως είπε- κάτι τέτοιο θα όριζε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και έτσι «παρατείνουμε την πολιτική αβεβαιότητα». Τέλος, επικαλούμενος τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων σημείωσε ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, ενώ άφησε αιχμές κατά του Φ. Κουβέλη, με αφορμή τη δήλωσή του περί «λύτρωσης», αναφέροντας πως «υπάρχουν πολιτικά κόμματα που πιστεύω ότι θα καταστούν μοιραία για τον τόπο».
 eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]