Τζουμέρκα..οι δρόμοι της απόλαυσης..Προς Καλαρρύτες και Συρράκο


Από τα Πράμαντα ξεκινά ο δρόμος προς το πανέμορφο χωριό Συρράκο, με τους εντυπωσιακούς Καλαρρύτες και για το Ματσούκι, με τους περίφημους νερόμυλους και καταρράχτες του, καθώς επίσης και τους τυροκόμους του. Ο δρόμος στην πορεία του διασχίζει πολλές φορές τον Καλαρρύτικο ποταμό, με πέτρινα γεφύρια να υποχρεώνουν σε στάσεις επιβλητικού αντικρίσματος. Λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω η διακλάδωση μας οδεύει προς την ‘‘Αετοφωλιά’’ της Ηπείρου, υψόμετρο 1.200 μ. τους Καλαρρύτες. Ο δρόμος προς Καλαρρύτες συναντά το μοναστήρι της Κηπίνας

. Χτισμένο μέσα στο βράχο, χτισμένο από το 12ο αιώνα, βρίσκεται σε μια μοναδικής ομορφιάς τοποθεσία. Στο καφενείο που συναντά κανείς ανεβαίνοντας στη στροφή του δρόμου, πριν από το μοναστήρι, μπορεί να ζητήσει κανείς τα κλειδιά της μονής για να δει από μέσα τα δωμάτια, το ιερό και το σπήλαιο της μονής. 

Oι Καλαρρύτες ήταν η κοιτίδα της παραδοσιακής επεξεργασίας χρυσού και αργύρου Οι Καλαρρυτινοί είχαν δημιουργήσει εμπορικούς οίκους από το 17ο αιώνα σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λιβόρνο και η Τεργέστη. Ένα πανέμορφο χωριό, που έχει την πλεονεκτική θέση, να βρίσκεται σε μία φύση σπάνιας ομορφιάς. Η τοπική θαυμαστή παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού, το οποίο είναι ήδη χαρακτηρισμένο ως μοναδικός παραδοσιακός οικισμός. Το χωριό με τα γεφύρια, με τις περίτεχνες βρύσες και τα ξωκλήσια όπως το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής ΚΗΠΙΝΑ του 13ου αιώνα και ο Αγ. Νικόλαος του 14ου αιώνα. Γυρνώντας στο κεντρικό δρόμο περνάμε το Προσήλιο, από όπου ξεκινά ο δρόμος προς Γιάννενα, που συναντά τον ’ραχθο και διαρκεί μια κλέφτικη ώρα. 

Το Συρράκο είναι ένας τόπος όπου σε πρώτη ματιά, δείχνουν να περιμένουν μόνο το γύρισμα του καιρού για να εξαπλωθεί το όνομά τους και να κερδίσουν τη φήμη που τους αξίζει. Με σπίτια χτισμένα από πέτρα, η πρόσβαση γίνεται μόνο με τα πόδια από το πέτρινο γεφύρι όπου περνά πάνω από τον Καλαρρύτικο ποταμό. Περιδιαβαίνοντας το χωριό συναντάμε την εκκλησιά του Αγίου Νικολάου, καθώς και το λαογραφικό μουσείο του. Προσωπικότητες όπως του ποιητή Γεώργιου Ζαλοκώστα, του Κώστα Κρυστάλλη καθώς και του Κωλέττη προέρχονται από εδώ. ’ξιο ακόμη επίσκεψης είναι και το θαυμάσιο πετρόχτιστο μονοπάτι που συνδέει το Συρράκο και τους Καλαρρύτες.
ellinikifoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]