Παράταση μνημονίου μετά το Βατερλό, σάλος και από δήλωση Χαρδούβελη

Ως άλλη γραμμή Μαζινό έπεσαν οι περιβόητες "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης, μετά το Βατερλό στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι, που δρομολογεί – όπως όλα δείχνουν – και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Για παράταση του μνημονίου αναγκάστηκε να μιλήσει ο Ευ. Βενιζέλος, μετά την πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ αναστάτωση προκάλεσαν οι δηλώσεις Χαρδούβελη στους διαδρόμους της Βουλής "οι δανειστές δεν κάνουν πίσω, δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα".
Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στο 8,40%, ενώ σε πτωτική τροχιά κινείται ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Για παράταση μιλούν τώρα Βενιζέλος – Βούλτεψη
"Σκοπός είναι η τελευταία εκταμίευση να γίνει πριν τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε τελειώνει και το μνημόνιο" είπε εξερχόμενος του Μαξίμου ο Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας όμως ότι "εάν, για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν, αυτό μπορεί να παραταθεί".
Υποστήριξε, πάντως, πως «δεν μπορεί να υπάρξει νέο δάνειο, ούτε θα υπάρξει, ούτε χρειάζεται».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε δύσκολες τις συζητήσεις στο Παρίσι.
Επανέλαβε ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι "να λυθούν τα πράγματα μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 8 Δεκεμβρίου", αλλά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό παρέπεμψε σε άλλες λύσεις, όπως οι τηλεδιασκέψεις.
Πάντως, ισχυρίστηκε ότι η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα γιατί η διαπραγμάτευση είναι "ανοιχτή και εντατική".
Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι "δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό", ενώ καταφεύγοντας στην πάγια τακτική του επέρεριψε ευθύνες για τις εξελίξεις σε "όσους παράγουν αβεβαιότητα και αστάθεια".
"Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται συσπείρωση, ενότητα, γιατί δυστυχώς το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, όλοι όσοι παράγουν αβεβαιότητα και αστάθεια, λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας», είπε, και απέρριψε το ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής.
Στο ίδιος μήκος κύματος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη άφησε ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο μικρής παράτασης του μνημονίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τυχόν παράταση του μνημονίου θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στην πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αποτίμηση των εξελίξεων μετά τις συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι, συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.
Σάλος από δηλώσεις Χαρδούβελη, επιτείνει τη σύγχιση ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
Στους διαδρόμους της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, είπε σε δημοσιογράφους ότι οι δανειστές δεν κάνουν πίσω, με πιο σκληρό το ΔΝΤ.
Όπως είπε, οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκαθάρισαν ότι δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα είναι στην εξουσία, στην Ελλάδα, τους ενδιαφέρει το πρόγραμμα.
Την αναστάτωση επέτεινε, λίγο αργότερα, διευκρινιστική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, που διαψεύδει (!) ότι ο υπ. Οικονομικών έκανε αναφορά σε πρόωρες εκλογές. Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται, πάντως, ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα.
Αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]