Ελλάδα και Κύπρος κάνουν ανασκαφές για τα οστά πεσόντων

Αθήνα και Λευκωσία συμφώνησαν να γίνουν εκσκαφές στην περιοχή της Μακεδονίτισσας, όπου χάθηκαν, από φίλια πυρά το ’74, τέσσερις αεροπόροι και 33 Ελληνες καταδρομείς, αλλά και να ασκηθούν πιέσεις στη Τουρκία, σε υψηλό επίπεδο, ώστε να συνδράμει με στοιχεία και πληροφορίες που διαθέτει, στην διακρίβωση της τύχης εκείνων που από τότε αγνοούνται. «Πολύ παραγωγικές», χαρακτήρισε ο Επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου τις επαφές και συζητήσεις που είχε στην Αθήνα για το θέμα αυτό.

Στο Πεντάγωνο είχε συνομιλίες με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ιωάννη Λαμπρόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, κυρίως για θέματα που αφορούν τους αγνοούμενους. Σε ξεχωριστή συνάντηση συζήτησε και με μέλη της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων από την Ελλάδα.

«Το βασικό μας μέλημα είναι να βρούμε τρόπους να αντλήσουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε, και που γνωρίζουμε πως κατέχουν οι τουρκικές αρχές, ούτως ώστε να βρεθούν τα λείψανα των ανθρώπων που χάθηκαν και που οι συγγενείς τους, επί σαράντα και πλέον δράμα, ζουν ένα ανείπωτο δράμα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φωτίου.

Ειδική αναφορά έγινε και για τους αγνοούμενους από την κατάρριψη του μεταγωγικού αεροπλάνου τύπου Noratlas από φίλια πυρά την νύχτα 21ης προς 22ας Ιουλίου 1974 στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου της Λευκωσίας, όπου σκοτώθηκαν 4 αεροπόροι και 29 Ελληνες στρατιώτες καταδρομείς, ενώ ένας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, ήταν ο μοναδικός επιζών.

Το λεπτό αυτό θέμα, είπε ο κ. Φωτίου, χειρίζονται από κοινού στην Ελλάδα τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, που σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές «θα επιτύχουν τη διενέργεια ανασκαφών στην περιοχή της Μακεδονίτισσας», όπου πιστεύεται να βρεθούν τα λείψανα των αδικοχαμένων στρατιωτών.

Επίσης, επιχειρείται συντονισμός μεταξύ κυπριακών και ελληνικών αρχών ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία να παραδώσει στη ΔΕΑ αρχείο με πολύ σημαντικές πληροφορίες.

«Δυστυχώς οι Τούρκοι έχουν απαγορεύσει τη διενέργεια εκσκαφών σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως στρατιωτικές ζώνες, σε μερικές από τις οποίες εμείς έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν αγνοούμενοι», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φωτίου.

«Φοβούμαι πως αν δεν έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα μέσα στα 2-3 επόμενα χρόνια, οι υπάρχοντες πληροφοριοδότες θα έχουν πεθάνει και θα είναι τότε εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Εκτός αυτού, όμως, όπως ενημέρωσε και τους συνομιλητές τους των ελληνικών αρχών ο κ. Φωτίου, οι Τούρκοι σε ορισμένες περιπτώσεις μετακινούσαν τα οστά θαμμένων, όπως συνέβη, λέει, στην Άσσια «όπου διέπραξαν ομαδικές δολοφονίες και αργότερα, όπως μάθαμε, φοβούμενοι τη διεθνή κατακραυγή εάν ανακαλύπτονταν λείψανα, φρόντισαν να τα απομακρύνουν».

Παρόλα αυτά όμως, συνέχισε ο Επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, προφανώς κατά τη μετακίνηση των λειψάνων με μηχανήματα εκσκαφής «κάποια κομμάτια ξέφυγαν από την προσοχή των Τούρκων» και περιήλθαν στα χέρια των ελληνοκυπριακών αρχών.

«Όμως, είναι ελλιπής η πληροφόρησή μας για πολλά θύματα εκείνης της μαζικής δολοφονίας», συμπλήρωσε ο κ. Φωτίου επαναλαμβάνοντας ότι από τις επαφές του στην Αθήνα συμφωνήθηκε να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να ασκηθούν περισσότερες πιέσεις στη Τουρκία να συνδράμει με πληροφορίες που διαθέτει στην πιστοποίηση του αριθμού και των προσώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά την εισβολή του ’74.

Για το θέμα των αγνοουμένων ενημέρωσε ο κ. Φωτίου και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνων και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, με τον οποίο επίσης συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή.

«Είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα αυτό, η πιο συγκλονιστική πτυχή, αν θέλετε, απότοκος της τουρκικής εισβολής. Αν είναι δυνατόν, σαράντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή ακόμα να αναζητείται η τύχη των αγνοουμένων μας. Οι γονείς αυτών των ηρώων φεύγουν από τη ζωή και δυστυχώς η Τουρκία, σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα βάζει συνεχώς φραγμούς και εμπόδια στο να διευκολύνει τη διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων», είπε ο κ. Φωτίου στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος άκουσε εμφανώς συγκλονισμένος τα όσα είχε να του πει ο Επίτροπος επ’ αυτού.

Σε δήλωσή του κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε “είπαμε πολλά για την Κύπρο, την αέρινη, τη μακαρία γη που λέει ο ποιητής. Ήδη όπως ακούσατε τα θέματα είναι έντονα, τα προβλήματα είναι πολλά και χρειάζεται όπως είπαμε στη συζήτηση να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, να είμαστε σταθεροί στις αρχές μας και να προσπαθήσουμε ο καθένας με τον τρόπο του, και από τη θέση του, να προχωρήσουμε αυτή τη συνεργασία και τη σταθερότητα, γιατί τη χρειαζόμαστε περισσότερο από άλλες εποχές. Καλοδέχτηκα λοιπόν τον κ. Φωτίου, ο οποίος ήταν και Υπουργός Αμύνης στην Κύπρο μας και του εύχομαι από τη νέα του θέση, καλή επιτυχία».
offsite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]