O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει νέα αυστηρά μέτρα κατά του καπνίσματος

 Πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε η Έκτη Συνάντηση των Κρατών-Μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με τη Σύμβαση-Πλαίσιο για τον Έλεγχο των Προϊόντων Καπνού.
Η συνάντηση οδήγησε σε νέες προτάσεις για αυστηρότερες ρυθμίσεις των προϊόντων καπνού, ενώ παράλληλα οι συναντήσεις ήταν «μυστικές» με ορισμένο αριθμό μόνο ανθρώπων να γίνονται αποδεκτοί ώστε να παρευρεθούν σε αυτές.

Οι συστάσεις που προτάθηκαν μέσω της Έκτης Συνάντησης έχουν ως εξής:

Προτάσεις για τη ρύθμιση των ηλεκτρικών τσιγάρων.
Συστάσεις για την έναρξη της ισχύος του Πρωτοκόλλου για την Κατάργηση του Παράνομου Εμπορίου στα Προϊόντα Καπνού.
Συνέχιση των ενεργειών αναφορικά με το Άρθρο 19 για τη λογοδοσία των εταιριών προϊόντων καπνού.
Κύριες αρχές των Άρθρων 17 και 18 που ρυθμίζουν την εναλλακτική και βιώσιμη οικονομική ζωή των καλλιεργητών καπνού.
Ζητήματα εμπορίου και επενδύσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή της Σύμβασης – Πλαίσιο για τον Έλεγχο Προϊόντων Καπνού (σ.σ. pentapostagma.gr – FCTC implementation).
Αξιολόγηση του αντίκτυπου της Συνθήκης στην επιδημία χρήσης καπνού.
Επιπρόσθετα, έχει τεθεί στο τραπέζι και η υιοθέτηση ενός παγκόσμιου και καθορισμένου φόρου επί των προϊόντων καπνού ακολουθώντας τη λογική της σχέσης μεταξύ «υψηλής φορολόγησης και υψηλότερων τιμών, που εν συνεχεία οδηγούν σε χαμηλότερη κατανάλωση προϊόντων καπνού».

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε και το παρασκήνιο της πρότασης για αύξηση της φορολογίας στο επίπεδο του 70%, με την τιμή του πακέτου τσιγάρων να πλησιάζει τα 30 δολάρια ΗΠΑ αν εφαρμοζόταν: κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Ρώσος υφυπουργός Υγείας αρνήθηκε να «ανάψει τη φλόγα της αύξησης της φορολογίας»..

Τα Άρθρα (17,18 και 19) αναφέρονται ουσιαστικά στη Σύμβαση-Πλαίσιο για τον Έλεγχο Προϊόντων Καπνού, υπό την οποία σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου συν η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνούν να θέσουν μία σειρά προτύπων για τη μείωση του καπνίσματος και της χρήσης νικοτίνης.

Το Άρθρο 19 αποτελεί μία προσπάθεια του ΠΟΥ για να καταστήσει τις εταιρίες προϊόντων καπνού οικονομικά υπεύθυνες για τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα. Ή μήπως επιχειρεί να τις χρεοκοπήσει;

Το Κόμμα των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη προτείνει φορολόγηση ύψους 150 εκατομμυρίων λιρών ετησίως προς τις εταιρίες καπνού ως οικονομική συνεισφορά για τη θεραπεία του καρκίνου.

Τα Άρθρα 17 και 18 αναφέρονται στην προσπάθεια να πεισθούν οι αγρότες στον αναπτυσσόμενο κόσμο ώστε να «μετατοπισθούν» από την παραγωγή καπνού.

Σε χώρες όπως το Malawi, η παραγωγή καπνού φαίνεται, όμως, ότι λειτουργεί καλά. Το 80 τοις εκατό των κερδών σε ξένο συνάλλαγμα προέρχονται από τον καπνό. Αυτό επέτρεψε ουσιαστικά στην υλοποίηση προγράμματος ανοσοποίησης στο επίπεδο του 100% και στην αύξηση του επιπέδου αλφαβητισμού στο 73%. Ένα πακέτο τσιγάρα κοστίζει 2,98 δολάρια και αυτό αντιστοιχεί σε μισθούς δύο ημερών για τους κατοίκους της χώρας – και έτσι οι κάτοικοι στο Malawi δεν καπνίζουν.

Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ο ΠΟΥ αναμένεται επίσης να αυστηροποιήσει τις ρυθμίσεις του. Χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ «αναγνωρίζει ότι η ανάγκη για ρυθμίσεις σε σύμπλευση με πολιτικές που αφορούν άλλα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης ή του περιορισμού της προώθησης, διαφήμισης και χορηγιών για τα ηλεκτρονικά συστήματα παροχής νικοτίνης.

πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]