Κίνδυνος για τους οφειλέτες που «αφήνουν» την παλιά ρύθμιση περιμένοντας την καινούργια

Η προσδοκία των οφειλετών, για νέα ρύθμιση των χρεών στο Δημόσιο, τους οδηγεί, σε πολλές περιπτώσεις, σε αναστολή εφαρμογής της… προηγούμενης ρύθμισης που έκαναν και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για «μπλέξιμο».

Έχουν περάσει 10 μέρες από την επίσημη εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Βουλή για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Η αγορά περιμένει, όπως και πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις που μπήκαν σ αυτή τη λογική από τις αρχές Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν τη ΔΕΘ.

Στην παρούσα φάση υπάρχει κενό με τις περιπτώσεις 200.000 οφειλετών που έχουν κάνει ήδη ρύθμιση και την «άφησαν» περιμένοντας την καινούργια και άλλους 200.000 που την «έχασαν» το καλοκαίρι.

Το ζήτημα που προκύπτει γι’ αυτούς τους οφειλέτες είναι πως αφενός μεν δεν ξέρουν αν η νέα ρύθμιση θα είναι πιο ευνοϊκή, αφετέρου δε αν θα καλύπτει χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Ενώ δηλαδή πλήρωναν, έστω μετά κόπων και βασάνων, τις δόσεις, κινδυνεύουν αν έχουν σταματήσει να τηρούν τη ρύθμιση, πρώτον να μην μπορέσουν να μπουν στις 100 δόσεις και δεύτερον να μπλέξουν με τα δικαστικά τμήματα των εφοριών.

Ενώ απομένουν μόλις δέκα μέρες, για να μπορέσουν οι πάνω από τρία εκατομμύρια οφειλέτες -που χρωστούν συνολικά έως και 90 δισ. ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία-  να κανονίσουν πώς θα πληρώσουν στις 30 Οκτωβρίου που λήγει ο μήνας για παλαιά και νέα χρέη από φόρους και εισφορές, στα επιτελεία των συναρμοδίων υπουργείων  δείχνουν να κινούνται μάλλον ράθυμα και χαλαρά, χωρίς να φαίνεται να έχουν αίσθηση του επείγοντος.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η ρύθμιση μετατίθεται για το Νοέμβριο και αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και τον Ιανουάριο του 2015. Θα έχει 100 δόσεις για οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για μεγαλύτερες. Οι εκπτώσεις στις προσαυξήσεις θα ξεκινούν από 30% για πολλές δόσεις και θα φτάσουν στο 100% αν το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ.

Από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών θα βγαίνουν όσοι δεν υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ όσο διαρκούν οι δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Νοεμβρίου κινδυνεύουν να χάσουν την φορολογική ενημερότητα, να βρεθούν εκτός αγοράς ή και να υποστούν κατάσχεση δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι αν δεν πληρώσουν στο τέλος του μηνός.

Η ρύθμιση, όπως σχεδιάζεται, θα αφορά οφειλές που έχουν κεφαλαιοποιηθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση που υποβάλει αίτηση τον Ιανουάριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει πληρώσει τις οφειλές του κανονικά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι που κουβαλούν χρέη προ του 2013 προς την εφορία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 200.000 σε δύο μήνες - από 2.256.449 τον Ιούνιο σε 2.451.909 τον Αύγουστο. Από αυτούς, σε ρύθμιση βρίσκονται μόνον 175.884 οφειλέτες. Άλλοι 1.183.000 έχουν δημιουργήσει νέα χρέη μετά το 2013.

Κάθε μήνα όμως χάνουν τη ρύθμιση 3.000 ως 6.000 φορολογούμενοι. Άλλοι 10.000-12.000 δυσκολεύονται και πληρώνουν εκπρόθεσμα κάθε μήνα.  Μέχρι τέλος Αυγούστου 29.000 φορολογούμενοι έχασαν οριστικά τις ρυθμίσεις τους - 15.236 έχασαν τη ρύθμιση για τα παλαιά χρέη και 13.720 για τα νέα.

Μέσα σε μόνο δύο μήνες, από τέλος Ιουνίου μέχρι τέλος Αυγούστου, τα απλήρωτα νέα χρέη προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ - από τα 65,8 δισ. ευρώ στα 67,8 δισ. ευρώ. Άλλα 10 δισ. χρέη έχουν ως τώρα καταγραφεί στα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά αυτά είναι μόνο τα μισά από όσα υφίστανται.
Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]