ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Νέο σοβαρό πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα

Ενα ακόμα πλήγμα στο συρρικνωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών αποτελεί η απόφαση κυβέρνησης - ΕΕ για «συμψηφισμό» των αγροτικών επιδοτήσεων, των επιστροφών ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου (ΕΦΚΠ), με τις ασφαλιστικές οφειλές αγροτών προς τον ΟΓΑ. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, προωθείται άμεσα η παρακράτηση μεγάλου μέρους της Ενιαίας Ενίσχυσης («χρονιάτικο τσεκ»), που πρόκειται να εισπράξουν οι αγρότες το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την προκαταβολή του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης που θα καταβληθεί στα τέλη του Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη (η εξόφληση προβλέπεται για τα τέλη Δεκέμβρη), θα παρακρατηθούν από τους αγρότες ποσά από 752 μέχρι και 1.634 ευρώ, όση είναι και η ετήσια εισφορά προς τον ΟΓΑ. Το συνολικό ποσό που αναμένεται να παρακρατηθεί από την Ενιαία Ενίσχυση υπολογίζεται σε 65 - 75 εκ. ευρώ, ενώ από τις επιστροφές ΦΠΑ και ΕΚΦ θα παρακρατηθούν άλλα 17 εκατομμύρια ευρώ.
«Συμψηφισμοί» αναμένεται να γίνουν και με άλλες επιδοτήσεις, όπως την εξισωτική στους κτηνοτρόφους, ενώ δε θα αφορούν μόνο στις οφειλές προς τον ΟΓΑ, αλλά και σε αγροτικά χρέη προς την Εφορία και την Τράπεζα. Θύματα της νέας επιδρομής, θα είναι κοντά στους 250.000 αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΓΑ, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στα 350 εκ. ευρώ. Η συντριπτική τους πλειοψηφία οφείλει μέχρι 1.500 ευρώ και περί τους 3.000 χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ.
Σχεδόν στο σύνολό τους δεν πρόκειται για «μπαταχτσήδες», αλλά για φτωχούς αγρότες, οι οποίοι είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να μην έχουν χρήματα για να πληρώσουν τον ΟΓΑ. Αλλωστε, τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια και πλέον δεν μπορεί να τα πληρώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων αγροτών, που είναι ανασφάλιστοι και χωρίς βιβλιάριο Υγείας.
Η οργάνωση αγωνιστικής απάντησης στο συγκεκριμένο και σε άλλα οξυμένα προβλήματα των αγροτών, θα συζητηθεί στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, που θα γίνει την Κυριακή 19/10 στις 12 μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
Διαμαρτυρία στην Ελασσόνα
Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελασσόνας οργάνωσε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων της περιοχής. Οι κτηνοτρόφοι κατήγγειλαν την αντιαγροτική - αντικτηνοτροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, απαίτησαν να δοθούν κανονικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις, να δίνεται η ενίσχυση με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι, καθώς και να αποζημιωθούν άμεσα για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]