ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Ή ΜΗΠΩΣ ΑΔΗΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ;

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Ή ΜΗΠΩΣ ΑΔΗΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ;

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
egerssi@otenet.gr
www.apostoloupanos.gr
Αυτές τις ημέρες στην Άνδρο είχαμε ένα παράξενο φαινόμενο συνεχών πυρκαγιών, που από πολλούς τοπικούς παράγοντες, αυτές οι πυρκαγιές δεν χαρακτηρίζονται αθώες. Θεωρούν δηλαδή, πως υποκρύπτονται μεγάλα συμφέροντα. Και για να ξετυλίξουμε το κουβάρι, θα ξεκινήσουμε από την έκτακτη σύσκεψη όλων των τοπικών  φορέων ασφάλειας του νησιού, που συγκάλεσε ο δήμαρχος Άνδρου κ. Σουσούδης, για τον απολογισμό του μεγέθους της καταστροφής, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις που αφορούν τα αίτια και τη θωράκιση στο ενδεχόμενο νέας καταστροφικής απόπειρας.
Η δήλωση που εξέδωσε ο κ. Σουσούδης το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου, εκφράζει την οργή, την αποφασιστικότητα, αλλά και την απαράμιλλη ετοιμότητα και συμμετοχή όλων το φορέων του νησιού και της τοπικής κοινωνίας που έδωσαν πραγματική μάχη με τις φωτιές: «Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, η Άνδρος κινδύνευσε από μεγάλες  πυρκαγιές. Όπως και την προηγούμενη φορά έτσι και τώρα οι πυρκαγιές ξέσπασαν σε δύο διαφορετικές περιοχές,  οι οποίες απέχουν πολλά χιλιόμετρα μεταξύ τους. Επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, προειδοποιώ όσους παίζουν ύποπτα παιχνίδια στην πλάτη των κατοίκων του νησιού μας και όσους δεν ακολουθούν τους κανονισμούς που έχει θέσει η πυροσβεστική υπηρεσία και ανάβουν ανεξέλεγκτα και χωρίς άδεια φωτιές,  θα τιμωρούνται παραδειγματικά σύμφωνα με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος βοηθάει ήδη το έργο των ειδικών ανακριτών της πυροσβεστικής υπηρεσίας, παρέχοντάς τους οτιδήποτε χρειάζονται για να επιτελέσουν το σκοπό τους. Είναι αδιανόητο να κινητοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός, να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, να ξοδεύονται υπέρογκα ποσά, επειδή κάποιοι δεν συμμορφώνονται και παίζουν παιχνίδια εις βάρος των κατοίκων και της Άνδρου. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσοι έδωσαν την μάχη για την κατάσβεση: Την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τους Εθελοντές Πυροσβέστες, τα κλιμάκια από Αθήνα και Σύρο και  τους πιλότους των αεροπλάνων και του ελικοπτέρου που συνέβαλαν ουσιαστικά στον περιορισμό των μετώπων της πυρκαγιάς. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους συνεργάτες μου, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή,  βοήθησαν στον επιχειρησιακό συντονισμό και έδωσαν με επιτυχία την μάχη για την αντιμετώπιση του κινδύνου ».
Όπως διαπιστώνουμε ο Δήμαρχος της Άνδρου, προειδοποίησε όσους παίζουν “ύποπτα παιχνίδια”. Άραγε, ποια ύποπτα παιχνίδια μπορούν να υποκρύπτουν οι πυρκαγιές στην Άνδρο; 
Ωστόσο επίσης, πολύ μεγάλη εντύπωση μας έκανε η ανεύρεση μιας καυστικής δήλωσης του πολιτευτή Κυκλάδων (με τους Ανεξάρτητους Έλληνες) κ. Βασίλη Παρασκευαΐδη προς τα ΜΜΕ Κυκλάδων, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, παρακολουθούσε και εξακολουθεί να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις: 



“Για την φωτιά στην Άνδρο έχω να πω τα εξής: ΝΤΡΟΠΗ & ΑΙΣΧΟΣ!!!! Οι νταβατζήδες  καίνε το νησί μας, την ΑΝΔΡΟ μας, για 3η φορά εφέτος, προς ολοκλήρωση του σχεδίου της καμένης γης, έτοιμης για την εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών και των Αιολικών πάρκων!!! Αν δεν αντιδράσουμε όλοι μαζί τώρα, το νησί μας θα γίνει κρανίου τόπος, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Φούχτελ και όλων όσων υπέγραψαν τη καταστροφή του νησιού, εν ' ονόματι της εξέλιξης και των ξένων συμφερόντων. Επόμενο βήμα τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων!!! ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ;;;”
Όπως, όσα είχε επισημάνει κατά το παρελθόν και είχαν δει το φως της δημοσιότητας στα ΜΜΕ των Κυκλάδων, όπου ισχυριζόταν πως εις βάρος της Άνδρου στήθηκε μεγάλο “παιχνίδι” από την "ΔΑΦΝΗ" – αστική μη κερδοσκοπική εταιρία – ΜΚΟ.   http://www.dafni.net.gr/gr/home.htm
Όπου, θεωρούσε ως πρωτομάστορες αυτού του εγχειρήματος, τον Ηλία Ευθυμιόπουλο, διευθυντή του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου και συντονιστή του Δικτύου Αειφόρων Νήσων “ΔΑΦΝΗ”, και πρώην υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και τον Γιάννη Γλυνό, πρώην δήμαρχο Άνδρου, οι οποίοι παρουσίασαν μια μελέτη Περιφερειακού Πάρκου, που στο σύνολο της είναι μάθημα Γεωγραφίας, και η υπόλοιπη αντιγραφή από διάφορα sites στο διαδίκτυο. Όπου, επεσήμανε πως, η συνεδρίαση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου, πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, τινάχτηκε στον αέρα όταν η αντιπολίτευση αποκάλυψε κρυμμένες συνταγές στη μελέτη, που παραδίδουν το νησί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μειώνοντας ή εξαϋλώνοντας την ισχύ της δημοτικής αρχής, τα συμβούλια και όλες τις υποτιθέμενες δημοκρατικές αποφάσεις. Κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας, κομπίνες με απευθείας αναθέσεις σε συγγενικά πρόσωπα, κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, υπενοικιάσεις αγροτεμαχίων σε εταιρίες ΑΠΕ, και προϋπολογισμοί φαντάσματα, φωτογραφίζουν μια αυτοδιοίκηση πέρα από κάθε φαντασία... Κι εδώ το ζητούμενο τίθεται ως προς τη νομιμότητα των πεπραγμένων, και για το ενδεχόμενο παρέμβασης εισαγγελέα. Συγκεκριμένα, για τις ΑΠΕ παραδόθηκε μελέτη στο ΥΠΕΚΑ (Μανιάτης) η οποία δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της ΕΕ, όπως αναφέρει και η απαντητική επιστολή της Κομισιόν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Όπου, η Κομισιόν εξέτασε καταγγελίες για συγκεκριμένα αδειοδοτημένα ή εν λειτουργία αιολικά πάρκα στην Εύβοια και στην Κρήτη και διαπίστωσε παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αυθαιρεσίες και σοβαρές παραλείψεις εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ κατά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί την αδειοδότηση και λειτουργία αυτών των αιολικών πάρκων και ζητά από το ελληνικό κράτος την κατάθεση νέων μελετών περιβαλλοντικών όρων, αλλά και τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στα κριτήρια έγκρισης. Με άλλα λόγια, το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις ΑΠΕ είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι ελληνικές Αρχές  “παραδέχονται πως σε ό,τι αφορά το ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ, λόγω του εθνικού του χαρακτήρα, δεν λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο (π.χ. περιοχές Natura 2000 και τους στόχους διατήρησής τους) επί του οποίου μεριμνά το άρθρο της προαναφερόμενης οδηγίας” (σχετ.). 

Μετά τα παραπάνω, αναζητήσαμε τον κ. Παρασκευαΐδη και μας δήλωσε κατ΄ αποκλειστικότητα τα παρακάτω: «Τα αποκαλυπτικά φωτογραφικά δημοσιεύματα που έκαναν το γύρο του διαδικτύου πριν λίγο καιρό με τις παράνομες διανοίξεις δρόμων στο "Πεταλο" της Άνδρου, εμπόδισαν τελικά τα σχέδια των παραβατών να προετοιμάσουν το έδαφος για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών στις κορφές του νησιού. 
Όμως χωρίς κανένα ενδοιασμό προχώρησαν στο σχέδιο 2 (plan B), κατακαίγοντας το νησί ολοσχερώς, ώστε τη συνέχεια των διανοίξεων να την αναλάβει το ίδιο το κράτος για τη διευκόλυνση των οχημάτων της πυροσβεστικής με βάση το νόμο περί προστασίας και με την αναγκαστική συγκατάβαση της τοπικής κοινωνίας. Το σύστημα είναι τόσο καλά οργανωμένο, που ξεπερνά πολλές φορές τα όρια της φαντασίας όταν πρόκειται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ή μια δράση που βρίσκει αντίθετη τη κοινωνία. Στη πραγματικότητα η λύση που πρόκειται να δοθεί είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, μια τακτική που εφαρμόζεται πάντα ως λύση στα προσχεδιασμένα προβλήματα. Σε αυτή τη περίπτωση το ΥΠΕΚΑ που υπογράφει ασύστολα και παράνομα τις άδειες των αιολικών πάρκων, θα πρέπει να πάρει θέση  λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αν θέλει να αποφύγει τη συνενοχή και τη μελλοντική διάλυση του κράτους που υπηρετεί. Η τοπική κοινωνία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο παγίδευσης της προσπάθειας και του αγώνα της». 
Συνεπώς, όπως όλοι διαπιστώνουμε, οφείλουν κάποιοι από την Πολιτεία να δώσουν άμεσες εξηγήσεις των καταγγελλομένων, γιατί τελικά, κάτι πολύ βαθύτερο πρέπει να τρέχει με τις συνεχείς φωτιές στην Άνδρο και όχι μόνο, από μια απλή απροσεξία ενός αφελούς πολίτη του νησιού!!! 

το σχετικό έγγραφο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]