Θερμοπομποί: Μια εναλλακτική λύση από τα παλιά


Ναυτεμπορική:Το Ηλεκτρικό Θερµαντικό Σώµα ή θερµοπομπός είναι ηλεκτρικό σώµα άµεσου αποδόσεως, το οποίο λειτουργεί μέσω της φυσικής ροής του αέρα. Ο ψυχρός αέρας που βρίσκεται στα χαµηλότερα στρώµατα του δωµατίου εισέρχεται από το κάτω µέρος του θερµοπομπού (φυσικός ελκυσµός), θερµαίνεται από την ειδική αντίσταση του σώµατος και εξάγεται ελεύθερα από το άνω µέρος του θερµοπομπού, χωρίς να ξηραίνει τον αέρα. Δεν πυρακτώνεται και κατ' επέκταση δεν καίει το οξυγόνο της ατµόσφαιρας.
Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί, γνωστοί στην αγορά και ως «κονβέκτορες» ή convectors, είναι ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται τοπικά και μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για κύρια θέρμανση (με την κατάλληλη συνδυαστική επιλογή τους) είτε συμπληρωματικά. Τα τελευταία χρόνια οι θερμοπομποί έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας, ιδιαίτερα ως συμπληρωματική θέρμανση, η οποία εξοικονομεί καύσιμα καθώς, μεταξύ άλλων, η τοποθέτησή τους είναι ιδιαίτερα απλή (αρκεί μόνο η «στερέωσή» τους στον τοίχο και η τοποθέτησή τους στην πρίζα) και η τιμή τους προσιτή. Στα θετικά τους περιλαμβάνεται, επίσης, το γεγονός ότι, λόγω του θερμοστάτη που διαθέτουν, μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα, δηλαδή σε κάθε δωμάτιο μιας κατοικίας ή ενός μεγάλου γραφείου.
Οι θερμοπομποί αποτελούνται από ένα θερμαντικό στοιχείο (ηλεκτρική αντίσταση), ένα όργανο ελέγχου (μηχανικό ή ηλεκτρονικό θερμοστάτη) και ένα περίβλημα, που αποτελεί το σώμα του θερμοπομπού.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι και µεγέθη θερµοπομπών ανάλογα µε τις ανάγκες του καταναλωτή. Η ισχύς λειτουργίας τους κυμαίνεται από: 500 W - 2500 W. Οι θερμοπομποί είναι κατάλληλοι για τον εξοπλισµό εξοχικών κατοικιών, γραφείων λόγω της άµεσης απόδοσης και του µικρού όγκου στο χώρο.
Στα πλεονεκτήματα του συστήματος περιλαμβάνονται τα εξής: 1) Απόδοση ~ 100%, που σηµαίνει ότι όλη η καταναλισκόµενη ηλεκτρική ενέργεια µετατρέπεται σε θερµότητα. 2) Χαµηλό κόστος αγοράς. 3) Μηδαµινό κόστος τοποθέτησης. 4) Δεν εκπέµπει καυσαέρια. 5) Οι θερµοποµποί δεν παρακρατούν τη θέρµανση που παράγουν, αλλά την αποδίδουν 100% στο χώρο. 6) Όλα τα σώµατα έχουν αισθητήριο θερµοκρασίας χώρου (sensor). 7) Δεν ξηραίνουν την ατµόσφαιρα. 8) Η εξωτερική επιφάνεια των σωµάτων δεν καίει. 9) Παρέχεται πλήρης αυτονοµία θερµοκρασίας σε κάθε χώρο χωριστά. 10) Υπάρχει η δυνατότητα τηλεχειρισµού θερµοκρασίας. 11) Προσαρµόζεται σε συστήµατα Intelligent  building. 12) Ηλεκτρονικός θερµοστάτης χώρου (απόκλιση ±0,1C°  περίπου). 13) Δεν προκαλεί µετακίνηση σωµατιδίων στον αέρα. 14) Δεν απαιτεί συντήρηση - Απόλυτα ασφαλές. Στα μειονεκτήματα των θερμοπομπών βρίσκουμε τα εξής: 1) «Απαρχαιωµένη» µέθοδος θέρµανσης. 2) Κατανάλωση ρεύµατος = Κατανάλωση λιγνίτη. 3) Έλεγχος ηλεκτρολογικής εγκατάσταση της οικίας για δυνατότητα εγκατάστασης. 4) Υψηλό κόστος χρήσης, αφού µεγάλο µέρος της απαιτούµενης ηλεκτρικής ενέργειας θα καταναλωθεί κατά τις ώρες υψηλής χρέωσης της ∆ΕΗ. 5)  Χαµηλή ποιότητα θέρµανσης µε ψυχρές ζώνες σε αποµακρυσµένα σηµεία. 6) Οι θερµοποµποί και κυρίως οι θερµοσυσσωρευτές καταναλώνουν 2-3 φορές περισσότερο ρεύµα από συσκευές και κλιµατιστικά (υψηλής απόδοσης).
Όσον αφορά το κόστος, τώρα, οι τιμές των θερμοπομπών, ανάλογα κυρίως με την ισχύ τους, κοστίζουν μεταξύ 150 – 250 ευρώ ο καθένας. Ενδεικτικά, μπορούμε να πούμε ότι για ένα δωμάτιο 12 τ.μ. με σχετικά καλή μόνωση, απαιτείται θερμοπομπός ισχύος 1.500 W ο οποίος κοστίζει περίπου 200 ευρώ. Εκτός απ’ αυτό το αρχικό κόστος για την κάθε συσκευή, δεδομένου ότι η λειτουργία τους γίνεται με ηλεκτρική ενέργεια, ανάλογα με την ισχύ τους και με τις ώρες λειτουργίας τους, υπάρχει και το αντίστοιχο κόστος προς τη ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]