Μικροί ..."θεοί"οι γιατροί...Μεταμόσχευση καρδιάς που ήταν «νεκρή»!

«Νεκρές» καρδιές κατόρθωσαν να μεταμοσχεύσουν για πρώτη φορά με απόλυτη επιτυχία Αυστραλοί επιστήμονες, γράφοντας νέα σελίδα στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων. Περίπου μισό αιώνα μετά την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς, η ομάδα καρδιοχειρουργών στο νοσοκομείο Σεντ Βίνσεντ στο Σίδνεϊ κατάφερε να αναστήσει καρδιές που είχαν σταματήσει να χτυπούν για πάνω από 20 λεπτά και να τις μεταμοσχεύσουν σε ασθενείς που έπασχαν από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

Η επαναστατική μέθοδος κατέστη δυνατή χάρη σε ένα ειδικό διάλυμα συντήρησης, το οποίο χρειάστηκε δώδεκα χρόνια για να αναπτυχθεί. Οι καρδιοχειρουργοί ενέχυσαν το διάλυμα στα μοσχεύματα και, παρά τις βλάβες που είχαν υποστεί τα όργανα λόγω της μη οξυγόνωσης, είδαν με έκπληξη τα κύτταρά τους να αναγεννιούνται. Οπως εξήγησαν, το πρωτοποριακό διάλυμα καταφέρνει να μειώνει την έκταση της βλάβης και των νεκρών κυττάρων του καρδιακού μυός, καθιστά την καρδιά πιο ανθεκτική στη μεταμόσχευση και βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, όταν αυτή επανεκκινηθεί. Μέχρι πρότινος, οι καρδιοχειρουργοί είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις καρδιές δοτών που ήταν 100% εγκεφαλικά νεκροί. Τώρα όμως ο αριθμός των δυνητικών δοτών αυξάνεται κατακόρυφα, αφού οι γιατροί θα μπορούν να χρησιμοποιούν και καρδιές ασθενών, οι οποίες θεωρούνταν κατεστραμμένες και κρίνονταν ακατάλληλες προς μεταμόσχευση.

«Υποβλήθηκα στη μεταμόσχευση πριν από δύο μήνες. Ημουν πολύ άρρωστος. Τώρα αισθάνομαι υπέροχα. Περπατάω τρία χιλιόμετρα την ημέρα» δήλωσε η 57χρονη Μισέλ Γκρίμπιλας, μία από τις τρεις ασθενείς που δέχτηκαν τις αναστημένες καρδιές. Εξίσου ενθουσιασμένος δήλωσε και ο δεύτερος ασθενής, ο 44χρονος Τζαν Ντέιμεν, ο οποίος ετοιμάζεται να πάρει εξιτήριο, ενώ στη μονάδα εντατικής θεραπείας αναρρώνει φυσιολογικά ο τρίτος ασθενής, ο οποίος χειρουργήθηκε πριν από μερικά 24ωρα. Οπως τόνισε ο καρδιοχειρουργός δρ Πολ Τζανς, που συμμετείχε στις μεταμοσχεύσεις, η νέα τεχνολογία έλαβε έγκριση την περσινή χρονιά, βελτιώνεται διαρκώς κι εκτιμάται ότι χάρη σε αυτήν θα σώζονται στο μέλλον 30% περισσότερες ζωές, που αυτή τη στιγμή χάνονται περιμένοντας ένα συμβατό υγιές μόσχευμα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]