730 εκατ. ευρώ τα έσοδα από ΕΝΦΙΑ για τον Σεπτέμβριο

Το εισπρακτέο ποσό είναι αυξημένο σε σχέση με αυτό που ανέμεναν στο υπουργείο Οικονομικών



Περίπου 3,3 δις ευρώ που θα συγκεντρώνονταν σε έξι δόσεις, ήταν η αρχική εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για τα έσοδα που θα έμπαιναν στα κρατικά ταμεία από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις εκτιμήσεις, για τον Σεπτέμβριο το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί ήταν 550 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 1/6 των 3,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, αν υπολογιστεί ότι ο βαθμός εισπραξιμότητας που είχε προβλεφθεί σε συμφωνία υπουργείου Οικονομικών και τρόικας ήταν περίπου 80%, το συνολικό ποσό που αναμενόταν να εισπραχθεί είναι 2,65 δισ. ευρώ ή 440 εκατ. μηνιαίως.

Τελικά για τον Σεπτέμβριο, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ έφτασαν τα 730 εκατομμύρια ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αρκετοί πλήρωσαν το φόρο και τον Αύγουστο με βάση τις αρχικές ειδοποιήσεις του φόρου αλλά και τον Σεπτέμβριο με βάση τις νέες ειδοποιήσεις που εστάλησαν μετά τη νέα εκκαθάριση. Ένας άλλος λόγος που πήγαν καλά οι εισπράξεις είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι που είχαν να πληρώσουν μικροποσά, όπως για παράδειγμα ως 100 ευρώ επέλεξαν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο για να μην ταλαιπωρούνται κάθε μήνα στην ουρά της τράπεζας. Υπάρχει και τρίτος λόγος ο οποίος είναι… ψυχολογικός. Όλη αυτή η αρνητική δημοσιότητα που πήρε ο ΕΝΦΙΑ ουσιαστικά τον… διαφήμισε με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να φέρουν πιο ψηλά στη λίστα τους τη συγκεκριμένη φορολογική υποχρέωση και να πάνε τελικά στο ταμείο να τον πληρώσουν.



Προς το παρόν έχει ήδη εισπραχθεί το 22% του φόρου και απομένουν άλλες πέντε δόσεις.
EEA



Πηγή : capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]