5 ανακρίβειες που μας έλεγαν οι γονείς μας

γράφει η Rachael Schultz για το Men’s Health
«Να φοράς καθαρά εσώρουχα κάθε μέρα». Σ’ ευχαριστώ γι’ αυτή την πολύτιμη συμβουλή μαμά. Είχες δίκιο.
Δεν είναι όμως όλες οι συμβουλές των γονιών μας αληθινές. Κάποια πράγματα που μας έλεγαν και μας τρόμαζαν ήταν για την ακρίβεια λάθος.

«Δεν πρέπει να κολυμπάς μία ώρα αφότου έχεις φάει»

Για την ακρίβεια: Η πέψη και η άσκηση χρειάζονται το αίμα μας, αλλά εκτός και αν προσπαθούμε να κολυμπήσουμε σαν τον Michael Phelps αφού φάμε, δεν θα έχουμε πρόβλημα.«Όπως και σε κάθε άσκηση μετά το φαγητό, υπάρχει η περίπτωση να νιώσετε μια δυσφορία ύστερα από ένα μεγάλο γεύμα, αλλά είναι μάλλον απίθανο να βρεθείτε ανήμποροι να αντιδράσετε», αναφέρει η Rachel C. Vreeman, M.D., συγγραφέας του “Don’t Swallow Your Gum! Myths, Half-Truths, and Outright Lies About Your Body and Health”. Πλατσουρίστε λοιπόν λιγάκι στα ρηχά.

«Μην καταπίνεις την τσίχλα σου – θα μείνει στο στομάχι σου για 7 χρόνια»

Για την ακρίβεια: Παρόλο που θα ήταν μάλλον εντυπωσιακό να κουβαλάμε μέσα στην κοιλιά μας κάτι που φάγαμε το 2007, η αλήθεια είναι πως εκείνη η Trident που κατάπιατε ακολούθησε το δρόμο προς την τουαλέτα όπως και το υπόλοιπο φαγητό σας. «Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, όπου μικρά παιδιά καταπίνουν τεράστιες ποσότητες τσίχλας – όπως 30-50 τσίχλες – θα μπορούσε να προκληθεί εντερική απόφραξη», λέει η Dr. Vreeman.

«Η πολλή γαλοπούλα σου φέρνει υπνηλία»

Για την ακρίβεια: Η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, η οποία σύμφωνα με έρευνες μπορεί να προκαλέσει υπνηλία. Το κρέας της όμως δεν περιέχει αρκετή ποσότητα ώστε να πέσετε κάτω ξεροί. «Η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και ο κιμάς περιέχουν σχεδόν την ίδια ποσότητα τρυπτοφάνης, ενώ άλλες πηγές πρωτεϊνών περιέχουν για την ακρίβεια περισσότερη τρυπτοφάνη ανά γραμμάριο από τη γαλοπούλα», λέει η Dr. Vreeman.
Γιατί λοιπόν αισθανόμαστε κουρασμένοι έχοντας φάει ένα μεγάλο κομμάτι γαλοπούλας; Η Dr. Vreeman λέει πως ο μύθος της γαλοπούλας πήρε σάρκα και οστά επειδή συχνά τρώγεται σε μεγάλα γεύματα και ακολουθείται από κρασί. «Είναι το σύνολο του γεύματος, ειδικά ενός γεύματος πλούσιου σε υδατάνθρακες και αλκοόλ, που μας φέρνει λήθαργο», αναφέρει.

«Μπορεί να βγάλεις και συ εξανθήματα αν αγγίξεις κάποιον που έχει εξανθήματα από δηλητηριώδη κισσό»

Για την ακρίβεια: Όχι ακριβώς. «Τα εξανθήματα από δηλητηριώδη κισσό δείχνουν τρομακτικά, αλλά δεν μεταδίδονται όπως πιστεύεται», λέει η Dr. Vreeman. Είναι το έλαιο από το φυτό που είναι μεταδοτικό. Αν υπάρχει ποσότητά του στο δέρμα ή στα ρούχα, τότε μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο. Είναι επίσης φυσιολογικό να υπάρχει μία καθυστέρηση στην αντίδραση, που σημαίνει πως τα εξανθήματα μπορεί να εξαπλωθούν ακόμη και μέρες αφότου είστε ασφαλείς. Έχοντας καθαρίσει όμως τα έλαια, το πρήξιμο αλλά ακόμη και οι φουσκάλες δεν είναι σε θέση να μολύνουν κάποιον άλλον – όσο αηδιαστικό κι αν φαίνεται.

«Το κρύο σε αρρωσταίνει»

Για την ακρίβεια: «Τα κρυολογήματα προκαλούνται από ιούς – όχι από το κρύο», λέει η Dr. Vreeman. «Η θερμοκρασία δεν κάνει πιθανότερο το να μολυνθείς από έναν ιό». Σε μία έρευνα που έγινε στη Βρετανία, χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες ο ιός του κρυολογήματος από τη μύτη. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες παρέμειναν σε ένα ζεστό δωμάτιο, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν μπάνιο και στάθηκαν βρεγμένοι για μισή ώρα στο διάδρομο προτού βάλουν στεγνά ρούχα και βρεγμένες κάλτσες. Το αποτέλεσμα; Οι βρεγμένοι δεν κρυολόγησαν περισσότερο από τους στεγνούς. Το χειμώνα τείνουμε να αρρωσταίνουμε επειδή μένουμε πιο συχνά μέσα, σε στενότερη επαφή με τους άλλους ανθρώπους και τα μικρόβιά τους.
Εσείς πόσα από αυτά έχετε ακούσει από τους γονείς σας;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]