ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ για την απεργία 2 Νοεμβρίου "Κάτω τα χέρια απο την αργία της Κυριακής"

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Εργαζόμενοι-ες στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, η κυβέρνηση, μετά από «διαπραγμάτευση» με την τρόικα και το ΔΝΤ καταργεί ουσιαστικά την κυριακάτικη αργία ικανοποιώντας την πάγια απαίτηση των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων του εμπορίου, της Ε.Ε., απελευθερώνει τις προσφορές και τις εκπτώσεις για όλο τον χρόνο. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θεωρεί παράνομο το άνοιγμα των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Είναι μια απόφαση που πάρθηκε κάτω από την αγωνιστική πίεση, όμως αφήνει ανοιχτά πολλά «παραθυράκια» για την εφαρμογή του μέτρου περιοριστικά και φυσικά πουθενά δεν προβάλλει νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο, θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση της σε όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο και πολύ σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους.

Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι» είτε άνεργοι.
Το χτύπημα της αγοράς να το ψάξουν στην μείωση των μισθών που ξεπερνά το 20%, στην κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.
Θέλουν εργαζομένους δούλους των πολυεθνικών. Για αυτό θέλουν να «ξαναζωντανέψουν τα ιστορικά κέντρα των πόλεων» (Αθήνας- Θεσσαλονίκης και αλλού), να τα παραδώσουν δηλαδή σε μεγάλες μονοπωλιακές μονάδες με εργαζομένους χωρίς ωράρια, συλλογικές συμβάσεις.
Επιδιώκουν μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και τώρα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν  ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγαλοκαταστηματαρχών, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζόμενων. 
Στην ουσία κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους λέγοντας πως δεν έχουν χρόνο να ψωνίσουν, ξεχνώντας τους πανάθλιους μισθούς που έχουν διαμορφώσει στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, την απλήρωτη εργασία που έχουν επιβάλλει, τα χαράτσια, την φοροληστεία. 
Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, σαρώνουν στην κυριολεξία τα δικαιώματα  ιδιαίτερα της νεολαίας και των γυναικών. Ειδικά η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συντελεί στην αποδόμηση της  λαϊκής οικογένειας. Ιδιαίτερα πλήττει τις εργαζόμενες γυναίκες που περιμένουν μια μέρα την εβδομάδα να φροντίσουν το σπίτι, να δουν τα παιδιά τους πριν ξεκινήσει ο μαραθώνιος της επόμενης εβδομάδας. Η μητρότητα άλλη μια φορά βρίσκεται στο στόχαστρο.  
Έχουν μεγάλες ευθύνες Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ γιατί αποτέλεσμα των δικών τους πολιτικών επιλογών και  νόμων που ψήφισαν είναι τα σημερινά ωράρια.
Έχει μεγάλες ευθύνες ο ΣΥΝ /ΣΥΡΙΖΑ που έχει συμφωνήσει και έχει υπογράψει τα απελευθερωμένα ωράρια και την απελευθερωμένη εργασιακή σχέση.
Έχει μεγάλες ευθύνες η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) γιατί έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους το 1997 μαζί με την εργοδοσία  στην απελευθέρωση του ωραρίου που ανοίγει τον δρόμο στην εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 65 ωρών. Που συνεχίζει να προκηρύσσει απεργίες για «να κάνει το χρέος της», χωρίς όμως να οργανώνει όλο το προηγούμενο διάστημα τους εργαζόμενους ενάντια στα αντεργατικά μέτρα.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ : 

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.
Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο  8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων    ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Θεώρηση ασφαλιστικού βιβλιαρίου για κάθε άνεργο και άνεργη  εμποροϋπάλληλο.
Σε κανένα σπίτι άνεργου – άνεργης εμποροϋπάλληλου να μην κοπεί το ρεύμα.
Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια.



ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]