Ν. Μωραΐτης: Άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό (VIDEO)

Την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης -αλλά και της τοπικής διοίκησης- για τις δραματικές επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού στην αιγοπροβατοτροφία, κατήγγειλε ο Νίκος Μωραίτης, βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

Ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα αποζημίωσης των κτηνοτρόφων για την απώλεια ζώων, και να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι οι περισσότεροι μικρομεσαίοι παραγωγοί δεν πήραν ούτε την εξισωτική αποζημίωση, καθώς -όπως τόνισε- αυτή αυθαίρετα κόπηκε ή συρρικνώθηκε δραστικά, χωρίς να ευθύνονται οι κτηνοτρόφοι γι’ αυτό, αλλά το νέο σχέδιο δράσης ΕΕ και κυβέρνησης για τους βοσκοτόπους.

Ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου δράσης που κατέθεσε η κυβέρνηση στην ΕΕ, με βάση το οποίο έχουν αποχαρακτηριστεί βοσκότοποι με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά η εξισωτική αποζημίωση.

Σημείωσε για τον καταρροϊκό πυρετό, τις μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους στις κρατικές κτηνιατρικές διευθύνσεις. Την απουσία ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει το κουνούπι - ξενιστής, αλλά και ελέγχων σε όλα ανεξαιρέτως τα κοπάδια. Την ανυπαρξία διανομής στους κτηνοτρόφους δωρεάν εντομοκτόνων και εντομοαπω­θ­ητι­κών, αλλά και ζωοτροφών σε όσα κοπάδια έχουν προσβληθεί. Την ανυπαρξία προγραμματισμού αποζημιώσεων για τη δραστική μείωση της παραγωγής, των απωλεσθέντων ζώων και του εισοδήματος.

Τόνισε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαριές, και οδηγεί την εκτατική αιγοπροβατοτροφία -όπου δραστηριοποιούνται κυρίως μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι- στην καταστροφή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος,παραδέχθηκε ότι το ποσό των 5 εκατ. ευρώ δεν είναι αρκετό για τις αποζημιώσεις και του ζωικού κεφαλαίου, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά και χρονοδιαγράμματα πλήρους αποζημίωσης την κτηνοτρόφων.

Για την εξισωτική αποζημίωση επιβεβαίωσε ότι οι κτηνοτρόφοι έλαβαν για το 2013 μόλις το 40% των ποσών που είχαν λάβει το 2012, και σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί το πολιτικό κόστος ενόψει και της ΔΕΘ, ανέφερε ότι θα καταβληθεί η εξισωτική αποζημίωση σε δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]