Εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ Ποιους ιδιοκτήτες αφορά

Νέα δεδομένα προκύπτουν για τον ΕΝΦΙΑ, που αφορούν στα μη ενοικιαζόμενα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Βάσει χθεσινής απόφασης του οικονομικού επιτελείου και έπειτα από θύελλα αντιδράσεων για την «οριζόντια» επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, προβλέπεται έκπτωση για τις ανωτέρω περιπτώσεις.

Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει το ποσοστό της έκπτωσης, αν και οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα ανέρχεται περίπου στο 20% και σίγουρα δεν θα ξεπερνά το 30%.

Στόχος, πάντως, του Υπουργείου Οικονομικών είναι να μην υπερβεί η έκπτωση το ποσό των 50 εκατ. ευρώ και υπό το πρίσμα αυτό στο τραπέζι έχουν τεθεί διάφορες προτάσεις, έτσι ώστε να οριστούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την παροχή της.

Σε πρόσφατους υπολογισμούς συμπεριελήφθη έκπτωση 25-30% για όλα τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για τα οποία το δημοσιονομικό κόστος δεν ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.


Τα σενάρια που εξετάζονται 

Στα κριτήρια που εξετάζονται για την παροχή έκπτωσης είναι μεταξύ άλλων το εισόδημα, ο αριθμός των ακινήτων που κατέχει ο κάθε ιδιοκτήτης κ.ά.

Ειδικότερα εξετάζεται η έκπτωση σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι δεν έχουν έσοδα από τα ακίνητα που διαθέτουν. Σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση προσεχώς και κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή.

Με τις αλλαγές που αποφάσισε το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ περισσότεροι οικονομικά αδύναμοι πολίτες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πάρα πολλοί τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις από τον Ενιαίο Φόρο ιδιοκτησίας Ακινήτων θα χορηγούνται με διαδικασίες-εξπρές και χωρίς την προϋπόθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ αμέσως μετά θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, ώστε όσες περιπτώσεις υπέρογκων χρεώσεων οφείλονται σε λάθη και παραλείψεις των ίδιων των φορολογουμένων κατά τη συμπλήρωση του Ε9 να καταστεί δυνατό να διορθωθούν.
πηγη zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]